بلوطهای زاگرس ایستاده می‌میرند+ عکس

کد خبر: 157150

استان لرستان میزبان یکی از غنی ترین رویشگاه های اصلی گونه منحصر به فرد بلوط در غرب کشور است که از لحاظ وسعت جنگل بعد از استان های فارس و خراسان جنوبی در رده سوم کشور قرار گرفته است.

مهر: در حالی بلوط های زاگرس به راحتی در میان بی توجهی مسئولان ایستاده می سوزند که با وجود هشدار خبرگزاری مهر در گزارشهای متعدد همچنان لرستان به عنوان قلب زاگرس و بام طبیعت ایران از وجود بالگرد امداد بی بهره است. در حالی از آتش سوزی در جنگلها و مراتع شهرستان پلدختر نزدیک به 30 ساعت می گذرد که این سرمایه غنی به راحتی در حال سوختن است و شاید جبران این خسران نیازمند صدها سال زمان باشد. این در حالیست که پیش از این خبرگزاری مهر در ابتدای فصل تابستان و در سالهای گذشته بارها نسبت به آسیب پذیر بودن جنگلهای لرستان در برابر آتش سوزی هشدار داده بود که متاسفانه گویا مسئولان گوشی برای شنیدن این دغدغه ها ندارند. غنی ترین رویشگاه زاگرس در کوران حوادث استان لرستان میزبان یکی از غنی ترین رویشگاه های اصلی گونه منحصر به فرد بلوط در غرب کشور است که از لحاظ وسعت جنگل بعد از استان های فارس و خراسان جنوبی در رده سوم کشور قرار گرفته است.

این عکسها یادآور خاطره تلخ آتش سوزی اشترانکوه است

همچنین جنگلهای استان لرستان در بین استانهای زاگرس نشین بعد از استان فارس در رده دوم قرار دارد ولی در سالهای اخیر جنگلهای این استان تهدیدات بسیاری را تجربه کرده و در این بین بخش عظیمی از وسعت این جنگلهای ارزشمند در پی آتش سوزی های متعدد از دست رفته اند.

محروم بودن لرستان از تجهیزات امداد و نجات و بالگرد برای مهار آتش سوزی در مناطق صعب العبور موجب شد که پس از قربانی شدن مناطق حفاظت شده اشترانکوه و سفیدکوه این بار مراتع و جنگلهای پلدختر طعمه حریق شود.

تشکلهای محیط زیست: جنگلهای لرستان در میان کمبود امکانات می سوزند!

دبیر تشکل حامیان محیط زیست لرستان در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر از روند رو به رشد آتش سوزی در جنگلهای استان به شدت انتقاد کرد و گفت: در حالیکه عمده جنگلهای لرستان در مناطق صعب العبور قرار دارند هنوز این استان مجهز به بالگرد امداد نیست و ما هر ساله شاهد از دست رفتن بخشی از جنگلهای استان باشیم.

مراد سپهوند خواستار پیگیری مسئولان برای رفع این مشکل شد و بیان داشت: باید با همکاری بین بخشی زمینه مجهز شدن لرستان به بالگرد امداد فراهم شود وگرنه هر ساله شاهد از دست رفتن بخش مهمی از این میراث طبیعی خواهیم بود.

عضو جامعه جنگلبانی ایران نیز در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه منابع طبیعی، آب، خاک، جنگل و مرتع هر شهرستانی جزء میراث ملی محسوب می شوند، گفت: این در حالی است که این منابع ارزشمند تاثیر بسزایی در جذب توریست و توسعه صنعت گردشگری طبیعی هر شهرستان دارند.

عضو جامعه جنگل بانی ایران: لرستان نیازمند بالگرد امداد است

علی حسین بیرانوند از آتش سوزی به عنوان مهمترین عامل نابودی جنگل ها و مراتع در لرستان یاد کرد و افزود: آسیب رساندن به خاک مراتع و خسارت به جنگلهای مرتعی، آسیب رساندن به محیط زیست، از بین رفتن حیوانات و مراتع توسط روستاییان حاشیه نشین و آلودگی بیش از حد هوا از جمله خسارتهایی است که آتش سوزی به عرصه های منابع طبیعی وارد می کند.

وی با بیان اینکه در بخش تجهیزات و امکانات برای سرکوب کردن حریق در استان ضعیف عمل شده است، افزود: ما باید ماشینها، تجهیزات و امکانات لازم را برای خاموش کردن آتش داشته باشیم اما با توجه به امکانات و اعتبارات کم، خاموش کردن آتش در بعضی از موارد خاص از عهده ادارات منابع طبیعی خارج است.

عضو جامعه جنگلبانی ایران با تشریح خسارات ناشی از آتش سوزی های سالهای اخیر در استان لرستان گفت: به دلیل صعب العبور بودن مناطق جنگلی و مرتعی لرستان اطفاء حریق در این استان نیازمند بالگرد است.

بیرانوند یادآور شد: در استان لرستان به دلیل صعب العبور بودن مناطق جنگلی و مرتعی، دسترسی ماموران اطفاء حریق به آتش به آسانی میسر نیست و لازم است که برای استان لرستان و سایر استان های دارای پوشش گیاهی و مرتعی وسایل و تجهیزات پیشرفته مانند بالگرد برای دسترسی سریع به مامورین اطفاء حریق تامین شود.

یک فعال محیط زیست: تا کی باید با دبه به جنگ شعله های آتش رفت؟!

یک فعال محیط زیست با انتقاد شدید از وضعیت آتش سوزی جنگلهای لرستان در میان بی توجهی مسئولان گفت: سالهاست که در فصل تابستان جنگلها و مراتع استان ما در آتش های عمدی و غیر عمدی می سوزد اما هنوز هم برای کنترل این رخدادهای تلخ باید چشم انتظار کمک سایر استان های کشور به خصوص تهران بنشیم.

محسن تیزهوش این سئوال را مطرح کرد که به راستی تا به کی می توان شاهد چنین رخدادهایی بود و تنها با دستانی خالی و دبه های آب به جنگ شعله های آتش رفت؟

وی تصریح کرد: سالهاست که دلسوزان منابع طبیعی و محیط زیست استان لرستان از مسئولین می خواهند که برای حفاظت از داشته های این سرزمین کاری در خور شایسته انجام دهند اما در مقابل تنها زمین های سوخته و سیاه رنگی را تحویل گرفته اند که در اثر کمبود امکانات به کلی از بین رفته اند.

این کارشناس محیط زیست ادامه داد: امروز از بین رفتن بیش از 500 هکتار جنگل و مرتع بدان معناست که هزاران گونه گیاهی و جانوری در اثر این آتش سوزی از بین رفته یا به ناچار مجبور به مهاجرت شده اند و به راستی آسیب اقتصادی این رخداد چگونه جبران خواهد شد.

تیزهوش افزود: هنگامی که مراتع ارزشمند استان لرستان در آتش می سوزند به راحتی پایداری های سرزمین مادری مان از بین خواهد رفت.

توجیه های مسئولان ملی در واکنش به درخواست مردم و مسئولان لرستان

این در حالیست که مسئولان ملی در پاسخ به درخواست های مکرر و متعدد لرستان برای تجهیز این استان به بالگرد امداد تنها به ذکر برخی توجیهات می پردازند که قابل تامل است.

مدیرکل مدیریت بحران استان لرستان پیرامون پیگیری های انجام شده برای تجهیز استان به بالگرد امداد و نجات به خبرنگار مهر گفت: با وجود پیگیری های صورت گرفته از طریق وزارت کشور برای تجهیز لرستان به بالگرد امداد هنوز این امر محقق نشده است.

رضا آریایی به برخی دلایل مسئولان ملی اشاره کرد و گفت: متولیان امر معتقدند که چون در لرستان مرکزی برای سرویس خدمات فنی بالگرد وجود ندارد و ضروری است که بالگرد بعد از چندین پرواز چک فنی شود امکان اختصاص بالگرد به لرستان وجود ندارد.

وی با یادآوری اینکه در حال حاضر 21 استان کشور فاقد بالگرد امداد و نجات هستند، بیان داشت: تنها 9 استان کشور دارای بالگرد می باشند که در همه این استانها پایگاه فنی برای نگهداری این بالگردها وجود دارد.

75 درصد لرستان کوهستانی است/ مسئولان هشدارها را جدی بگیرند

به هر حال به نظر می رسد که طرح این گونه مسائل از سوی مسئولان بیشتر شبیه توجیه باشد تا دلیل قانع کننده! وقتی استان لرستان دارای فرودگاه است و می توان تیم فنی مورد نیاز را در همین محل مستقر کرد چرا مسئولان به راحتی از کنار این مطالبه به حق مردم لرستان عبور می کنند مشخص نیست.

این در حالیست که در لیست استانهایی که دارای بالگرد امداد هستند نام استانهایی به چشم می خورد که شاید در مقایسه با لرستان چندان نیازی به بالگرد امداد ندارند. استان لرستان دارای کوههای صعب العبوری است که عملیات امداد در آن به راحتی و بدون تجهیزات ممکن نیست.

75 درصد مساحت لرستان را توپوگرافی ناهموار تشکیل می دهد که بلندترین آن در رشته کوه اشترانکوه با ارتقاع بالای چهار هزار متر قرار دارد. این شرایط اقلیمی ایجاب می کند که این استان دارای بالگرد امداد باشد ولی چرا این احساس نیاز را مسئولان متوجه نشده اند معلوم نیست.

سئوال مردم لرستان امروز از مسئولان این است که در کجای دنیا اینگونه منابع طبیعی و مراتع را به حال خود رها کرده و یا می کنند که ما برای چنین نعمت ارزشمندی اهمیتی قائل نیستیم و در کجای دنیا چنین وسعت ارزشمندی در برابر خطرات احتمالی بدون هیچ گونه امکانات و تجهیزاتی نگهداری می شود؟

و سئوال اصلی اینجاست؛ آیا مهم است که امروز دلسوزان منابع طبیعی شهرستان پلدختر و دیگر نیروهای ستاد حوادث 5 ساعت پیاده روی کنند تا فقط به آتش برسند و چشمانشان به آسمان باشد تا شاید امکانات از مرکز برسد یا نه!

این سئوالات و دهها پرسش دیگر امروز ذهن مردم لرستان را درگیر کرده است که امید می رود مسئولان ا پاسخی برای این سوالات داشته باشند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها