قانون درباره جایگزین منتخبان فوت شده نمایندگی مجلس چه می‌گوید؟

کد خبر: 981033

پس از درگذشت «رمضانی‌دستک» منتخب مردم آستانه اشرفیه در دوره یازدهم و متاسفانه درگذشت «فاطمه رهبر» منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم این سوال ایجاد شده است که سازوکار جایگزین منتحبین مردم چگونه انتخاب خواهد بود؟

قانون درباره جایگزین منتخبان فوت شده نمایندگی مجلس چه می‌گوید؟

خبرگزاری فارس: پس از درگذشت «رمضانی‌دستک» منتخب مردم آستانه اشرفیه در دوره یازدهم و متاسفانه درگذشت «فاطمه رهبر» منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم این سوال ایجاد شده است که سازوکار جایگزین منتحبین مردم چگونه انتخاب خواهد بود؟

*فصل الخطاب ماده ۴ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی

طبق ماده ۴ (اصلاحی ۲۶/ ۱/ ۱۳۸۶) قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی در حوزه‌های فاقد نماینده هم‌زمان با یکی از انتخابات مذکور در اصل ششم قانون‌اساسی جمهوری اسلامی ایران انجام خواهد شد. چنانچه تعداد نمایندگان مجلس کمتر از چهار پنجم مجموع نمایندگان گردد و بیشتر از یک سال به پایان دورۀ نمایندگی باقی باشد و یا در مدت باقی‌مانده هیچ‌یک از انتخابات مذکور برگزار نگردد، انتخابات میان‌دوره‌ای انجام خواهد شد.

*اصل ششم قانون اساسی

با مراجعه به اصل ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مشخص می‌شود انتخاب جایگزین تنها در انتخابات رسمی برگزار می‌شود و زمان اعلام شده برای مرحله دوم انتخابات نمی‌تواند جایگزین انتخابات میاندوره‌ای باشد. اصل ششم تاکید دارد که در جمهوری اسلامی ایران امور کشور باید به اتکاء آرای عمومی اداره شود، از راه انتخابات انتخاب رئیس جمهور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شورا‌ها و نظایر این ها، یا از راه همه پرسی در مواردی که در اصول دیگر این قانون معین می‌گردد.

*میادوره‌ای در ۱۴۰۰ یا فروردین ۹۹

سید اسماعیل موسوی دبیر ستاد انتخابات کشور در مورد اینکه با توجه به فوت برخی منتخبین مردم انتخابات میاندوره‌ای مجلس یازدهم چه زمانی برگزار می‌شود به خبرنگار فارس گفت: این انتخابات همزمان با انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰ برگزار می‌شود.

با استناد به این سخن و نص صریح قانون جایگزین «فاطمه رهبر» منتخب فوت شده مردم تهران در مجلس یازدهم در در سال ۱۴۰۰ همزمان با انتخابات ریاست جمهوری برگزار می‌شود و تاریخ ۲۹ فروردین ۹۹ تنها برای راه یافتگان به مرحله دوم انتخابات مجلس یازدهم است.

رئیس کمیسیون شورا‌های مجلس: تکلیف نمایندگان فوت شده و یا استعفا داده، خرداد ۱۴۰۰ مشخص می‌شود

رئیس کمیسیون شورا‌ها مجلس با اشاره به درگذشت خانم رهبر و آقای رمضانی نمایندگان تهران و آستانه اشرفیه در مجلس یازدهم گفت: تکلیف کرسی‌های آن‌ها در انتخابات اولین میاندوره‌ای مجلس در خرداد ۱۴۰۰ مشخص خواهد شد.

محمدجواد کولیوند رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شورا‌های مجلس شورای اسلامی در گفتگو با فارس، با اشاره به درگذشت فاطمه رهبر و محمدعلی رمضانی دستک نمایندگان تهران و آستانه اشرفیه در مجلس یازدهم و تعیین تکلیف کرسی آن‌ها در پارلمان گفت: قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مانند انتخابات شورا‌ها نیست؛ چراکه در قانون شورا‌ها علی‌البدل داریم، ولی در انتخابات مجلس چنین چیزی نبوده و قائم به فرد است.

وی افزود: اگر نماینده مجلسی استعفا دهد و یا اینکه به رحمت خدا برود تعیین تکلیف کرسی او در پارلمان در انتخابات میان‌دوره‌ای مشخص خواهد شد و عملا در مرحله دوم انتخابات تکلیف و جایگزین او مشخص نخواهد شد.

** برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی در خرداد سال ۱۴۰۰

وی تصریح کرد: انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی در خرداد سال ۱۴۰۰ و همزمان با انتخابات دوره سیزدهم ریاست جمهوری برگزار خواهد شد.

کولیوند گفت: برای اولین میان‌دوره‌ای مجلس یازدهم باید هیأت‌های اجرایی که برای انتخابات ریاست جمهوری شکل می‌گیرد، در مورد تأیید صلاحیت نامزد‌های انتخابات مجلس اقدام کرده و عملا ما شاهد ثبت‌نام این نامزد‌ها در وزارت کشور و یا فرمانداری‌ها و تعیین تکلیف صلاحیت آن‌ها از سوی شورای نگهبان خواهیم بود، ضمن اینکه همزمان با انتخابات ریاست جمهوری، حوزه‌های انتخابیه‌ای که نماینده آن‌ها به رحمت خدا رفته‌اند و یا به هر دلیلی کاهش پیدا کرده‌اند مشخص خواهد شد.

** نامزد‌های حضور در انتخابات میاندوره‌ای باید دی ۹۹ استعفا دهند

وی تصریح کرد: تعیین تکلیف جایگزین خانم فاطمه رهبر و آقای محمدعلی رمضانی در حوزه انتخابیه تهران و آستانه اشرفیه در خرداد ۱۴۰۰ مشخص خواهد شد.

کولیوند گفت: برای ثبت‌نام نامزد‌های حضور در دوره یازدهم مجلس افراد دارای پست ملی و استانی باید ۶ ماه پیش از برگزاری انتخابات استعفا داده و بعد از ثبت‌نام در هیأت‌های اجرایی روند تأیید صلاحیت آن‌ها طی خواهد شد و درروز برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری مردم آن حوزه‌ها که کرسی نمایندگی مجلس‌شان خالی است باید در ۲ انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شرکت کنند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    نیازمندیها

    سایر رسانه ها