دستاورد سفر عراقچی به ایروان

کد خبر: 1350441

وزیر امور خارجه در نخستین سفر خارجی‌اش در سال جدید و در ارمنستان گفت که اگر کشورهای منطقه بخواهند از مسیرهای ترانزیتی و مواصلاتی استفاده کنند، ایران همراه است، ولی با حفظ حق حاکمیت، تمامیت ارضی، صلاحیت قضایی کشورها و احترام به مرزهای بین‌المللی شناخته شده در منطقه.

دستاورد سفر عراقچی به ایروان

ایروان عصر دوشنبه چهارم فروردین‌ماه نخستین مقصد سفر خارجی سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه در سال یک هزار و ۴۰۴ شمسی و البته نخستین سفر به ارمنستان پس از تصدی وزارت امور خارجه و در پاسخ به دعوت آرارات میرزویان همتای ارمنستانی. 

آبان‌ماه سال گذشته میرزویان در تماس تلفنی با عراقچی از وی برای سفر به ایروان دعوت کرد و دو وزیر ششم اسفند سال گذشته نیز در حاشیه پنجاه و هشتمین نشست شورای حقوق بشر در ژنو با یکدیگر دیدار کردند.

* اهمیت بسزای قفقاز جنوبی برای ایران

عراقچی را که در این سفر اسماعیل بقائی سخنگو و مجتبی دمیرچی‌لو دستیار وزیر و مدیرکل اوراسیای وزارت امور خارجه همراهی می‌کردند، دوشنبه شب به همراه هیأت همراه در ضیافت شام کاری رئیس دستگاه دیپلماسی ارمنستان شرکت کرد.

وزیر خارجه در این باره در صفحه اینستاگرامش نوشت: عصر دوشنبه در قالب سفر رسمی و در چارچوب رایزنی‌های مستمر با همسایگان در خصوص مناسبات دو جانبه و تحولات منطقه، عازم ایروان شدم.پس از شرکت در نشست غیر رسمی و ضیافت شام به میزبانی آقای آرارات میزوریان، وزیر امور خارجه جمهوری ارمنستان، مسیر بازگشت به محل اقامتم را پیاده طی کردم. در مسیر با تعدادی از هم وطنان عزیز که برای تعطیلات نوروزی به ایروان سفر کرده‌اند، روبرو شدم و صمیمانه گفت‌وگو کردیم.منطقه قفقاز جنوبی از اهمیت بسزایی در سیاست خارجی کشورمان برخوردار است.

رایزنی‌های عراقچی با مقامات ارشد ارمنستان روز سه‌شنبه پنجم فروردین‌ماه با حضور در محل وزارت امور خارجه ارمنستان و دیدار و گفت‌وگو با میرزویان آغاز و به نشست خبری مشترک انجامید و پس از آن هم دو وزیر خارجه در مراسم رونمایی از کتاب «قدرت مذاکره» تألیف عراقچی به زبان ارمنی که وزیر خارجه ارمنستان هم مقدمه‌ای بر آن نوشته بود، شرکت کردند.

* ترغیب ارمنستان و آذربایجان به امضای موافقتنامه صلح

عراقچی در دیدار با همتای ارمنستانی با اشاره به اهمیت راهبردی صلح و ثبات در منطقه قفقاز جنوبی برای ایران و کل منطقه، موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر ضرورت احترام به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی کشورها و جلوگیری از تغییرات ژئوپلیتیک و نیز استفاده از دیپلماسی برای حل و فصل اختلافات را یادآور شد و گفت:  ایران از امضای موافقتنامه صلح بین جمهوری ارمنستان و جمهوری آذربایجان حمایت می‌کند و دو کشور را ترغیب می‌کند که در امضای این سند مهم تسریع کنند.

میرزویان هم رابطه خوب و دوستانه بین ارمنستان و ایران را برای کشورش بسیار مهم و ارزشمند توصیف و بر اراده رهبران این کشور برای توسعه روابط دوجانبه در همه حوزه‌ها و نیز تقویت هماهنگی‌ها در سطح چندجانبه و منطقه‌ای تاکید و از مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در خصوص تحولات منطقه قفقاز جنوبی و حمایت از تمامیت ارضی جمهوری ارمنستان تشکر کرد.

وزرای خارجه در این دیدار بر عزم و اراده مشترک دو کشور برای شناسایی ظرفیت‌های فراوان ایران و ارمنستان به منظور توسعه همکاری‌های اقتصادی در همه زمینه‌ها تأکید کردند.

* حمایت از طرح چهارراه‌ صلح پاشینیان

عراقچی همچنین در نشست خبری مشترک با همتای ارمنستانی این کشور و جمهوری آذربایجان را ترغیب کرد که در اسرع وقت توافقتنامه صلح را امضا کنند.

وزیر خارجه همچنین در این نشست خبری گفت که ایران از طرح چهارراه صلح که از سوی نخست‌وزیر ارمنستان (نیکول پاشینیان) ارائه شده، حمایت می‌کند و معتقد است که این طرح ظرفیت‌های زیادی برای روابط دو کشور ایجاد می‌کند.

* راه‌های مواصلاتی در منطقه تحت حاکمیت کشورها باشد

مخالف هرگونه تغییری در مرزهای بین‌المللی و مخالف هرگونه تغییرات ژئوپلیتیک در منطقه هستیم، این را عراقچی در این نشست خبری بیان کرد و گفت که این موضع ثابت و تغییرناپذیر ایران است.

وی همچنین گفت: ایجاد راه‌های مواصلاتی و راه‌های ترانزیتی در منطقه امر پذیرفته شده‌ای است، ولی باید تحت حاکمیت ملی کشورها باشد و به تمامیت ارضی و قوانین ملی کشورها احترام گذاشته شود. اگر کشورهای منطقه بخواهند از مسیرهای ترانزیتی و مواصلاتی استفاده کنند، جمهوری اسلامی ایران کاملا همراهی دارد، ولی همانطور که گفتم با حفظ حق حاکمیت کشورها و صلاحیت قضایی کشورها و با احترام به مرزهای بین‌المللی شناخته شده در منطقه و تمامیت ارضی کشورها.هیچ مسیر دیگری غیر از این پذیرفته شده نیست.

به گزارش فارس، ایران همواره بر اهمیت بازماندن مسیرهای مواصلاتی تاریخی تأکید کرده است. عراقچی پس از تصدی وزارت خارجه در گفت‌وگویی تلویزیونی در دوم شهریور ۱۴۰۳ گفت: بعضی مسیرها در اطراف ایران نه تنها با منافع ملی بلکه با امنیت ملی ما تعارض دارد نمی‌خواهم نام ببرم، ولی مسیری است که مورد دغدغه است. در مقابل اینها وزارت خارجه وظیفه دارد ایستادگی کرده و منافع کشور را تامین و در حوزه ترانزیت ایفای نقش کند. (جزئیات بیشتر)

گریگوریان دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان هم شهریور ۱۴۰۳ در دیدار سفیر ایران تأکید کرده بود که مرز ارمنستان و ایران مرز صلح، دوستی و زندگی مسالمت‌آمیز است و ارمنستان اهمیت ویژه‌ای برای ارتباط با ایران قائل است و هیچ نیرویی نمی‌تواند ارتباط و اتصال سرزمینی ایران و ارمنستان را قطع کند. (اینجا بخوانید)

* رشد قابل توجه تجارت بین ایران و ارمنستان

رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین در این نشست خبری درباره مذاکره در خصوص برنامه‌ هسته‌ای هم گفت: موضع ما در خصوص مذاکره با آمریکا کاملا روشن است، ما تحت فشار حداکثری در شرایط تهدیدات نظامی و افزایش تحریم‌های اقتصادی با آمریکا مذاکره مستقیمی نخواهیم داشت. همین الان ما با سه کشور اروپایی و کشورهای دیگری که علاقه‌مند هستند گفت‌وگوهایی را در این خصوص داریم و در مجموع در خصوص برنامه هسته‌ای خودمان هیچ وقت میز مذاکره را ترک نکرده و نخواهیم کرد.

وزیر خارجه ارمنستان هم در این نشست خبری با اعلام اینکه تجارت بین ایران و ارمنستان رشد قابل توجهی داشته، از حمایت‌های جمهوری اسلامی ایران از تمامیت ارضی کشورش قدردانی کرد.

میرزویان همچنین اعلام کرد که دو کشور در حال برنامه‌ریزی برای افزایش مبادلات تجاری تا سقف ۳ میلیارد دلار هستند.

* قدردانی پاشینیان از ایران

عراقچی در ادامه رایزنی‌هایش با مقامات ارمنستان با نیکول پاشینیان نخست‌وزیر این کشور دیدار کرد. پاشینیان در این دیدار با تأکید بر عزم کشورش برای حفظ و صیانت از صلح و ثبات در منطقه قفقاز جنوبی، از نقش مثبت و مواضع اصولی ایران در کمک به تقویت امنیت و صلح پایدار در این منطقه قدردانی کرد.

وزیر امور خارجه ایران هم امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی را برای ایران دارای ارزش راهبردی خواند و با تأکید بر موضع اصولی و ثابت جمهوری اسلامی ایران در احترام به حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی همه کشورها، پرهیز از توسل به زور و استفاده از دیپلماسی برای حل اختلافات، انعقاد موافقتنامه صلح بین جمهوری ارمنستان و جمهوری آذربایجان را نویدبخش صلح و ثبات پایدار در این منطقه دانست.

عراقچی در این دیدار مواضع ایران در رابطه با تحولات جاری در منطقه غرب آسیا را تبیین کرد و با ابراز نگرانی شدید از آثار و عواقب خطرناک ناشی از آتش افروزی رژیم صهیونیستی علیه لبنان و سوریه و تشدید نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در فلسطین اشغالی و نیز حملات آمریکا به یمن، مسئولیت جامعه جهانی برای متوقف کردن جنایات و تجاوزات رژیم اسرائیل و جلوگیری از گسترش ناامنی در منطقه را متذکر شد.

* تقویت همکاری‌ها در حوزه‌های اقتصادی و دالان‌های مواصلاتی

آلن سیمونیان رئیس مجلس ملی جمهوری ارمنستان دیگر مقامی بود که عراقچی در سفر به ایروان با وی دیدار کرد.

رئیس مجلس ملی ارمنستان در این دیدار خواستار بهره‌گیری از ظرفیت‌های متنوع موجود در دو کشور برای تقویت همکاری‌ها در حوزه‌های اقتصادی، تجاری و دالان‌های مواصلاتی شد.

وزیر خارجه هم اهمیت روابط پارلمانی دو کشور را خاطرنشان کرد و خواستار استفاده از ظرفیت دیپلماسی پارلمانی در جهت ارتقای مناسبات دو کشور در حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و بین‌المللی شد.

عراقچی با اشاره به موضع اصولی ایران مبنی بر ضرورت رعایت اصول حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد در رابطه با احترام به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی کشورها و خودداری از توسل به زور در روابط بین دولت‌ها، بر اهمیت پایبندی همه کشورها به گفت‌وگو و دیپلماسی برای حل و فصل اختلافات تاکید کرد.

در این دیدار تحولات منطقه غرب آسیا و تشدید ناامنی‌ها در پی ادامه تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه لبنان و سوریه و نیز کشتار مردم بی‌دفاع غزه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

* هیچ محدودیتی برای گسترش مناسبات ایران و ارمنستان نیست

آخرین مقام ارمنستانی که رئیس دستگاه دیپلماسی با وی دیدار کرد، آرمن گریگوریان دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان بود.

گریگوریان در این دیدار با اشاره به وجود اراده جدی دولت ارمنستان برای توسعه هر چه بیشتر روابط با ایران به‌ویژه در زمینه‌های اقتصادی و تجاری، خواستار شناسایی ظرفیت‌های نهفته روابط دو کشور و بهره‌برداری بهینه از آنها در جهت افزایش تنوع و کیفیت مراودات دوجانبه در همه زمینه‌ها شد.

عراقچی هم با مهم خواندن امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی گفت: ایران ضمن استقبال از تلاش‌های مشترک و مسئولانه جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای انعقاد موافقتنامه صلح، از هیچ کوششی برای تسریع فرایند مربوط به امضای این سند و اجرای آن فروگذار نمی‌کند.

وزیر امور خارجه همچنین گفت که از نظر جمهوری اسلامی ایران هیچ محدودیتی برای گسترش مناسبات بین ایران و ارمنستان در عرصه‌های مورد علاقه دو طرف وجود ندارد.

عراقچی با مرور آخرین تحولات منطقه قفقاز جنوبی و نیز تشدید نا‌امنی و نگرانی‌ها در منطقه غرب آسیا وضعیت امنیت بین‌الملل را حاد و خطرناک توصیف و وظیفه همه بازیگران مسئول برای استفاده از ابزار‌های دیپلماتیک برای جلوگیری از گسترش ناامنی و بی‌ثباتی در مناطق مختلف جهان را خاطرنشان کرد.

* دیدار سخنگویان دو وزارت امور خارجه

در این سفر اسماعیل بقائی هم با خانم آنی بدلیان همتای ارمنستانی خود دیدار و گفت‌وگو کرد. سخنگویان وزارت امور خارجه‌های ایران و ارمنستان امروز در ایروان با ابراز خرسندی از روابط بسیار خوب دو کشور در زمینه‌های مختلف، بر تقویت همکاری‌ها در حوزه‌های رسانه‌ای با هدف ارتقای شناخت و درک متقابل از فضای رسانه‌ای یکدیگر، تأکید کردند.

* ظرفیت‌های نهفته در روابط ایران و ارمنستان

و پایان این سفر یدار نوروزی وزیر امور خارجه با اعضا و خانواده‌های دیپلمات‌ها و کارکنان سفارت جمهوری اسلامی ایران، مسئولان و اعضای برخی نهادهای ایرانی و تعدادی از ایرانیان مقیم ارمنستان بود.

وزیر امور خارجه در پایان این سفر ضمن تشریح رایزنی‌های انجام شده در ایروان و با بیان اینکه خواهان ثبات، آرامش و امنیت منطقه قفقاز هستیم، گفت: حفظ مرزهای شناخته شده بین‌المللی، حفظ تمامیت ارضی و استقلال همه کشورهای منطقه برای ما مهم است و به این سیاست ادامه می‌دهیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه ظرفیت‌های زیادی را در روابط دو کشور می‌بینم، خاطرنشان کرد: حجم روابط تجاری ما در سال گذشته به بالای یک میلیارد دلار رسیده و این نوید خوبی را می‌دهد که از ظرفیت‌های موجود بیشتر از این استفاده کنیم. 

عراقچی همچنین گفت که ظرفیت‌های نهفته زیادی هنوز در روابط دو کشور وجود دارد./فارس

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها