سناریوهای سفر نیویورک
دیپلماسی دولت چهاردهم در نیویورک باید در فعال ترین حالت ممکن باشد تا بتواند مسیر مذاکرات پیش رو را ترسیم کند
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، یکشنبه اول مهرماه بهمنظور حضور و سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل عازم نیویورک خواهد شد.موعد سخنرانی رئیس جمهور اسلامی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل سهشنبه ۳ مهرماه خواهد بود که به بیان دیدگاههای ملت ایران خواهد پرداخت. سفر مسعود پزشکیان به همراه وزیر امور خارجه به نیویورک، مهمترین فرصتی خواهد بود که دولت چهاردهم بتواند از طریق دیدارهای جانبی، مسیر مذاکرات مدنظر خود را طراحی کند. آنچه در نیویورک میتواند حائز اهمیت باشد، این است که دیپلماسی دولت چهاردهم در نیویورک باید در فعالترین حالت ممکن باشد تا بتواند مسیر مذاکرات پیشرو را ترسیم کند .
حضور مسعود پزشکیان بهعنوان یک چهره تحصیلکرده، در کنار عباس عراقچی که ظرفیت لازم را برای مذاکره با غربیها دارد، میتواند نقطه شروع بسیار مناسبی را در نیویورک کلید بزند تا شرایط برای گفتوگوهای بعدی در وین یا جاهای دیگر فراهم شود. اگر ایران به دنبال تنشزدایی در مناسبات با غرب است، باید در گام اول روابط با اتحادیه اروپا و سه کشور کلیدی آلمان، فرانسه و انگلستان را در دستور کار قرار دهد و تحت هر شرایطی تهران نباید پنجره روابطش با اروپا را ببندد.
هرگونه مذاکره احتمالی با آمریکاییها تنها و تنها از مسیر بهبود روابط با اروپا بهعنوان طرف میانجیگر میگذرد... در فرصت چندماهه باقیمانده تا تعیین تکلیف انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و روی کار آمدن دولت جدید در کاخ سفید از ژانویه ۲۰۲۵، باید ایران بتواند مناسبات خود را با اروپا ترمیم کند... درخصوص ارزیابی میزان تأثیرگذاری تغییر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و روی کار آمدن کایا کالاس که به نظر میرسد سیاستهای ضدایرانی پررنگتری نسبت به اسلاف خود دارد، باید گفت که این تغییرات در ساختار اتحادیه اروپا کمترین میزان تأثیر را بر روند گفتوگوهای احتمالی بین ایران و اتحادیه اروپا خواهد داشت.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درواقع پیشبرنده و منعکسکننده راهبردها و سیاستهای اعضای این اتحادیه (اروپا) و مشخصا دستورکار سه کشور آلمان، فرانسه و انگلستان خواهد بود. لذا اگرچه نگارنده بر نگاه ضدایرانی فردی همچون کایا کالاس اذعان دارد، اما همزمان یادآور میشود «نگاههای شخصی و فردی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ترسیم و پیشبرد مذاکرات، کمترین اثر را خواهد داشت.
اکنون سطحی از اجماع داخلی و چراغ سبز برای کلیدزدن مذاکرات دولت چهاردهم با کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا شکل گرفته است. در نتیجه در دیدارها و هماهنگیهای مرسوم رئیسجمهور و وزیر امور خارجه پیش از عزیمت به نیویورک، احتمالا دستورکارهایی برای دیدار با مقامات ارشد اروپایی و بهخصوص کشورهای آلمان، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپا داده خواهد شد».
خراسان
دیدگاه تان را بنویسید