نتانیاهو با دستور کار «تداوم جنگ» در واشینگتن

کد خبر: 1342119

بنیامین نتانیاهو دیروز وارد امریکا شد. این سفر در چند روز گذشته با توجه به آینده توافق آتش‌بس میان حماس و صهیونیست‌ها، نه تنها محور توجه رسانه‌های صهیونیست بود، بلکه رسانه‌های جریان اصلی هم به صورت گسترده به آن پرداختند

نتانیاهو با دستور کار «تداوم جنگ» در واشینگتن

در آستانه اجرایی شدن دور دوم توافق آتش‌بس، بیم و امید‌ها درباره چگونگی اجرای این توافق شدت گرفته است. نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به دلیل تن دادن به آتش‌بس از جانب تندرو‌ها تحت فشار است و این وضع، یکی از دلایلی است که او را نیازمند ادامه جنگ می‌کند، از این رو پیگیر مذاکرات مفصلی با طرف‌های امریکایی و در رأس آنها دونالد ترامپ است تا آنها را با خود همراستا کند. عدم قطعیت ترامپ در حمایت از نتانیاهو، موضع محکم مقاومت و پافشاری خانواده‌های اسیران صهیونیست بر آزادی هر چه سریع‌تر اسیران، موانعی است که نتانیاهو به آسانی قادر به برطرف کردن آنها نیست. 

بنیامین نتانیاهو دیروز وارد امریکا شد. این سفر در چند روز گذشته با توجه به آینده توافق آتش‌بس میان حماس و صهیونیست‌ها، نه تنها محور توجه رسانه‌های صهیونیست بود، بلکه رسانه‌های جریان اصلی هم به صورت گسترده به آن پرداختند. آکسیوس نوشت: «نتانیاهو می‌خواهد ترامپ را در مورد برنامه‌هایش برای غزه متقاعد کند و از موضع ترامپ برای مرحله دوم توافق با حماس مطلع شود.» همچنین، رئیس‌جمهور امریکا هم که میزبان نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی است گفت که در مذاکرات مربوط به غرب آسیا با اسرائیل و کشور‌های دیگر پیشرفتی حاصل شده است. قرار است، نتانیاهو در واشینگتن‌دی‌سی با استیو ویتکاف برای آغاز مذاکرات در مورد مرحله دوم توافق ملاقاتی داشته باشد. دیدار با پیت هگزت، وزیر دفاع در پنتاگون و رهبران مجلس نمایندگان و سنا هم در دستور کار این سفر که قرار است تا روز پنج‌شنبه ادامه داشته باشد، قرار دارد. سلسله حواشی این سفر با گزارش روزنامه عبری زبان معاریو درباره اینکه هواپیمای نتانیاهو برای سفر به واشینگتن، مسیر غیرمعمولی را انتخاب کرد تا از ورود به حریم هوایی کشور‌هایی که تهدید به اجرای حکم بازداشت او کرده‌اند، اجتناب کند، وارد مرحله جدیدی شد. در واشینگتن هم، خانواده‌های اسیران صهیونیست انتظار ورود نخست‌وزیر خود را می‌کشیدند. روزنامه یدیعوت‌آحارونوت در این مورد نوشت که دفتر نتانیاهو از شرکت نمایندگان خانواده اسیران صهیونیست در سفر وی به واشینگتن خودداری کرد. با این حال، نمایندگان خانواده‌های زندانیان قبل از نتانیاهو به واشینگتن رفتند تا برای تکمیل توافق که به آزادی اسرا منجر می‌شود، فشار وارد کنند. خانواده‌های اسیران صهیونیست از این نگران هستند که نتانیاهو تصمیماتی را که منجر به ناکام گذاشتن مذاکرات و ازسرگیری جنگ شود، پنهان کند. 

 نکبت ۱۹۴۸ تکرار نخواهد شد

 به موازات این تحولات، ایتامار بن‌گویر، وزیر مستعفی امنیت داخلی رژیم صهیونیستی و از مخالفان آتش‌بس که پس از اجرایی شدن توافق از سمت وزیر امنیت داخلی استعفا کرد، در اظهاراتی گفت: «کابینه اسرائیل به نقض وعده‌ها و اصولی که به عنوان بخشی از معامله غیرقانونی اعلام کرده است، ادامه می‌دهد.» روزنامه هاآرتص درباره تلاش حزب راست افراطی حاکم اسرائیل برای از سرگیری جنگ هشدار داد. این روزنامه نوشت: «روز‌های آینده رویکرد اسرائیل قبل از مذاکرات بین دوطرف برای مرحله دوم را قطعی خواهد کرد. فشار امریکا بر نتانیاهو مهم است. بتسلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل به صحبت درباره اشغال غزه ادامه می‌دهد.» هاآرتص افزود: «صحبت‌های ترامپ درباره انتقال ساکنان غزه انگیزه‌ای برای اسموتریچ در این راستا است. نتانیاهو و ترامپ باید اسرائیل را در مسیری که آغاز شده است یعنی پایان جنگ و آزادی تمام اسیران نگه دارند.» اقدام ساکنان اراضی اشغالی و کد‌هایی که رسانه‌های صهیونیست می‌دهند، گواه روشنی است از اینکه نتانیاهو راهی امریکا شد تا بیش از هر موضع مورد توجه تل‌آویو و واشینگتن، درباره امکان متقاعد کردن دونالد ترامپ برای ادامه جنگ رایزنی کند. این اقدام با توجه به اینکه ترامپ هنوز درباره حمایت از سرگیری حمله به غزه مصمم نیست اهمیت دارد، به‌خصوص که روزنامه هاآرتص تصریح کرده است، دولت نتانیاهو احتمالاً در صورت ورود به مرحله دوم تبادل اسیران دچار فروپاشی شود. همزمان برخی از اعضای ائتلاف حاکم در کابینه رژیم صهیونیستی از چهره‌های تندرو این رژیم نیز تمایل خود را به ازسرگیری جنگ پس از اتمام مرحله اول آتش‌بس نوار غزه در اوایل مارس اعلام کردند. ایال زامیر، رئیس جدید ستاد ارتش رژیم صهیونیستی در اولین سخنرانی خود در سمت جدید در همایش وزارت جنگ این رژیم در تل‌آویو با طرح این ادعا که «دشمنان این رژیم در تمامی جبهه‌ها شکست داده شدند»، با خوانش بخشی از کتاب تورات و تهدید ضمنی به جنگ، اظهار کرد: «جنگ به ما نشان داد که باید به خودمان تکیه کنیم و ۲۰۲۵ سالی مملو از جنگ و چالش‌های نظامی خواهد بود.» در سایه مواضع تند و تیز افراط‌گرایان صهیونیست، ترامپ امتیاز به آنها را هم مدنظر قرار داده است که کوچاندن ساکنان غزه به مصر و اردن از جمله این امتیازدهی‌هاست. عاکف المصری، مسئول هیئت امور عشایر فلسطین در نوار غزه در واکنش شدیداللحنی به طرح ترامپ، آن را در راستای ارتکاب جنایات جنگی امریکا علیه ملت فلسطین دانست و افزود: «این درخواست‌ها و طرح‌ها تداوم سیاست‌های استعماری با هدف نابودی مسئله فلسطین و نابودی حقوق مشروع ملت ماست.» وی تأکید کرد: «ملت فلسطین به هر اندازه که تحت فشار یا چالش باشند، سرزمین خود را ترک نخواهند کرد. ما تلاش‌ها برای آواره کردن فلسطینیان از سرزمین خود را مورد مخالفت قرار می‌دهیم، خواه از طریق اقدام نظامی باشد یا فشار‌های سیاسی. ما ملتی استوار هستیم و اجازه تکرار نکبت سال ۱۹۴۸ را نخواهیم داد.»

 مأموریت ویتکاف

با ورود نتانیاهو به امریکا، استیون ویتکاف هم از روز دوشنبه در موعد تعیین شده یعنی شانزدهمین روز از آغاز اجرای آتش‌بس، مذاکرات را در واشینگتن آغاز کرد. فرستاده ترامپ به خاورمیانه به راهکاری عقیده دارد که هنری کیسینجر، وزیر خارجه اسبق امریکا آن را شکل داده بود و آن اینکه می‌دانست چگونه بر دوطرف فشار میدانی وارد کند. ویتکاف قصد دارد دیدار‌های منظمی را با دوطرف برای توضیح مواضع آنها و مسائل حساسی که هیئت‌ها آن را بررسی خواهند کرد، انجام دهد. پیش‌بینی می‌شود که ساز‌و‌کار جدید جای نشست‌هایی را بگیرد که تاکنون در دوحه و قاهره با حضور تمام طرف‌ها برگزار شده است. ویتکاف هم طبق برنامه در کاخ سفید با نتانیاهو دیدار و درباره لزوم تکمیل مرحله اول توافق آتش‌بس غزه و بعد از آن مکانیزم مذاکرات بعدی و راه‌های موفقیت مذاکرات در مراحل آتی صحبت خواهد کرد. از سویی دیگر، منابع عبری گزارش دادند نتانیاهو قصد تغییر تیم مذاکره‌کننده را دارد. وی می‌خواهد به جای «دیوید بارنیا» رئیس هیئت مذاکره‌کننده، «ران درمر» وزیر امور استراتژیک را جایگزین کند. به گفته منابع، مذاکرات تنها با حماس نیست، بلکه با دولت امریکا نیز هست برای همین نتانیاهو قصد دارد درمر را انتخاب کند چرا که کارشناس امور امریکاست و به حزب جمهوریخواه امریکا نزدیک است. 

 

 لزوم اقدام علیه نتانیاهو در کشور مقر سازمان ملل

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه در نشست با خبرنگاران، به پرسشی درباره سفر نتانیاهو پاسخ داد و گفت: «به نظر می‌رسد هر آن کس که از عقل سلیم برخوردار باشد، به اندازه کافی هوشمند خواهد بود که فریب فرد خناسی، چون نتانیاهو را که سابقه طولانی در اقدامات جنایتکارانه، قانون‌شکنی و پیشبرد منافع خودش با هزینه دیگران دارد را نخورد.» وی با اعلام اینکه این جنایات اکنون در کرانه باختری در حال تکرار است و این ادامه طرح نسل‌کشی است که از ۱۶ ماه پیش آغاز شده است، تصریح کرد: «اکنون او در قلمرو ایالات متحده است؛ کشوری که مقر سازمان ملل متحد در آن واقع شده و همان محلی که کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایات نسل‌کشی در آن تصویب شده است. این همان جایی است که کشور‌های عضو دیوان بین‌المللی کیفری هر سال گرد هم می‌آیند و قطعنامه سالانه خود را برای پیشبرد رسالت این دیوان، یعنی مقابله با بی‌کیفرمانی شدیدترین جنایات بین‌المللی، تصویب می‌کنند.» این دیپلمات ارشد خاطرنشان کرد: «بنابراین، اکنون وظیفه جامعه بین‌المللی، کشور‌های عضو سازمان ملل و دول عضو دیوان بین‌المللی کیفری است که در این خصوص موضع‌گیری کنند و مطالبه اجرای عدالت نمایند. همچنین، ضروری است که سازمان ملل متحد، به‌ویژه دبیرکل آن، در خصوص حضور این فرد جنایتکار در کشوری که مقر سازمان متحد در آن واقع شده است اعلام موضع کند.»

منبع: روزنامه جوان

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت