رُم، جمعه میزبان مذاکرات هسته ای

کد خبر: 1359968

«رم» بار دیگر آماده می‌شود تا میزبان پنجمین دور از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا باشد. «بدر البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان روز گذشته اعلام کرد که دور جدید گفت‌و‌گوها روز جمعه (دوم خرداد) در شهر رم ایتالیا برگزار خواهد شد.

رُم، جمعه میزبان مذاکرات هسته ای

 «رم» بار دیگر آماده می‌شود تا میزبان پنجمین دور از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا باشد. «بدر البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان روز گذشته اعلام کرد که دور جدید گفت‌و‌گوها روز جمعه (دوم خرداد) در شهر رم ایتالیا برگزار خواهد شد.

اعلام رسمی این تاریخ از سوی عمان، در حالی صورت گرفت که تنها چند روز پیش، جدالی لفظی میان مقامات دو کشور درگرفت؛ جدالی که منشأ آن، مواضع متناقض و بعضاً تحریک‌آمیز واشنگتن درباره حق غنی‌سازی ایران بود.

سید‌عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، روز گذشته در اظهار نظری صریح تأکید کرد: «غنی‌سازی در ایران ادامه خواهد یافت؛ چه با توافق، چه بی‌توافق.»

این جمله شاید خلاصه‌ترین توصیف از جایگاه فعلی ایران در مذاکرات باشد؛ جایگاهی که نشان می‌دهد تهران روی خطوط قرمز خود پافشاری می‌کند و آن را با جدیت به طرف مقابل گوشزد کرده است.

در بطن این جدال دیپلماتیک، مطالبه زیاده خواهانه توقف کامل غنی‌سازی از سوی ایالات متحده قرار دارد که ایران آن را غیرمنطقی و بازگشت به عقب می‌داند؛ موضوعی که عراقچی آن را نه ‌تنها غیرقابل ‌پذیرش، بلکه نقطه افتراق در گفت‌وگوهای جاری خوانده است.

او منطق مذاکرات را چنین ترسیم کرد: «شفاف‌سازی از سوی ما، رفع تحریم و تهدید از سوی آن‌ها. اگر آمریکا خواهان چیزی فراتر از این باشد و بخواهد حقوق ما را تحت عنوان عضو معاهده NPT  سلب کند، هیچ‌گونه پذیرشی در کار نخواهد بود.»

چهار دور گذشته مذاکرات، به گفته منابع دیپلماتیک حاوی ایده‌هایی ملموس و حتی نوآورانه بوده است؛ به ‌طوری که برخی تحلیل‌گران امیدوار بودند توافقی محدود یا موقت بتواند حداقل بخشی از معادله را حل کند. اما اکنون، با مواضع زیاده خواهانه ایالات متحده، به‌نظر می‌رسد مسیر به‌ جای حرکت به‌ سوی یک نقطه توافق، به سمت ایستایی کشیده می‌شود.

سیاست منطقه‌ای، ستون اصلی

وزیر امور خارجه به موازات موضع‌گیری درباره مذاکرات هسته‌ای بر اولویت غیرقابل‌چشم‌پوشی سیاست منطقه‌ای ایران نیز تأکید کرد؛ سیاستی که به ‌گفته او، در امتداد مسیر دیپلماسی فعال دولت سیزدهم ادامه دارد.

عراقچی با اشاره به اهمیت جایگاه همسایگان در رویکرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، گفت: «همسایگان ما در حوزه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در اولویت ما هستند. تقریباً با همه آنها یک سابقه تاریخی و فرهنگی مشترک داریم و با برخی حتی زبان و پایه اعتقادی مشترک داریم.»

او در ادامه ریشه بسیاری از تنش‌ها و اختلافات منطقه‌ای را در دخالت‌ها و تحرکات خارجی دانست و تأکید کرد: «بسیاری از این اختلافات ساختگی هستند و به بذرهای فتنه‌ای که دیگران در منطقه کاشته‌اند، برمی‌گردند.»

اظهارات عراقچی بر این مهم تأکید دارد که تهران سیاست تعامل با همسایگان را به‌عنوان ستون اصلی دکترین دیپلماسی خود حفظ خواهد کرد. این رویکرد، به‌ویژه در فضایی که تنش‌های منطقه‌ای در نقاط متعدد با بازیگران متعددی گره خورده، می‌تواند نقش کلیدی در بازتعریف موازنه‌ها ایفا کند.

روزنامه ایران

۰

دیدگاه تان را بنویسید