حیرت سیانان از مقاومت یمنیها در برابر حملات آمریکا
حوثیها بهجای عقبنشینی در پی حملات آمریکا، تهدید کردهاند که دامنه اهداف خود را به امارات گسترش خواهند داد.

شبکه سی ان ان در گزارشی از سرسختی یمنیها در قبال حملات سنگین ائتلاف آمریکایی گفت و تأکید کرد که آنها همچنان بخش وسیعی از تواناییهای خود را حفظ کردهاند.
«حوثیها به "گورکن عسلخوار" شباهت دارند، جانوری جسور و مهاجم که حتی در برابر شکارچیان نیز ایستادگی میکند. برای نمونه، این جانور پس از نیش یک مار کبری، تنها چند دقیقه بیحرکت میماند و سپس برخاسته و به مار حمله میکند». این توصیف یک تحلیلگر غربی در خصوص یمنیها است، او در گفتوگو با سی ان ان ناخواسته به تمجید این مردم مقاومت و سرسخت پرداخت.
در طول چند هفته گذشته، جنگندههای آمریکایی بارها مواضع ارتش و زیرساختهای یمن را هدف قرار دادهاند؛ اهدافی چون پالایشگاههای نفت، فرودگاهها و پایگاههای پرتاب موشک. رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، وعده دادهاست که تا زمان رسیدن به هدف کشورش در جلوگیری از حمله «حوثیها» به کِشتیرانی در دریای سرخ، از «قدرتی کوبنده» استفاده خواهد کرد.
در گزارش سی ان ان آمده است: «حوثیها کارزار خود را در حمایت از فلسطینیان آغاز کردند؛ آنهم زمانی که اسرائیل در مهرماه ۱۴۰۲ (اکتبر ۲۰۲۳) جنگی را علیه غزه آغاز کرد. این گروه بیش از ۱۰۰ حمله انجام داده و دو کشتی را غرق کردهاست. نتیجه این حملات آن بود که اکنون ۷۰ درصد کشتیهای تجاری که پیشتر از دریای سرخ عبور میکردند، راه طولانیتری را از جنوب آفریقا در پیش گرفتهاند».
ایالات متحده مدعی است که این عملیات موفقیتآمیز بودهاست. مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا، گفته که شمار زیادی از فرماندهان یمنی کشته شدهاند، ادعایی که با تردید بسیاری از تحلیلگران غربی مواجه شده است.
به نوشته سی ان ان، بر اساس تحلیلها، اگرچه ممکن است تا ۸۰ افسر نظامی یمنی به شهادت رسیده باشند، اما به نظر میرسد رهبران ارشد سیاسی و نظامی این جنبش آسیبی ندیدهاند؛ همچنین برخی پایگاههای پرتاب موشک نیز همچنان فعال هستند. از میانه اسفند تاکنون، یمنیها دهها موشک بالستیک بهسوی سرزمینهای اشغالی پرتاب کردهاند و موجی از پهپادها و موشکها را بهسوی ناوهای نیروی دریایی آمریکا فرستادهاند.
شبکه سیانان روز جمعه گزارش داد که هزینه عملیات ارتش آمریکا علیه ارتش یمن، در کمتر از سه هفته به حدود یک میلیارد دلار رسیدهاست؛ این اطلاعات را سه منبع آگاه از این حملات اعلام کردهاند.
این شبکه آمریکایی افزود: «با این حال، تأثیر این حملات در نابودی توانمندیهای نظامی حوثیها تاکنون محدود بودهاست».
یکی از مقامهای آمریکایی به سی ان ان گفته است: «ما داریم تمام توان، مهمات، سوخت و زمان عملیات را از دست میدهیم».
به نوشته سی ان ان در حالیکه انتظار میرفت یمنیها عقبنشینی کنند، آنها تهدید کردهاند که دایره اهداف خود را گسترش داده و امارات متحده عربی را نیز هدف قرار خواهند داد؛ کشوری که در جنگ داخلی یمن از دولت رقیب حوثیها حمایت میکند. در همین راستا، مقامهای سعودی نیز میگویند سامانههای پدافند هوایی پادشاهی در آمادهباش کامل قرار دارد.
سرتیپ یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن نیز اوایل این هفته گفت: «دهها حمله هوایی به یمن، نیروهای مسلح یمنی را از انجام وظایف دینی، اخلاقی و انسانیشان باز نخواهد داشت.»
ویدئو: مرد یمنی که به هنگام بمباران هوایی آمریکا در کمال خونسردی در مغازهاش نشسته و نظارهگر است، این ویدئو به شکل گسترده در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شد.
سی ان ان در ادامه مدعی شد که کارزار نظامی آمریکا بخشی از توانمندیهای یمنیها را تضعیف کردهاست. «مایکل نایتس»، پژوهشگر ارشد اندیشکده واشنگتن میگوید که به باور او «حوثیها بخش بزرگی از ظرفیت تولید پهپاد را از دست دادهاند، و به نظر میرسد که مانعتراشی مؤثرتری برای ارسالهای تدارکاتی از مسیر دریا و از راه عمان انجام شدهاست. به همین دلیل، حوثیها در موقعیت ناآرامی قرار دارند.»
سی ان ان سپس گفت: «با این حال، تاریخ نشان دادهاست که حوثیها ظرفیت بسیار بالایی برای تحمل فشار و سختی دارند و شاید برای تحقق هدف دولت ترامپ در از بین بردن تهدید این گروه، در نهایت نیاز به حملهای زمینی باشد».
نایتس در ادامه میگوید: «حوثیها به جنگیدن با ارتشی سطحبالا و مجهز عادت دارند. آنها گرایشهای ایدئولوژیک دارند، اما در عین حال جنگجویانی قبیلهای و سرسخت از شمال یمن هستند.»
او افزود: «حوثیها از چندین حمله در دوران طولانی ریاستجمهوری علی عبدالله صالح در یمن جان سالم به در بردند، سپس از حمله عربستان در ده سال پیش نجات یافتند و اخیراً نیز از حملات هوایی اسرائیل، انگلیس و آمریکا».
احمد ناجی، تحلیلگر ارشد مسائل یمن در اندیشکده «گروه بینالمللی بحران»، میگوید: «اسرائیل و قدرتهای غربی درک عمیقی از حوثیها ندارند. رهبری مبهم و ساختار درونی آنها، خلأهای اطلاعاتی مداومی ایجاد کردهاست.»
الیزابت کیندال، دیگر کارشناس مسائل یمن نیز درباره هدف نهایی عملیات آمریکا پرسشهایی را مطرح میکند و میگوید: «حوثیها در طول دهه گذشته دهها هزار بار هدف بمباران قرار گرفتهاند، اما همچنان پابرجا ماندهاند. بنابراین، انسان به این فکر میافتد که شاید این بمبارانها فقط یک نمایش است».
مایکل نایتس نیز به شبکه سیانان گفتهاست که «مهار کردن حوثیها بسیار دشوار است... آنها جنبشی به شدت تهاجمی هستند. بهترین راه برای از میان بردن کاملشان، سرنگونی و بیرون راندنشان از پایتخت و سواحل دریای سرخ است.»
احمد ناجی در ادامه میگوید: «آمریکا اشتباه میکند اگر فکر کند حملات هوایی میتواند حوثیها را وادار به عقبنشینی کند. این رویکرد در دوران بایدن هم شکست خورد و بعید است در دوره ترامپ نتیجه دهد. منطق آنها با سالها جنگ شکل گرفتهاست؛ آنها پایداری را نوعی قدرت میدانند و همین باعث میشود که بیشتر تلاش کنند نشان دهند مهارشان آسان نیست.»
فارع المسلمی، پژوهشگر یمنی در اندیشکده چتم هاوس، نیز گفتهاست: «اگر حوثیها از حملات آمریکا لذت میبرند، به این خاطر است که میخواهند آمریکا را به یک رویارویی منطقهای گستردهتر بکشانند.»/ فارس
دیدگاه تان را بنویسید