گزینه‌های اروپا برای نجات برجام چیست؟

کد خبر: 945230

فردا (جمعه) نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان وزرای خارجه ۱+۴ و معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران برگزار می‌شود که بدلایل متعدد از اهمیت بالایی برخوردار است.

گزینه‌های اروپا برای نجات برجام چیست؟

خبرگزاری ایسنا: نمایندگان ۱+۴ و ایران روز جمعه در حالی پشت میز مذاکره قرار می‌گیرند که ایران بدلیل رفتارهای قانونی و سنجیده‌اش در ابعاد سیاسی، نظامی و امنیتی، ابتکار عمل اصلی را در اختیار داشته و اروپا و آمریکای خارج شده از برجام و متحدین منطقه‌ای آن نیز نتوانسته‌اند با اجرای شوهای سیاسی، نظامی و متهم سازی، موفقیتی در وادار سازی ایران به پذیرش درخواست‌های غیر قانونی خود کسب کنند.

پس از خروج آمریکا از برجام، کشورهای اروپایی به ایران اطمینان دادند که اجازه نخواهند داد حقوق قانونی ایران در بخش‌های مختلف بدلیل نقض عهد آمریکا تضییع شود و از این رو جمهوری اسلامی نیز با خویشتنداری ترجیح داد به جای خروج از برجام همچنان به دیپلماسی فرصت بدهد.

روز گذشته رسانه‌ها اعلام کردند که سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به بیانیه تند سه کشور اروپایی علیه ایران با ارسال نامه‌ای آنها را به باج خواهی از ایران و تلاش برای خروج از برجام با هزینه جمهوری اسلامی متهم کرده است. اگرچه ایران به مدت یک سال بدون دریافت هیچ امتیازی به تعهدات خود در برجام عمل کرد تا نشان بدهد از ظرفیت بالایی برای حل و فصل چالش‌ها برخوردار است لیکن مسئولین ارشد ایران اعلام کرده‌اند که به هیچ وجه حاضر به ادامه مسیر یک ️طرفه در برجام نبوده و از حقوق قانونی خود وفق این معاهده بین المللی با تداوم کاهش تعهدات دفاع خواهند کرد. اگر اروپا بدنبال اثبات اراده واقعی برای نجات برجام است یا باید به تعهدات خود عمل نموده و حقوق ایران را که با خروج آمریکا از برجام تضییع شده تأمین کند و یا حداقل به مدت یک سال (مشابه ایران) با پذیرش کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران همه تلاش خود برای عمل به وعده‌هایش را انجام دهد در این صورت است که در نقطه برابر با ایران قرار می‌گیرد.

ادریس الجزایری: هدف آمریکا از تحریم های یکجانبه، پیگیری اغراض سیاسی است، نه حقوق بشر

گزارشگر ویژه سازمان ملل در سمینار بین المللی اقدامات قهری یکجانبه و پیامدهای آن در وین، هدف آمریکا از تحریم های یکجانبه را پیگیری اغراض سیاسی خواند نه حقوق بشر.

«ادریس الجزایری» گزارشگر ویژه پیامدهای منفی اقدامات قهری یکجانبه در برخورداری از حقوق بشر سازمان ملل، امروز (پنجشنبه) در سخنرانی در سمینار بین المللی اقدامات قهری یکجانبه و پیامدهای آن که توسط نمایندگی های دائم جمهوری اسلامی ایران، کوبا و ونزوئلا نزد سازمان های بین المللی در هتل پله کوبورگ وین برگزار شد، نسبت به پیامدهای وخیم تحریم های یکجانبه و زورگویانه آمریکا بر جنبه های مختلف حقوق بشر در کشورها هشدار داد و این اقدامات را در تضاد کامل با حقوق بین الملل و تعهدات این کشور ذیل کنوانسیون های حقوق بشری برشمرد.

وی در ابتدای سخنان خود ضمن اشاره به اینکه افزایش بی سابقه استفاده از تحریم های یکجانبه برای تحمیل جنگ اقتصادی علیه کشورها بسیار غم انگیز است، افزود: این تحریم ها که بهانه تصویب آن در بسیاری از اوقات، دفاع از حقوق بشر عنوان شده است، به نوبه خود پیامدهای عکس حقوق بشری داشته و هیچ وقت نیز به نتیجه ای که آنها به دنبال آن هستند، نمی رسند.

الجزایری در ادامه به اعمال تحریم ها علیه سه کشور ایران، کوبا و ونزوئلا پرداخت و اظهار داشت: در مورد کوبا، علیرغم اعتراف رئیس جمهور پیشین آمریکا در مورد شکست سیاست بایکوت کوبا، رئیس جمهور جدید این کشور، این تحریم ها را از سر گرفت که این مسئله حتی اعتراض اروپا و کانادا به علت اخلال در فعالیت های اقتصادی آن ها را به دنبال داشته است. تحریم های آمریکا بیش از یک تریلیون دلار خسارت به مردم کوبا تحمیل کرده است و از طرف دیگر، محکومیت این اقدام آمریکا در جامعه بین الملل به اوج خود رسیده، به طوری که مجمع عمومی آخرین قطعنامه خود در مورد ضرورت الغای تحریم های یکجانبه علیه کوبا را با 192 رأی مثبت در برابر 2 رای منفی، به تصویب رساند.

وی سپس به وضعیت تحریم های ایران پرداخت و اظهار داشت: ایالات متحده ضمن تصمیم یکجانبه در خروج از توافقنامه ای که ذیل قطعنامه شورای امنیت به تصویب رسیده بود، تحریم های یکجانبه ای را نه تنها علیه ایران، بلکه علیه کشورهای دیگری که با ایران تجارت انجام می دهند، اعمال کرد. این مسئله حتی اعتراض متحدان و دوستان آمریکا را نیز برانگیخته است.

الجزایری ادامه داد: علیرغم اعتراض اتحادیه اروپا به این تصمیم آمریکا، با این حال روابط تجاری ایران و اروپا در ماه های اخیر به شدت کم شده و کمپانی های اروپایی خطر رابطه با ایران را نمی پذیرند؛ حتی راه اندازی مکانیسم "اینستکس" نیز کارا نبوده و بیشتر یک مکانیسم نظری بوده تا عملیاتی.

وی، تحریم های اعمالی علیه ایران را یکی از گسترده ترین تحریم هایی توصیف کرد که می توانست اعمال شود و افزود: با قطع دسترسی ایران به سیستم های سوئیفت، هرگونه پرداخت های بین المللی از جمله در حوزه های بشر دوستانه برای ایران بسیار ناممکن شده است. بدون توانایی در پرداخت، دسترسی به هیچ گونه غذا و دارو ممکن نخواهد بود.

گزارشگر ویژه سازمان ملل تاکید کرد که این اقدامات می تواند معادل "بایکوت غیرقانونی" و یا "اقدامات تلافی جویانه قهری" باشد که هر دو تحت حقوق بین الملل ممنوع اعلام شده اند. تحریم اخیر (مقام معظم) رهبری ایران و همچنین وزیر خارجه ایران سبب خواهد شد تا ایشان نتواند به سفرهای بین المللی برود و از این رو پیگیری مذاکرات برای یافتن راه حل های مسالمت آمیز غیر ممکن خواهد شد.

ونزوئلا نیز کشور دیگر مورد اشاره جزایری بود. وی ضمن انتقاد از دخالت آشکار آمریکا در این کشور که سبب ایجاد هرج و مرج و بهم ریختگی اوضاع و در نتیجه فاجعه اقتصادی شده است، افزود: اختلافات مدنی و تحریم ها، اقتصاد ونزوئلا را آشفته کرده و پیامدهای بزرگی را از لحاظ محرومیت مردم این کشور از حقوق بشر خود، تحمیل کرده است.

*تحریم های اخیر آمریکا برای ویران کردن اقتصاد ونزوئلا

وی ضمن اشاره به اینکه تحریم های اخیر آمریکا دیگر هدفمند نیست و برای ویران کردن کل اقتصاد ونزوئلا است، افزود: سفیر سابق آمریکا در ونزوئلا در 2018 اذعان کرده است که اگر شرکت نفت ملی ونزوئلا تحریم شود، بر روی وضعیت زندگی کل مردم اثر می گذارد؛ این یعنی اینکه مردم از فقدان غذا، امنیت، دارو، بهداشت عمومی رنج خواهند برد و سبب تسریع در فروپاشی دولت خواهد شد.

الجزایری با مطرح کردن این سوال که اگر این اقدامات برای حقوق بشر است، چرا نباید از طریق یک واکنش جهانی باشد، افزود: همانگونه که در حکم ماموریت من آمده، تنها مرجع قانونی اعمال تحریم های اقتصادی، شورای امنیت می باشد. بر اساس اسناد معتبر، تحریم های اقتصادی علیه ونزوئلا منجر به مرگ بیش از 40 هزار شهروند در سال های 2017 و 2018 شده است.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها