خبر صالحی ازآغاز بازطراحی قلب راکتوراراک

کد خبر: 363535

رییس سازمان انرژی اتمی از شروع بازطراحی قلب راکتور اراک خبر داد.

ایسنا: علی‌اکبر صالحی با بیان اینکه به طور همزمان در راکتور اراک بازبینی تجهیزات برای مقابله با خرابکاری هسته‌ای و نیز بازطراحی قلب راکتور توسط متخصصان و کارکنان آن در حال انجام است، گفت: در همین راستا با توجه به پیشنهاد ایران برای رفع نگرانی برخی کشورها درباره راکتور اراک مبنی بر بازطراحی قلب راکتور و طرح آن در مذاکرات هسته‌ای روز سه‌شنبه جلسه‌ای در همین رابطه با حضور دوستانمان در وزارت خارجه برگزار شد.

وی ادامه داد: در این جلسه دوستان در جریان جزئیات فنی بازطراحی در قلب راکتور اراک قرار گرفتند.

رییس سازمان انرژی اتمی همچنین در ادامه از فعالیت سازمان انرژی اتمی بر روی تولید سوخت‌های جدید هسته‌ای خبر داد و گفت: همان‌گونه که در بنزین درجه‌بندی داریم در سوخت هسته‌ای هم انواع و درجه‌های مختلف وجود دارد و ما در همین چارچوب کار بر روی سوخت‌های جدید هسته‌ای را طی هفت هشت ماه گذشته آغاز کرده‌ایم.

صالحی همچنین از ورود سازمان انرژی اتمی به عرصه‌های فنی و صنعتی سلامت، کشاورزی و صنعت بنا به توصیه دکتر روحانی و تاکیدشان برای استفاده از این فناوری و تجربه‌های اندوخته شده متراکم در عرصه‌های مذکور خبر داد.

وی صبح امروز در برنامه‌ای در شبکه خبر گفت: اقدامات اولیه لازم برای ساخت بیمارستان تخصصی هسته‌ای آغاز شده است و خوشبختانه اولین گام در رابطه با تولید داروهای FDG و تجهیزات پت و نیز تهیه و تامین سیکلوترون انجام شده است. همچنین بودجه این کار توسط دولت تامین شده است و امیدوارم حداکثر تا دو سال آینده شاهد تولید اولین تولیدات دارویی در این خصوص باشیم.

رییس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: در سال جاری در زمینه تحقیقاتی پیشرفت‌ها رو به جلو است و تنها در زمینه تولید اورانیوم تا غنای 20 درصد که برای مدت زمان مذاکرات هسته‌ای متوقف شده است و نیز نصب و راه‌اندازی برخی تجهیزات عمده راکتور اراک تعلیق و کند شدن فعالیت داشته‌ایم.

وی ادامه داد: امکان‌سنجی تجهیزات پرتویی تشخیصی و درمانی مثل چاقوهای مجازی یا پروتون تراپی که آخرین نوع معالجه امراض مثل سرطان است و تا به امروز در کشورهای منطقه وجود داشته است از جمله اقدامات سازمان می‌باشد و امیدواریم تا پایان دولت تدبیر و امید بخشی از بیمارستان هسته‌ای که در تهران ساخته می‌شود و چنین تجهیزاتی را در خود خواهد داشت احداث شود.

وی با اشاره به قرارداد سازمان انرژی اتمی با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در رابطه با ساخت سانتریفیوژ‌های تولیدکننده واکسن‌های حیوانی و یا انسانی گفت: سانتریفیوژهایی که در اختیار بیمارستان‌ها است قدیمی و از کار افتاده‌اند و به خاطر تحریم‌ها کشورهای تأمین کننده سانتریفیوژ مربوطه به ایران کمک نکردند و بر همین اساس سازمان وارد کار شد و بر اساس درخواست وزارت بهداشت اولین سانتریفیوژ ساخته و تحویل داده شد. ما قراردادی را برای ساخت 10 سانتریفیوژ‌ با 40 هزار دور و نیز در آینده تا 80 هزار دور را خواهیم ساخت.

وی ادامه داد: شهریور سال آینده سمینار بین‌المللی در خصوص واکسن‌سازی در ایران و نمایشگاهی در رابطه با آخرین دستاوردهای مان در زمینه سلامت برگزار می‌شود. ما آمادگی داریم برای کشورهای در حال توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته در رابطه با تولید واکسن طبق مقررات بین‌المللی بسازیم.

صالحی درباره فعالیت ایران در زمینه نسل های جدید سانتریفیوژ‌ها به ویژه در خصوص تولید اورانیوم غنی شده گفت: ساخت و تولید سانتریفیوژهای جدید حق ما است و بر اساس توافق ژنو تقریبا" تحقیق و توسعه هیچ قیدی ندارد و نسل آخر سانتریفیوژهای ما یعنی IR-8 را ما به آژانس معرفی کردیم که سوی آن 24 است. تست‌های مکانیکی آن انجام شده است اما هنوز به آن گاز تزریق نکرده‌ایم و این کار به اجازه رئیس‌جمهور نیاز دارد.

رئیس سازمان انرژی اتمی تأکید کرد که در ساخت نسل‌های جدید سانتریفیوژ راه برای ایران هموار شده است.

صالحی در ادامه در رابطه با مقابله با خرابکاری‌های صنعتی در فعالیت‌های صنعتی اظهار کرد: ما در سال‌های 88-89 چندان به این مسائل حساسیت نداشتیم اما با آمدن ویروس استاکس نت موضوع برایمان جدی شد و خوشبختانه شیوع این ویروس در فعالیت‌های هسته‌ای در آغاز کار بود و توانستیم آثار تخریبی آن را کنترل و مدیریت کنیم. بعد از آن بود که نسبت به خرابکاری‌ها در این صنعت حساسیت پیدا کردیم. در حال حاضر هر تجهیزاتی که از خارج تأمین می‌کنیم مورد آزمایش قرار می‌گیرد و اساس کارمان را بی‌اعتمادی به پیمانکاران خارجی و تولیدکنندگان تشکیل داده است.

وی خاطرنشان کرد: بسیاری از خرابکاری‌ها برای ما مسجل شده است. ما در شیرآلات خلأ خریداری شده در سطح انبوه این مشکل را داشتیم و متأسفانه این خریدها از یک کشور نیستند. کشورهای اروپای غربی، آمریکا و در کمال تعجب برخی کشورهای آسیای شرقی با فشار آمریکا در این عرصه فعالیت می‌کنند.

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به مطلبی که یکی از روزنامه‌های آلمانی در رابطه با اقدامات شرکت‌های آلمانی و همکاری آنها با آمریکا برای انجام اقدامات خرابکارانه منتشر کرده است، گفت: ما قصد نداشتیم به طور جزئی وارد این فضا شویم اما وقتی یکی از روزنامه‌های آلمانی این مطلب را منتشر کرد موضوع قابل توجه است. تعدادی از شرکت‌های آلمانی تجهیزاتی که می‌ساختند را به نیومکزیکو در آمریکا می‌فرستادند و در آزمایشگاهی در آنجا تجهیزات را دستکاری می‌کردند که بسیار کاری دقیق و ظریف است. البته برخی از این خرابکاری‌ها هم از دست ما خارج شده است ولی آثارش خیلی جدی نبود.

وی ادامه داد: آنها نتوانستند به اهداف کلی خود از این اقدامات برسند. استاکس نت قرار بود همه چیز را در صنعت هسته‌ای ایران بخواباند اما نتوانستند این کار را انجام دهند. همچنین در یکی از صنعت‌های دیگر ما در یکی از استانهایمان خرابکاری آنها منجر به انفجار و آتش‌سوزی شد و نزدیک بود فاجعه بیافریند.

معاون رئیس جمهور با تأکید بر تهیه و تنظیم کنوانسیونی در زمینه منع خرابکاری در صنعت هسته‌ای از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، افزود: ما کنوانسیون‌هایی در زمینه ایمنی و پسماند داریم و لازم است با توجه به آثار مخرب و فرامرزی خرابکاری‌های هسته‌ای از سوی برخی کشورها چنین کنوانسیونی تهیه شود.

وی با اشاره به حادثه چرنوبیل اظهار کرد: در چنین حادثه‌ای آثارش حتی به ایران هم رسید. بنابراین ضروری است تا آژانس در این خصوص اقدام کافی انجام دهد.

صالحی با اشاره به پهپاد ساقط شده توسط سپاه در نزدیکی نطنز گفت: اقدامات خصمانه کشورهای غربی و دشمنان ادامه دارد. هر چند که به ما می‌گویند قصد داریم با شما تعامل کنیم. البته ما اقدامات آنها را خیلی جدی تلقی نمی‌کنیم. به هر حال پدافند غیرعامل کشور فعال است و ما مانورهای خوبی در این خصوص برگزار کرده‌ایم. رفتار آنها نشان می‌دهد حرف و عملشان یکی نیست. آنها از هر وسیله، ابزار و روشی برای تهدید و عقب نگه داشتن ایران استفاده می‌کنند.

معاون رئیس جمهور گفت: با وجود همه این خرابکاری‌ها و اقدامات امروز کلید طلایی منطقه و خاور میانه در دست ایران است؛ این چیزی است که دشمن خودش می‌گوید. ما قدرت اول منطقه هستیم چرا که اساسمان بر حق است. در موضوع غزه دیدید که واقعا به جز ایران هیچ کشوری به طور جدی پشتیبان مردم غزه نبود.

صالحی در رابطه با ساخت دومین نیروگاه اتمی در کشور گفت: ما با روس‌ها در چارچوب پروتکلی که از قبل و در زمان آقای هاشمی رفسنجانی امضا کردیم وارد مذاکره شدیم.

وی گفت: مجلس شورای اسلامی توصیه موکد به دولت دارد تا 20 هزار مگاوات برق کشور از طریق انرژی هسته‌ای تأمین شود. این ‌که این مسأله در چه فاصله زمانی تولید شود دولت تعیین می‌کند. در قدم اول دولت در بودجه سال 93 ساخت دو نیروگاه را دیده است و قرارداد در رابطه با آنها در چارچوب همان پروتکل اولیه است. البته در آن پروتکل ساخت 4 نیروگاه دیده شده است ولی در حال حاضر دولت به ما اجازه ساخت 2 نیروگاه را داده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: آخرین مراحل مذاکرات در حال انجام است و تا دو سه روز دیگر معاون سازمان انرژی اتمی به روسیه می‌رود. سعی داریم تا قبل از دیدار آقای روحانی و آقای پوتین این توافق امضا شود که شاهد شروع احداث نیروگاه‌های بعدی در سایت بوشهر باشیم.

صالحی تأکید کرد: بوشهر در سال‌های آینده به قطب انرژی کشور تبدیل خواهد شد ضمن آن که در این سایت دستگاه‌های آب شیرین‌کن نیز قرار داده خواهد شد.

وی مدت زمان ساخت نیروگاه‌های جدید را هشت سال عنوان کرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران و اعتراض سازمان به برخورد آژانس در رابطه با همکاری‌ها در زمینه پاسخ به سوالات و ابهامات باقیمانده‌، گفت: آقای آمانو به درخواست خود به تهران آمدند تا برخی مسائل را از نزدیک با مسئولان نظام در میان بگذارند به ویژه محور سفر ایشان دیدارش با آقای روحانی بود که البته دیدار مهمی بود و آقای روحانی بسیاری از مسائل و چارچوب‌ها را برایشان روشن کردند تا طرف مقابل بداند که در چه چارچوبی از ما باید انتظار داشته باشد.

وی با اشاره به توافق ایران و آژانس در قالب «چارچوبی برای همکاری» اظهار کرد: ما در این چارچوب اجازه دادیم خارج از الزامات پادمانی از برخی مراکز هسته‌ای ما مثل معادن آژانس بازدید کند و تا الان به 13 تقاضا و سوال آژانس پاسخ داده‌ایم که یکی از این موارد چاشنی‌های ایمن انفجاری بوده است.

صالحی در توضیح این چاشنی‌ها گفت: چاشنی‌های انفجاری وسیله‌ای است برای منهدم کردن ماده انفجاری به طور همزمان و همگن. آژانس مدعی است که ایران از این چاشنی‌ها استفاده کرده است و حتما این استفاده برای تولید سلاح هسته‌ای بوده است اما چاشنی‌ها می‌تواند برای انفجار در هر نوع صنعتی مورد استفاده قرار گیرد و ما به آنها مستندات استفاده از این چاشنی‌ها در صنعت نفت و گاز را ارائه دادیم و معاون آمانو اعلام کرد که قانع شدیم. ما به امید قول آنها که گفتند قول جوانمردانه است به حرفشان اعتماد کردیم و برای همکاری در 5 مورد دیگر اعلام آمادگی کردیم ولی وقتی آنها به وین بازگشتند به قولشان عمل نکردند.

وی افزود: آمانو بعد از آن آن‌گونه که باید نتیجه کار در زمینه چاشنی‌های انفجاری را اعلام می‌کرد عمل نکرد. بنابراین آن‌چه که ما مدنظرمان بود صورت نگرفت. در سفری که آقای آمانو به تهران داشت مراتب اعتراض را به او اعلام کردیم و وی قول داد که جبران کند و امیدواریم این اتفاق بیفتد.

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به همکاری های ایران و آژانس در آینده، گفت: ما برای شفاف‌سازی و مانع ایجاد نکردن بر سر مذاکرات ایران و گروه 1+5 و با اجازه شورای عالی امنیت ملی به همکاری ها ادامه می دهیم چرا که می‌خواهیم مذاکرات هسته‌ای با سهولت بیشتر پیش رود. به هر حال مسائل فنی با مسائل سیاسی مکمل یکدیگرند و همان‌طور که دیدیم تفاهم‌نامه ایران و آژانس برای همکاری بر مذاکرات هسته‌ای و رسیدن به توافق ژنو اثر مثبت داشت.

صالحی تأکید کرد: در مجموع می‌توان گفت روند همکاری ما و لحن آژانس روز به روز مثبت‌تر می‌شود.

وی در پاسخ به این‌که به نظر می‌آید که آژانس با طرح سوالات زیاد قصد حل و فصل مسائل را ندارد، گفت: در زمینه چاشنی‌های انفجاری ابتدا دو سوال مطرح بود اما بعدا به 60 سوال تبدیل شد و این نشان از حسن نیت آنها ندارد. ما به آژانس گفتیم که مسأله هسته‌ای در نهایت باید از طریق سیاسی حل شود و در چنین صورتی اگر آژانس دائم اختلال ایجاد کند از روند عقب می‌ماند. این در حالی است که رفتار آژانس نسبت به برخی کشورهای عضو تبعیض‌آمیز است.

رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: درباره کره جنوبی که بالای 70 درصد غنی‌سازی کرده بود و اقداماتی دیگر از جمله بازفرآوری را انجام داده بود و آقای البرادعی ابراز نگرانی جدی کرده بود در یکی دو جلسه مسأله را بستند و گفتند موضوع سیاسی بوده است و یک عده در کره جنوبی خودسر این کار را انجام دادند ولی این دلیل قانع‌کننده‌ای برای عبور از این مسأله نیست چرا که آن کشور از تعهداتش تخلف کرده است. درباره کشور دیگری که در منطقه است این اتفاق افتاد و آقای آمانو خودش این مسأله را حل کرد. بنابراین ما انتظار داریم با ایران نیز همین‌گونه رفتار کنند.

صالحی تأکید کرد: ایران در بحث هسته‌ای ریگی به کفش ندارد و همه چیز شفاف و روشن است.

وی با اشاره به درخواست بازدید آژانس از سایت پارچین گفت: پیش از این در سال 2005 آنها دو بار درخواست بازدید کردند و ما هم اجازه دادیم و حتی نمونه‌برداری هم کردند و حالا دوباره می‌خواهند از آن بازدید کنند. البته ما مشکلی برای بازدید نداریم اما خلاف حاکمیت ملی است چرا که پارچین سایتی نظامی است و نمی‌توانند که هر وقت اراده کردند بیایند و از آن بازدید کنند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد