محمدحسن آصفری در گفتوگو با «فردا»:
آمریکا تهدید را کنار بگذارد، میتوان به نتیجهبخش بودن مذاکرات امیدوار بود/ نتانیاهو علاقهای به توافق ایران و آمریکا ندارد
یک تحلیلگر مسائل سیاست خارجی گفت: مریکاییها باید با صداقت وارد گفتوگو شوند. در غیر این صورت، اگر بخواهند سیاست چماق و هویج را ادامه دهند، نتیجهای حاصل نخواهد شد.

گروه سیاست سایت فردا: جلسه نخست مذاکرات ایران و آمریکا برگزار شد و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان، آن را مثبت ارزیابی کرد. حالا پرسش آن است که در ادامه مسیر این مذاکرات چگونه پیش خواهد رفت؟
محمدحسن آصفری، نماینده پیشین مجلس و تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، درباره این موضوع به «فردا» گفت: «ما تجربه مذاکره با آمریکاییها را داریم و میدانیم که آنها همواره دنبال دبه کردن بودهاند و پایبندی تعهدات خود نیستند و همواره میکوشند تا به هر روشی ولو بدعهدی شرایط را به نفع خود پیش ببرند. بنابراین این تجربه برای ما وجود دارد. بر همین اساس مذاکرهای برای ما مؤثر خواهد بود که بر پایه وفای به عهد باشد و اگر چنین نباشد، عملا فایدهای ندارد. ایران با کشورهایی مانند لیبی و عراق هم تفاوت دارد؛ ایران قدرتی بزرگ در منطقه است و توانایی مقابله با هر نوع تهدیدی را دارد».
او ادامه داد: «اگر آمریکاییها تهدید را کنار بگذارند و رفتار صادقانهای در پیش بگیرند، ایران مشکلی با اصل مذاکره نخواهد داشت و میتوان امیدوار بود که نتیجه حاصل شود اما تجربههای پیشین نشان دادهاند که آنها اهل دیپلماسی واقعی نیستند. روند مذاکرات باید شفاف و مشخص باشد. جمهوری اسلامی ایران کشوری مستقل است و هیچ کشوری نمیتواند برای توان دفاعیاش تصمیمگیری کند و حتما موضوعات موشکی و دفاعی ما قابل مذاکره نیستند».
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی همچنین بیان کرد: «آمریکاییها باید با صداقت وارد گفتوگو شوند. در غیر این صورت، اگر بخواهند سیاست چماق و هویج را ادامه دهند، نتیجهای حاصل نخواهد شد. امیدواریم ایالات متحده اینبار بدعهدیهای گذشته خود را کنار بگذارد. رسیدن به نتیجه، به نفع خود آنها نیز خواهد بود، زیرا ایران بازاری بکر و پرظرفیت در منطقه دارد. در حال حاضر، نتیجه نهایی مذاکرات مشخص نیست و طرفین قرار است نظرات مکتوب خود را با دولتهایشان مطرح کنند. تیم مذاکرهکننده باید پیش از هر اعلام رسمی از سوی رئیسجمهور آمریکا، مردم ایران را در جریان جزئیات مذاکرات قرار دهد تا بیاعتمادی نسبت به منابع داخلی به وجود نیابد».
آصفری در پایان گفت: «امیدواریم که در روند مذاکرات، امثال نتانیاهو که مخالف رسیدن به توافق ایران و آمریکا هستند، بر آمریکاییها تأثیر نگذارند و آمریکا منابع خود و منافع بینالمللی را فدای منافع رژیم صهیونیستی نکنند. اگر آمریکا میتوانست ایران را مانند لیبی یا عراق تضعیف کند، هرگز وارد مذاکره با ما نمیشد. در این مسیر، باید مذاکرات را بهصورت مرحلهای و منسجم پیش ببریم و همه مسائل مورد نظر را بهتدریج در دستور کار قرار دهیم. البته باید بدانیم رسیدن به نتیجه آسان نخواهد بود. موضوع هستهای ایران قابل حذف کامل نیست. جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده است که برنامه هستهایاش صلحآمیز است و قصد استفاده تسلیحاتی از آن را ندارد».
دیدگاه تان را بنویسید