معجزه آمپول‌های ضد چاقی | بهترین راه کاهش وزن چیست؟

کد خبر: 1361824
معجزه آمپول‌های ضد چاقی | بهترین راه کاهش وزن چیست؟

امروزه در مورد تاثیرات معجزه آسای آمپول‌های کاهش وزن در دنیا اغراق می‌شود و افراد باید اطلاعات دقیقی از این موضوع داشته باشند تا دچار مشکلات و عوارض نشوند.

فارس نوشت: خسته شدم از این چاقی! آبم می‌خورم چاق می‌شوم، این حرف‌های محسن 30 ساله است که در مطب متخصص تغذیه منتظر ویزیت است.

رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی علیرضا زالی می‌گوید شایع‌ترین بیماری غدد در ایران چاقی است؛ به‌طوری که بیش از ۷۰ درصد مردم ایران چاق هستند.

متخصص تغذیه محمد هاشمی معتقد است میزان چاقی در ایران از رشد ۵.۵ برابری طی ۴ دهه گذشته بر خوردار بوده؛ به‌طوری که ۹۰ درصد ایرانی‌ها تحرک کافی ندارند؛ یعنی حدود 76.5 میلیون ایرانی فاقد تحرک کافی هستند.

اضافه‌وزن و چاقی وضعیتی است که در آن تجمع غیرطبیعی یا بیش از حد چربی وجود دارد که می‌تواند برای سلامتی خطرناک باشد.

در سال 2019، تخمین زده ‌شد که 5 میلیون مرگ ناشی از بیماری‌های غیرواگیر ناشی از چاقی رخ‌داده است. نرخ اضافه‌وزن و چاقی در بزرگسالان و کودکان همچنان در حال افزایش است.

از سال 1990 تا 2022، درصد کودکان و نوجوانان 5 تا 19 ساله مبتلا به چاقی چهار برابر شده و درعین‌حال درصد بزرگسالان 18 سال و بالاتر که به چاقی مبتلا هستند از 7 درصد به 16 درصد (بیش از دوبرابر) افزایش‌یافته است.

چاقی فقط یک نگرانی ظاهری نیست بلکه یک مشکل پزشکی است که خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها و مشکلات دیگر سلامتی مانند بیماری‌های قلبی، دیابت، فشارخون بالا، کلسترول بالا، بیماری کبدی، آپنه خواب و برخی سرطان‌ها را افزایش می‌دهد و می‌تواند بر کیفیت زندگی مانند خواب، توانایی حرکت و حتی عملکرد شغلی نیز تأثیر بگذارد.

برخی روش‌های مقابله با چاقی شامل اسلیو (کوچک‌کردن معده، جراحی، انواع رژیم غذایی از جمله روش‌های مهم در کاهش وزن و مقابله با چاقی است.

امروزه درمان با آمپول‌های تزریقی حاوی آگونیست‌های گیرنده GLP-1، به‌صورت تکی و ترکیبی، به‌عنوان یکی از روش‌های قوی در مدیریت چاقی معرفی شده‌اند و کاهش وزن متوسط 5 تا 18 درصدی را در کارآزمایی‌های بالینی، به همراه بهبود در پیامدهای متابولیک، عملکردی و قلبی عروقی نشان داده‌اند. 

بااین‌حال، حفظ این مزیت‌ها در طول زمان و به حداکثر رساندن نتایج در بیمارانی که از آنها استفاده می‌کنند، نیاز به مراقبت جامعی دارد که مداخله سبک زندگی، به‌ویژه اصلاح سبک تغذیه را در برگیرد.

استفاده از آگونیست‌های گیرنده GLP-1 یک پیشرفت مهم در مدیریت و درمان چاقی است. 

اما این داروها می‌توانند چالش‌هایی از جمله عوارض جانبی گوارشی، خطر کمبود ریزمغذی‌ها، از دست‌دادن عضلات و تحلیل استخوانی، برگشت مجدد وزن کم شده و هزینه‌های بالا را ایجاد کنند. 

لذا این روش به تنهایی نمی‌تواند در کنترل چاقی مثمرالثمر باشد، بلکه اصلاح سبک تغذیه‌ای افراد در کنار سایر مداخلات مربوط به اصلاح شیوه زندگی جزو اجزای ضروری برای رفع این چالش‌ها هستند. 

چنین مداخلاتی در سبک زندگی به بیماران کمک می‌کنند تا در عین استفاده از این داروها برای کنترل وزن خود، آثار مفید کاهش وزن را در زندگی خود به حداکثر برسانند و بتوانند وزن کم شده و پیامدهای مفید متابولیک همراه آن را حفظ کنند.

لذا بدین منظور، دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، اولویت‌های تغذیه‌ای کلیدی را در بیماران تحت درمان با داروهای GLP-1 به شرح زیر بیان می‌دارد؛

متأسفانه گاهی مشاهده می‌شود که افرادی که داروهای GLP-1 دریافت می‌کنند، مشاوره تغذیه‌ای یا حمایت رفتاری کافی دریافت نمی‌کنند. 

این در حالی است که تغییر سبک زندگی و اصلاح عادات تغذیه‌ای یکی از اصول اجتناب‌ناپذیر در کنترل وزن در افراد چاق به‌حساب می‌آید، وگرنه بعد از مدت کوتاهی از قطع این داروها، وزن کم شده، مجدداً برخواهد گشت و عوارض بیشتری برای سلامتی فرد به همراه خواهد داشت.

(1) این داروها برای همه افراد دارای اضافه‌وزن و چاق نباید تجویز شود و بر اساس شرایط و معیارهای علمی مربوط به مدیریت وزن تصمیم‌گیری صورت گیرد. 

(2) ارزیابی دقیق تغذیه‌ای در تمام افراد صورت گیرد.

(3) عوارض جانبی این داروها به تمام بیماران توضیح داده شود و مدیریت عوارض جانبی انجام شود. 

(4) در کنار تجویز این دارو به افراد، حتما رژیم غذایی شخصی شده که غنی از مواد مغذی هست به افراد ارائه شود.

(5) برنامه غذایی بیماران طوری باید تنظیم شود که از کمبود پروتئین در این افراد پیشگیری شود.

(6) از تجویز رژیم‌های غذایی با کمبود مواد مغذی و کمبود پروتئین اجتناب شود و آموزش‌های لازم برای برای حفظ توده بدون چربی صورت گیرد. 

(7) ترویج سایر تغییرات سبک زندگی در مورد فعالیت، خواب، استرس‌های روانی، و ارتباطات اجتماعی برای به حداکثر رساندن موفقیت طولانی‌مدت ضروری است.

شواهد علمی اخیر نیز از این مدل حمایت می‌کنند؛ به طوریکه در مطالعاتی که مداخلات ترکیبی دارویی و سبک زندگی با هم انجام شده‌اند، بیمارانی که هم درمان GLP-1 و هم راهنمایی‌های تغذیه‌ای ساختاریافته را دریافت می‌کردند، به کاهش وزن بیشتر، پایبندی بهتر و احتمال تداوم کاهش وزن بعد از قطع دارو در مقایسه با افرادی که به تنهایی دارو درمانی می‌کردند، دست یافته‌اند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

تازه های سایت