وضعیت نامعلوم پایان خدمت سربازان معتاد
رئیس سازمان نظام وظیفه ناجا با بیان اینکه در صورت اجرای قانون، تغییرات عمدهای در حقوق سربازان ایجاد میشود از نامشخص بودن وضعیت خدمت سربازی برای مشمولان معتاد و پیگیری قانونی برای انجام آزمایشات تشخیص اعتیاد برای مشمولان خبر داد.
از این رو مصاحبه با سردار سید حمید صدرالسادات رئیس سازمان نظام وظیفه نیروی انتظامی پیرامون برخی انتقادات نسبت به توزیع سربازان و پاسخ وی به برخی سوءاستفاده ها و به قول معروف پارتی بازیهای صورت گرفته در این سازمان و همچنین آخرین اخبار از تغییرات سازمان وظیفه عمومی از جذابیتهای ویژهای برخوردار است؛ مصاحبه ای که شرح قسمت دوم آن در زیر به تفصیل آمده است.
کشف 900 کارت بدون اصالت/جعل با پروندهسازی و تبانی
تسنیم: یکی از مواردی که در سالهای گذشته بسیار مورد سوءاستفاده جاعلین و کلاهبردان قرار میگرفت جعل کارتهای معافیت و پایان خدمت سربازی بود، آیا چنین سوءاستفادههایی در مورد کارتهای الکترونیکی جدید نیز صدق میکند و تاکنون گزارشی از جعل این کارتها گزارش شده است؟
صدرالسادات: با توجه به آنکه در سالهای گذشته تعداد زیادی از کارتهای معافیت و پایان خدمت به نسبت کل کارتهای صادره به صورت جعلی در کشور موجود بود، تصمیم بر آن شد تا با تعویض کارتهای معافیت و پایان خدمت و صدور آنها به صورت الکترونیکی با هرگونه جعل این کارتها مقابله شود. از این رو با توجه به کیفیت بالای این کارتها شاهد آن هستیم که تا به امروز هیچ گزارشی پیرامون جعلی بودن این کارتها گزارش نشده است.
تسنیم: در این مدت چه تعداد کارت معافیت و پایان خدمت جعلی کشف شد؟
صدرالسادات: در طول مدت زمانی که به صورت نوبتی و بر مبنای زمانبندی در حال اجرای طرح تعویض کارتهای معافیت و پایان خدمت بودیم، از میان درخواست دهندگان تعویض کارتهای سربازی، چیزی در حدود 900 کارت معافیت و پایان خدمت بدون اصالت کشف شد که به نوبه خود برخورد قانونی مناسب نیز با دارندگان این کارتها صورت گرفت.
لذا ما در تمامی مراحل اجرای قوانین به دنبال آن هستیم تا با اتخاذ بهترین روش ارائه خدمات، راه هرگونه تبعیض و سوءاستفاده کاهش یابد.
تسنیم: بخشی از صدور کارتهای بدون اصالت معافیت و پایان خدمت از طریق تبانی و پروندهسازی در برخی ارگانهای نظامی صورت میگیرد، آیا سازمان نظام وظیفه عمومی برنامهای را برای مقابله با چنین مواردی در دست دارد؟
صدرالسادات: بخش محدودی از جعل معافیت و پایان خدمت از طریق تبانی و پروندهسازی در بخشی از ارگانهای نظامی انجام میشود ولی در بخش اول ما با اجرای طرح تعویض کارتهای معافیت و پایان خدمت با جعل کارتها مقابله میکنیم و در مراحل بعدی با اتخاذ تدابیری هماهنگ، برخورد با پرونده سازیها را پیگیری میکنیم.
به عنوان مثال در گذشته اگر فردی بدنبال استفاده از کسر خدمت یا معافیت ایثارگری بود میبایست از ارگان نظامی مربوطه استعلامات و فرمهای خاص آن ارگان را به صورت دستی جابجا میکرد که این مساله باعث میشد میزان جعل در این حین افزایش یابد ولی ما در سالهای اخیر سعی کردیم تا ارتباط سیستماتیک و مکانیزه را با نیروهای مسلح برقرار کردیم تا جلوی این قبیل سوءاستفادهها را بگیریم. لذا در 2 سال اخیر ما تمامی ارتباطات خود را با نیروهای مسلح به صورت سیستمی برقرار کردهایم و با بهرهمندی از این نوع ارتباطات، هیچگونه استعلام و مکاتباتی به صورت دستی انجام نمیشود و در صورت انتقال دستی نیز باید تایید آن به صورت سیستماتیک انجام شود. از این رو امکان هیچگونه جعلی در این روش وجود ندارد. از این رو در سالهای اخیر با توسعه خدمات الکترونیک در سازمان نظام وظیفه رخ داده است، میلیونها برگه که در گذشته به صورت دستی جابجا میشد حذف شده است.
همچنین ما در تمامی استانهای کشور بدنبال حذف انتقال دستی مکاتبات میان بیمارستانها و مراکز پزشکی با سازمان وظیفه عمومی هستیم تا بر این اساس جابجایی پرونده پزشکی مشمولانی که درپی دریافت معافیت پزشکی هستند به صورت مکانیزه و سیستمی در اختیار سازمان وظیفه عمومی قرار گیرد.
قوانین مرتبط با خدمت معتادان/عدم صدور کارت پایان خدمت برای معتادان/ترک اعتیاد توسط ارگانهای مربوطه
تسنیم: سردار یکی از مواردی که ابهامات بسیاری متوجه آن است و اظهارنظرهای متفاوت و گاه متناقضی پیرامون آن صورت میگیرد بحث خدمت سربازی معتادان به مواد مخدر است. از یکسو برخیها عنوان میکنند که این سربازان نباید به خدمت وظیفه اعزام شوند و از سوی دیگر برخیها با تکیه بر بخش فرهنگی خدمت سربازی، از لزوم اعزام به خدمت این افراد دم میزنند. در حال حاضر و با توجه به تمامی این اظهارنظرها وضعیت فعلی مشمولان خدمت سربازی که معتادند چگونه است؟
صدرالسادات: طبق قانون فرد معتادی که پیش از اعزام به خدمت اعتیاد وی تشخیص داده شده نمیبایست به خدمت فرستاده شود و اعزام وی باید پس از فرصت زمانی که برای ترک اعتیاد به او داده میشود صورت گیرد ولی ما بدلیل بخشی از ناهماهنگیهای موجود در حال اجرای تنها قسمتی از این قانون هستیم.
تسنیم: چرا؟!
صدرالسادات: متاسفانه در حال حاضر ساز و کاری برای تشخیص اعتیاد فردی که برای اعزام به خدمت مراجعه میکند وجود ندارد. از سویی تشخیص وضعیت اعتیاد افراد با استفاده از آزمایشات تشخیص اعتیاد برای تمامی مشولان نیازمند مجوز قانونی است. همچنین تامین هزینههای قابل توجه انجام این آزمایشات نیز نیازمند بررسی و هماهنگیهای خاصی است که در شرایط فعلی در حال پیگیری این موارد هستیم. ولی در مجموع فرد معتاد به دلیل معذوریت قانونی در اعزام به خدمت نمیتواند کارت پایان خدمت دریافت کند و به دلیل دارا نبودن مجوز اعزام این افراد، وضعیت خدمت این افراد کاملا نامشخص است.
تسنیم: وضعیت سربازانی که تشخیص اعتیاد آنها پس از اعزام به خدمت و در حال انجام خدمت وظیفه عمومی صورت میگیرد به چه نحوی است آیا شرایط ترک خدمت برای آنها اعمال میشود؟
صدرالسادات: اگر تشخیص اعتیاد پس از مرحله اعزام به خدمت صورت گیرد برخورد با این افراد طبق ظوابط و قوانین ارگانهایی است که این سربازان را در اختیار دارند ولی در مجموع این ارگانها با توجه به امکانات تحت اختیار خود در جهت ترک اعتیاد این سربازان گام برمیدارند و به هیچ وجه ارگانهای ذیربط مجوزی برای رها کردن و ترخیص این افراد از خدمت وظیفه سربازی ندارند.
نگرش غیرواقعی جامعه، بزرگترین مشکل در خدمت وظیفه/لزوم تغییر در ساختار خدمت وظیفه عمومی
تسنیم: سردار با توجه به اینکه شما مجری سیاستهای خدمت وظیفه عمومی در کشور هستید، خدمت سربازی در شرایط فعلی را برخوردار از چه مشکلاتی میدانید؟
صدرالسادات : گرچه زیربنا و اساس پایهگذاری خدمت سربازی تامین امنیت مرزی و دفاعی کشور است ولی تمام سربازی در این مساله ختم نمیشود. لذا به نظر من بزرگترین مشکلی که در ارتباط با خدمت وظیفه سربازی در کشور وجود دارد عدم انطباق کامل رویکرد و نگرش جوانان و خانوادهها نسبت به خدمت سربازی با واقعیت موجود است که متاسفانه این مساله باعث شده وزن بخش نظامی آن در ذهن جامعه بیش از وزن دستاوردهای شخصی خدمت وظیفه، باشد. در صورتی که خدمت سربازی در شرایط فعلی میتواند به عنوان گذرگاهی در جهت نیل جوانان به سمت و سوی شکلگیری شخصیت آنها مطرح باشد.
البته تغییر در عملکرد و ساختار سازمانهای متولی خدمت سربازی و ارتقاء سیاستهای مرتبط با بکارگیری سربازان میتواند به افزایش دستاوردهای شخصی بیانجامد. چراکه فاصله امروز ما با توصیههایی که مقام معظم رهبری در ارتباط با سربازی داشتهاند بسیاری زیاد است.
تغییر عمده حقوق سربازان در صورت اجرای قانون
تسنیم: سردار یکی از مواردی که در سالهای اخیر بحثهای بسیاری پیرامون آن شکل گرفته و انتقادات بسیاری نیز به آن وارد است، مساله حقوق بسیار پایین سربازان است. این در حالی است که طبق قانون، حقوق سربازان اختلاف بسیار کمی با کادریهای ارگانهای نظامی دارد.
صدرالسادات: حقوق سربازان طبق آنچه در قانون پیشبینی شده میبایست به میزان درصدی از حقوق کارکنان کادری سازمانها و ارگانهای مربوطه محاسبه شود و این مساله نیز صراحتا در قانون به آن اشاره شده است. اما اجرای این قانون با توجه به بار مالی گستردهای که برای دولت داشت هنوز محقق نشده است و در صورت اجرا، حقوق سربازان که میانگین آن در حال حاضر بیش از 80 هزار تومان است مشمول تغییرات بسیار عمدهای خواهد شد.
دیدگاه تان را بنویسید