هشدار رئیس کمیسیون اروپا به ترامپ: تعرفههای صفر یا اقدام متقابل؟
در ادامه واکنشها به تصمیم جنجالی «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا برای اعمال تعرفههای سنگین بر واردات کالا، رئیس کمیسیون اروپا با لحنی هشدارآمیز از پیامدهای گسترده این تصمیم بر اقتصاد جهانی سخن گفت و تأکید کرد که اتحادیه اروپا بهمنظور اجتناب از جنگ تجاری، پیشنهاد «تعرفههای صفر برای کالاهای صنعتی» را به واشنگتن ارائه داده است.

در ادامه واکنشها به تصمیم جنجالی «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا برای اعمال تعرفههای سنگین بر واردات کالا، رئیس کمیسیون اروپا با لحنی هشدارآمیز از پیامدهای گسترده این تصمیم بر اقتصاد جهانی سخن گفت و تأکید کرد که اتحادیه اروپا بهمنظور اجتناب از جنگ تجاری، پیشنهاد «تعرفههای صفر برای کالاهای صنعتی» را به واشنگتن ارائه داده است.
«اورسولا فوندرلاین» که روز دوشنبه در جریان دیدار با نخستوزیر نروژ در بروکسل سخن میگفت، با اشاره به آثار ویرانگر تعرفههای آمریکا، اعلام کرد که این اقدامات «در وهله اول هزینهای سنگین برای مصرفکنندگان و شرکتهای آمریکایی به همراه دارد»، اما همزمان «تأثیری عظیم بر اقتصاد جهانی میگذارد، بهویژه برای کشورهای در حال توسعه که بهشدت آسیبپذیر هستند».
وی با تأکید بر اینکه این تصمیم، نقطه عطفی در سیاست تجاری آمریکا به شمار میرود، افزود: «اروپا آماده مذاکره است، همانطور که پیشتر نیز با شرکای تجاری دیگر موفق به توافق شدهایم. به همین دلیل، پیشنهاد تعرفه صفر برای کالاهای صنعتی را به آمریکا ارائه کردهایم».
رئیس کمیسیون اروپا تصریح کرد: «اگر مذاکرات با شکست مواجه شود، ما آمادهایم از منافع خود با اقدامات متقابل دفاع کنیم.» وی همچنین از تشکیل یک کارگروه نظارت بر واردات خبر داد که با همکاری صنایع اروپایی، شواهد لازم برای تدوین سیاستهای حمایتی را جمعآوری خواهد کرد.
فوندرلاین همچنین به دیدارهای فشرده خود با صنایع فولاد، آلومینیوم، خودروسازی و داروسازی اروپا اشاره کرد و گفت که علاوهبر واکنش به تصمیم آمریکا، اتحادیه اروپا سه محور را در دستور کار قرار داده است: تقویت بازار داخلی با رفع موانع باقیمانده، تنوعبخشی به روابط تجاری و توسعه فرصتهای جهانی برای شرکتهای اروپایی.
وی افزود: «۸۳ درصد تجارت جهانی خارج از آمریکا انجام میشود و ما قصد داریم مانند پرتو لیزر، روی این فرصتها تمرکز کنیم.» او از گسترش توافقهای تجاری با کشورهایی نظیر مکزیک، سوئیس، هند، تایلند و مالزی بهعنوان بخشی از راهبرد اروپا برای کاهش وابستگی به آمریکا یاد کرد.
به گزارش ایرنا، رئیسجمهوری آمریکا هفته پیش در جریان مراسمی در کاخ سفید از اعمال تعرفههای پایه ۱۰ درصدی بر تمامی کالاهای وارداتی به ایالات متحده خبر داد. به گفته ترامپ، کالاهای وارداتی از چین مشمول تعرفه ۳۴ درصدی، کالاهای اروپایی ۲۰ درصد و کالاهای ژاپنی ۲۴ درصد خواهند بود. این تصمیم، بازارهای مالی جهان را با شوک کمسابقهای مواجه کرد و شاخصهای بورس از جمله FTSE 100 لندن به پایینترین سطح خود از زمان همهگیری کرونا سقوط کردند.
بنا بر برآورد بانک دویچه، این تصمیم میتواند به بیکار شدن دستکم ۵۰ تا ۱۰۰ هزار نفر در انگلیس منجر شود و ۰.۳ تا ۰.۶ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را کاهش دهد. اتحادیه اروپا و انگلیس طی روزهای اخیر مواضعی سختگیرانه اتخاذ کرده و در تلاش برای شکلدهی یک جبهه متحد تجاری هستند. انگلیس نیز فهرستی از کالاهای آمریکایی را برای اقدامات متقابل احتمالی منتشر کرده و در حال رایزنی با متحدان خود است.
برخی رهبران اتحادیه اروپا خواستار خویشتنداری مقابل تعرفههای ترامپ شدند
«سیانبیسی» امروز (دوشنبه) گزارش داد که برخی رهبران اتحادیه اروپا خواستار واکنشی همراه با خویشتنداری به تعرفههای «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا شدند که بازارهای جهانی را متلاطم کرده است.
به گزارش ایرنا از تارنمای شبکه «سیانبیسی»، دونالد تاسک نخستوزیر لهستان امروز گفت: واکنش به جنگ تعرفهها قابل پیشبینی بود. زلزله بازار سهام، از ژاپن تا اروپا و آمریکا، باید بدون تصمیمگیریهای شتابزده پشت سر گذاشته شود.
وی افزود: بازار سهام لهستان نیز ضربه خورد، اما ثبات سیاسی و اقتصادی در این برهه دشوار، نقطه قوت ما است. ما با آرامش مقاومت خواهیم کرد.
رابرت هابک وزیر اقتصاد آلمان نیز امروز خواستار واکنش «آرام و متحد» اروپا شد و تاکید کرد که کشورهای منطقه بهتنهایی قادر به حل این مساله نیستند.
این سیاستمدار آلمانی هفته گذشته گفته بود که اگر اروپا در مورد تعرفهها متحد شود، دونالد ترامپ «زیر فشار تسلیم خواهد شد».
لهستان و آلمان از جمله ۲۷ کشوری هستند که بر اساس اقدامات ترامپ علیه اتحادیه اروپا، مشمول تعرفههای متقابل ۲۰ درصدی شدند که هفته گذشته همراه با مجموعهای از تعرفههای جهانی گسترده دیگر اعلام شد.
از سوی دیگر، اورسولا فوندرلاین رئیس کمیسیون اروپا در اولین واکنش خود به تصمیم رئیسجمهوری آمریکا برای اعمال تعرفههای سنگین، آن را «ضربهای شدید به اقتصاد جهانی» خواند و از آمادگی این بلوک برای «اقدامات تلافیجویانه بیشتر» در صورت شکست مذاکرات خبر داد.
ریزش ۴ درصدی سهام اروپا به دنبال تشدید جنگ تعرفهها
بازارهای سهام اروپا امروز دوشنبه افت شدیدی داشتند که به تشدید بحران بازار جهانی منجر شد که از هفته گذشته پس از اعلام آخرین تعرفههای دونالد ترامپ آغاز شد.
بر اساس گزارش «سیانبیسی»، شاخص پاناروپایی «استاکس ۶۰۰» [Stoxx ۶۰۰] در ساعت ۱۲:۱۱ به وقت لندن با کاهش ۴ درصدی مواجه شد، بهطوریکه تمامی بخشها و بورسهای بزرگ، زیانهای قابل توجهی را متحمل شدند.
در بحبوحه افزایش خطر کاهش تقاضای آمریکا برای کالاهای اروپایی و خطرات رکود در بزرگترین اقتصاد جهان، شاخص «دکس» [DAX index] آلمان کاهش ۴.۲ درصدی داشت.
طبق این گزارش، شاخص «استاکس ۶۰۰» اروپا هفته گذشته با کاهش ۸.۴ درصدی، بدترین هفته خود در پنج سال اخیر را ثبت کرد. در دهه گذشته، تنها در ابتدای همهگیری کووید-۱۹ در سال ۲۰۲۰ بود که «استاکس ۶۰۰» عملکرد بدتری داشت.
به گزارش ایرنا، رئیس جمهوری آمریکا، تعرفه جهانی ۱۰ درصدی «پایه» را بر تمامی کالاهای وارداتی به ایالات متحده را در «روز آزادی» (دوم آوریل ۲۰۲۵ برابر با ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ ) اعلام کرد. وی همچنین ۲۵ درصد تعرفه را بر تمام خودروهای تولید خارج که به خاک آمریکا وارد میشوند، وضع نمود.
ترامپ همچنین از تعرفه ۱۰ درصدی بر کالاهای انگلیسی و ۲۰ درصدی بر کالاهای اتحادیه اروپا در یک برهه خاص تاریخی برای تجارت جهانی رونمایی کرد. ایالات متحده آمریکا برخی از کشورها را با تعرفههای بسیار شدیدتری تا ۵۰ درصد، هدف قرار خواهد داد.
در پی این تصمیم، بازارهای مالی جهانی واکنش منفی نشان داده و بسیاری از شاخصهای سهام و ارزش ارزها در آسیا و اروپا با افت مواجه شدهاند. کارشناسان اقتصادی هشدار دادهاند که این اقدام میتواند آغازگر دورهای از رکود جهانی و افزایش تورم باشد.
پس از آنکه ترامپ از اعمال تعرفههای جدید بر کشورهای مختلف خبر داد، چین روز جمعه اعلام کرد که در اقدامی متقابل از دهم آوریل (۲۱ فروردین) ۳۴ درصد دیگر تعرفه بر کالاهای وارداتی از آمریکا وضع میکند.
دیدگاه تان را بنویسید