صارمی‌راد: اروپایی‌ها از مذاکرات کنار گذاشته شده‌اند؛ این به نفع ماست

کد خبر: 1353231

صارمی‌راد با اشاره به اینکه شاید پیشنهادی مطرح شده باشد، مثلا قطر یا حتی عربستان هم می‌توانند گزینه‌هایی باشند، ادامه داد: «ما خیلی مایل نیستیم مذاکرات به اروپا منتقل شود، چون می‌دانید که برای نخستین‌بار، در مذاکرات هسته‌ای، اروپایی‌ها عملا حذف شدند. ترامپ آن‌ها را در جریان امور قرار نداد. این به‌نوعی برای ما خوب بود، چون تجربه نشان داده اروپایی‌ها توان و تأثیرگذاری لازم را ندارند. ضمن اینکه در ماجرای اسنپ‌بک هم اگر از دور خارج شوند، به نفع ماست.»

صارمی‌راد: اروپایی‌ها از مذاکرات کنار گذاشته شده‌اند؛ این به نفع ماست

رضا صارمی‌راد، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با «صبح نو» در خصوص چشم‌انداز مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا اظهارکرد: «به نظر من نباید از این مذاکرات که در جریان است انتظار چشم‌انداز خیلی دور یا دستاوردی بزرگ داشت. همین‌ که قرار است مذاکرات روز شنبه‌ هفته‌ آینده ادامه پیدا کند، نشان‌دهنده‌ این است که دو طرف تمایل دارند روند مذاکرات ادامه یابد.»

 ادامه مذاکرات، نشانه‌ای از تمایل دو طرف برای حل اختلافات است

وی افزود: «اینکه در روزها یا حتی ساعت‌های آینده چه اتفاقاتی رخ خواهد داد، مهم است؛ چراکه به‌هرحال گزارشی به ترامپ ارائه خواهد شد و قطعا او نیز در این رابطه نقطه‌نظراتی دارد. ترامپ محور اصلی سیاست خارجی آمریکا را تعیین می‌کند.»

کارشناس مسائل بین‌الملل تصریح کرد: «علاوه بر این، وقتی قرار شده مذاکرات ادامه پیدا کند، یعنی همان دو هدفی که ما اعلام کرده‌ایم - در زمینه‌ برنامه‌ هسته‌ای و رفع تحریم‌ها -احتمالا مورد موافقت آمریکایی‌ها بوده است. اگر قرار بود بحث دیگری مطرح یا مذاکره قطع شود، چنین توافقی حاصل نمی‌شد.» صارمی‌راد با بیان اینکه نکته‌ مهم دیگر این است که واقعا ترامپ در سه ماه اخیر هیچ دستاوردی در حوزه‌ سیاست خارجی نداشته است، ادامه داد: «جنگ اوکراین همچنان ادامه دارد. همان ‌جایی که ترامپ مدعی بود با یک تلفن می‌تواند آتش‌بس برقرار کند، اکنون درگیر جنگ است که این خود یک شکست دیگر برای اوست.»

شکست‌های ترامپ در عرصه خارجی، مذاکرات با ایران را جدی‌تر کرده است

وی با اشاره به اینکه مهم‌ترین شکست ترامپ، در مواجهه با انصارالله بوده است، خاطرنشان کرد: «این موضوع در اصلاح محاسبات آمریکا تأثیرگذار بوده است؛ چراکه ایالات متحده از حدود ۲۵ اسفند تا امروز بیش از ۴۰۰ حمله‌ هوایی به مراکز مختلف در یمن انجام داده، بدون اینکه دستاورد خاصی داشته باشد. این مسأله بسیار مهم است، چون نشان می‌دهد که حتی با استفاده از بمب‌های سنگرشکن پیشرفته، در برابر کشوری بدون سیستم پدافند هوایی موفق نبوده‌اند.»

کارشناس مسائل بین‌الملل عنوان کرد: «ادامه‌ حملات به سرزمین‌های اشغالی، ناوهای جنگی، و نبود امنیت در دریای سرخ برای رژیم صهیونیستی، همه گویای این ناکامی هستند. همین موضوع باعث شده در دولت ترامپ نگرانی‌هایی درباره‌ برخورد احتمالی با جمهوری اسلامی ایجاد شود؛ چراکه اگر در برابر یمن ناکام مانده‌اند، در برابر ایران احتمال شکست بسیار بیشتر است.» صارمی‌راد گفت: «تصاویر ماهواره‌ای نیز نشان داده‌اند که مراکز هدف قرار گرفته آسیب جدی ندیده‌اند. این برای آمریکایی‌ها نگران‌کننده است. نکته‌ دیگر این است که در ساختار فعلی دولت آمریکا، افراد باتجربه بسیار کمی حضور دارند. مثلا ویتکاف فردی است که فقط سابقه‌ ساخت‌وساز داشته و بیشتر به‌عنوان گلف‌باز شناخته می‌شود. شاید برخی او را مذاکره‌کننده‌ خوبی بدانند، ولی آن به‌خاطر سابقه‌اش در حوزه املاک است، نه سیاست خارجی.»

تیم عراقچی باتجربه‌تر از هیأت آمریکایی است

وی اضافه کرد: «در مقابل، تیم آقای عراقچی از سال ۱۳۸۲ در سطوح مختلف مذاکرات حضور داشته‌اند و تجربه‌ زیادی دارند. این تجربه به ما کمک می‌کند تا به یک جمع‌بندی برسیم. جمع‌بندی این است که آمریکایی‌ها منتظر هستند ببینند ترامپ چه می‌گوید. بعد از آن، سخنگوی وزارت خارجه، کاخ سفید و دیگران مثل مارکو روبیو و ویتکاف، موضع ترامپ را تکرار خواهند کرد؛ چراکه در دولت فعلی آمریکا، کسی اجازه ندارد مستقل اظهارنظر کند.»

کارشناس مسائل بین‌الملل تصریح کرد: «نمونه‌اش برایان هوک بود که زمانی که بین دولت بایدن و ترامپ جابه‌جایی صورت می‌گرفت، گفت: «تحریم‌ها را با فشار حداکثری ادامه خواهیم داد.» ترامپ او را بابت همین موضع‌گیری اخراج کرد و گفت تو حق نداشتی موضع بگیری.»

صارمی‌راد تأکید کرد: «در نهایت، نکته‌ مهم در مذاکرات فعلی این است که ما با فردی سروکار داریم که نمی‌گویم صددرصد، ولی حداقل ۸۰ درصد می‌دانیم طرف حساب کیست. حالا اینکه او نماینده‌ نئولیبرال‌ها یا مرکانتیلیست‌ها باشد یا نه، خیلی مهم نیست. حتی اگر فرض کنیم هریس هم می‌آمد، شرایط همین بود. در نامه‌ ترامپ نیز ظاهرا اشاره شده که علی‌رغم مخالفت‌های زیادی که در داخل ساختار آمریکا با مذاکره با جمهوری اسلامی وجود دارد، اگر او به توافقی برسد، خودش آن را تا پایان دنبال خواهد کرد؛ حتی اگر لازم باشد سنا و مجلس نمایندگان را هم قانع کند. این ادبیاتی است که حتی اوباما نتوانست از آن استفاده کند، چه برسد به بایدن که بسیار محتاطانه و مرحله‌ به ‌مرحله عمل می‌کرد. در نهایت، این مذاکرات برای دولت ترامپ نیز یک آزمون واقعی بود.»

در برابر دشمن، باید تنها یک صدا از ایران شنیده شود

وی یادآور شد: «کاملا روشن است که وقتی یک شخص دیپلمات به نمایندگی از یک کشور در صحنه‌ مذاکرات حضور دارد، دیگر بخش‌ها از جمله نهادها و ساختارهای مختلف درون نظام باید از تیم مذاکره‌کننده حمایت کامل داشته باشند. دشمن باید از جمهوری اسلامی تنها یک صدا بشنود. من فکر می‌کنم این موضوع بسیار مهم است که در برابر دشمن، صدای واحدی داشته باشیم.»

کارشناس مسائل بین‌الملل اظهارکرد: «مذاکرات در راستای برنامه‌ هسته‌ای و رفع تحریم‌هاست و همه باید این روند را دنبال کنند و در جهت تحقق آن گام بردارند. به نظر من، خوب نیست که رسانه‌های کشورهای دیگر از داخل ایران صداهای مختلف و دیدگاه‌های متضاد را بشنوند. این‌گونه اختلاف‌نظرها یا ادبیات تحمیلی، تأثیر منفی می‌گذارد؛ چراکه طرف مقابل این مسائل را رصد می‌کند و قطعا در فاصله‌ باقی‌مانده تا روز شنبه، یعنی موعد دور بعدی مذاکرات، بر اساس همین برداشت‌ها، استراتژی مذاکره را تنظیم می‌کند.»

صارمی‌راد با اشاره به اینکه شاید پیشنهادی مطرح شده باشد، مثلا قطر یا حتی عربستان هم می‌توانند گزینه‌هایی باشند، ادامه داد: «ما خیلی مایل نیستیم مذاکرات به اروپا منتقل شود، چون می‌دانید که برای نخستین‌بار، در مذاکرات هسته‌ای، اروپایی‌ها عملا حذف شدند. ترامپ آن‌ها را در جریان امور قرار نداد. این به‌نوعی برای ما خوب بود، چون تجربه نشان داده اروپایی‌ها توان و تأثیرگذاری لازم را ندارند. ضمن اینکه در ماجرای اسنپ‌بک هم اگر از دور خارج شوند، به نفع ماست.»

اروپا از روند مذاکرات حذف شده و به دنبال امتیازگیری از آمریکاست

وی خاطرنشان کرد: «با توجه به بی‌نقشی اروپا در این مذاکرات، به نظر می‌رسد که نگاه در داخل کشور این است که مذاکرات در یکی از کشورهای همسایه مثل قطر یا عربستان برگزار شود. البته این نظر شخصی من است؛ ولی تا آنجایی که می‌دانم، اولویت با عمان است. اگرچه ممکن است کشورهای دیگر نیز مایل به میزبانی باشند، چون هر کشوری که میزبان این مذاکرات شود، در رقابت منطقه‌ای احساس پیروزی می‌کند.»

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: «وزیر خارجه‌ عمان هم گفته بود که افتخار ماست با کشوری کوچک میزبان مذاکرات میان دو قدرت منطقه‌ای و جهانی باشیم. بنابراین، مایلیم مذاکرات از منطقه خارج نشود. باید دید در نهایت چه تصمیمی گرفته خواهد شد.» صارمی‌راد تصریح کرد: «در مواضعی که من رصد کرده‌ام، آمریکایی‌ها اصلا به اسنپ‌بک اشاره نکرده‌اند و تمرکزی روی آن نداشته‌اند. در مقابل، اروپایی‌ها روی آن مانور می‌دهند. شاید به‌ دنبال امتیازگیری از آمریکا هستند. مثلا در زمینه‌ تعرفه‌ها، بخواهند معامله‌ای انجام دهند.»

روسیه پس از آمریکا، اثرگذارترین بازیگر در پرونده هسته‌ای ایران است

وی با بیان اینکه در برخی اخبار آمده اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، اروپایی‌ها در تیرماه مکانیسم ماشه را فعال خواهند کرد، تأکید کرد: «به‌هرحال، آن‌ها اکنون در ضعیف‌ترین وضعیت خود قرار دارند و تأثیرگذاری‌شان در روابط ایران و آمریکا به حداقل رسیده است. این وضعیت حتی شامل روس‌ها و چینی‌ها نیز شده؛ اگرچه من فکر می‌کنم موقعیت روس‌ها هنوز بهتر است. مثلا در دیداری که جمعه‌ گذشته پوتین داشت، رسانه‌ها گفتند محور آن اوکراین بوده؛ اما مطمئناً در چهار ساعت و نیم مذاکره، گفت‌وگو درباره‌ مذاکرات ایران نیز مطرح شده است.»

کارشناس مسائل بین‌الملل اظهارکرد: «در حال حاضر، به ‌نظر می‌رسد تأثیرگذارترین کشور در صحنه‌ مذاکرات، بعد از آمریکا، روسیه باشد. چین که کاملا در تقابل قرار گرفته و اروپایی‌ها هم که از نگاه آمریکا، از دور مذاکرات خارج شده‌اند.»

صبح نو

۰

دیدگاه تان را بنویسید