اقتصاد؛ جاده صاف‌کن رخنه عربستان در آسیای مرکزی

کد خبر: 489831

روزنامه «پراودا» چاپ مسکو با اشاره به کمک‌های اقتصادی عربستان سعودی به کشورهای آسیای مرکزی نوشت: هدف «ریاض» محدود کردن جای پای ایران، روسیه و چین در منطقه می‌باشد.

فارس: در دوشنبه، روزنامه «پراودا» در شماره اخیر خود با انتشار مطلبی به بررسی کمک‌های عربستان سعودی به کشورهای آسیای مرکزی و به خصوص قرقیزستان پرداخت.
در این مطلب آمده است: تشدید فعالیت‌های سیاست خارجی عربستان سعودی در آسیای مرکزی اکنون قرقیزستان را نیز فرا گرفته و وام و قراردادهای چندمیلیونی «ریاض» به عنوان موفقیت‌های دیپلماتیک برای این کشور معرفی می‌شوند که در اصل می‌تواند بیشکک را گرفتار ماجراهای خطرناک ژئوپلیتیکی کند.
«پراودا» با اشاره به تصمیم بیشکک نسبت به لغو موافقت‌نامه‌های احداث نیروگاه برق آبی «قمبرآته 1» و سد نیروگاه برق آبی «نارین» در پایان ماه ژانویه سال جاری میلادی با مسکو نوشت: ظاهرا عربستان سعودی از جمله کشورهای است که به دنبال بازی کردن نقش فعال در عرصه انرژی قرقیزستان می‌باشد.
این روزنامه در ادامه به اختصاص مبلغ 50 میلیون دلار برای قرقیزستان از سوی بانک توسعه اسلامی که مقر آن در ریاض می‌باشد اشاره کرد و نوشت: این بانک بخشی از هزینه‌های مربوط به تحقق پروژه «کاسا 1000» (انتقال برق از قرقیزستان و تاجیکستان به افغانستان و پاکستان) را تامین کند. از این پروژه نه تنها عربستان سعودی بلکه آمریکا نیز حمایت می‌کنند.
این نشریه چاپ مسکو از استراتژی واشنگتن تحت عنوان «جاده جدید ابریشم» یاد کرده که در چند سال پیش با هدف قرار دادن کشورهای آسیای مرکزی، افغانستان و پاکستان در یک سطح معرفی شده بود. البته طبق این برنامه، این فضا باید تحت تاثیر آمریکا قرار گیرد که برای این ساختار به اصطلاح جدید ژئوپلیتیکی دو پروژه خط لوله گاز «تاپی» (ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند) و خط انتقال برق «کاسا 1000» اساسی دانسته می‌شود.
به اعتقاد «سرگئی کاژامیوکین» نویسنده این مطلب، آمریکا و متحدانش با گذشت مدت‌زمانی دیگرباره تصمیم به احیای استراتژی «جاده جدید ابریشم» گرفته‌اند که در این راستا در دسامبر سال گذشته میلادی عملیات اجرایی «تاپی» آغاز شد و تقریبا به صورت هم‌زمان از اتمام اقدامات مقدماتی در رابطه به «کاسا 1000» نیز خبر داده شد.
سرمایه گذاری این پروژه توسط بانک توسعه اسلامی، بانک جهانی، بانک سرمایه گذاری اروپا و خود آمریکا صورت خواهد گرفت.
وی در ادامه آورده است: اما تحقق این پروژه با یک سری از موانع جدی مواجه خواهد شد که عدم وجود ظرفیت های لازم تولید برق در تاجیکستان و قرقیزستان می‌باشد و این احتمال بعید نیست که دقیقا حامیان «کاسا 1000» به جای روسیه احداث نیروگاه برق آبی «قمبرآته 1» و سد نیروگاه برق آبی «نارین» دنبال خواهند کرد.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: توجه عربستان سعودی نسبت به قرقیزستان فقط محدود به انرژی نبوده و در جریان سفر ماه ژانویه (بهمن ماه) «اصلبیک ژئنبیک اف» رئیس پارلمان قرقیزستان به ریاض قول ارائه کمک 60 میلیون دلاری برای ساخت و تعمیر مدارس و بیمارستان‌ها و 14 میلیون دلار بابت احداث بخشی از جاده «شمال - جنوب» این کشور داده شد.
«پراودا» اعطای کمک‌های عربستان سعودی را خطرناک و در راستای محدود کردن جای پای ایران، روسیه و چین در منطقه دانسته و هشدار داده است: با توجه به آنکه پادشاهی‌های عرب و به ویژه عربستان سعودی از اصلی‌ترین حامیان مالی سازمان های افراطی می‌باشند، نتایج چنین نزدیکی برای کشورهای آسیای مرکزی زیان‌های زیادی را در پی خواهد داشت.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد