۱۵ نکته داوود اوغلو درباره پاسخ نظامی ایران به رژیم اسراییل

کد خبر: 1285424

نخست وزیر اسبق ترکیه نگران موقعیت کشورش در منطقه است و پاسخ موشکی و پهپادی ایران به رژیم صهیونیستی را به عنوان یک نقطه عطف تلقی می‌کند.

۱۵ نکته داوود اوغلو درباره پاسخ نظامی ایران به رژیم اسراییل

پس از حمله گسترده جمهوری اسلامی ایران به سرزمین های اشغالی، بسیاری از سیاستمداران منطقه و جهان، به ارزیابی ابعاد سیاسی این موضوع پرداختند.

احمد داوود اوغلو، نخست وزیر اسبق ترکیه و رهبر کنونی حزب آینده، از سیاستمدارانی بود که به تفصیل به اظهارنظر درباره این موضوع پرداخت.

کشور ترکیه ,

احمد داوود اوغلو، رهبر حزب آینده، گام‌های فوری را برای مقابله با تشدید تنش در منطقه برشمرد و به چند نکته مهم اشاره کرد.

شواهد نشان می‌دهد که مولف کتاب «عمق استراتژیک» و نخست وزیر اسبق ترکیه نگران موقعیت کشورش در منطقه است و حمله موشکی و پهپادی ایران به رژیم صهیونیستی را به عنوان یک نقطه عطف تلقی می‌کند.

15 دیدگاه داوود اوغلو درباره اهمیت «وعده صادق»

1. یک میز بحران بین نهادی با مشارکت وزارت امور خارجه، ستاد کل و سرویس اطلاعاتی میت در آنکارا ایجاد شود تا به صورت ساعت شبانه روز بر روی ابعاد جدید تنش در منطقه، کار کند.

2. نقطه شروع باید این واقعیت باشد که منشأ تنش بین اسراییل و ایران، نسل کشی غزه است.

3. تماس فوری با آمریکا در بالاترین سطح - ترجیحاً مستقیماً بین رهبران - برقرار شود و تاکید شود که خطر جنگ منطقه‌ای در حال افزایش است مگر اینکه آتش بس در غزه حاصل شود. باید از آنها خواسته شود که اسراییل را برای آتش بس فوری در غزه تحت فشار قرار دهند.

4. سفر رئیس جمهور ترکیه به آمریکا از نظر زمانی حائز اهمیت است و باید درخواست آغاز بررسی درباره اقدامات مشترک مطرح شود. لازم به تاکید است که موفقیت این سفر که همزمان با ادامه نسل کشی در غزه انجام می‌شود، در گروی تلاش برای آتش بس است.

5. باید به آمریکا اطلاع داد که از پایگاه‌های ترکیه به ویژه اینجرلیک نمی‌توان در جنگ منطقه‌ای استفاده کرد.

6. همانطور که از همان لحظه اول بحران تاکید کردیم، حریم هوایی ترکیه باید به روی تمامی پروازها به اسراییل بسته شود.

7. به عنوان الزام روابط همسایگی متقابل محترمانه با ایران، باید کانال‌های مشورتی در خصوص این روند، به ویژه تحولاتی که ممکن است ترکیه را تحت تأثیر قرار دهد، به کار گرفته شود.

8.سازوکارهای دوجانبه هماهنگی بحران با عراق، عربستان سعودی، اردن و لبنان که از جمله کشورهای همسایه هستند که مستقیماً تحت تأثیر بحران قرار خواهند گرفت، ایجاد شود. همچنین لازم است کانال‌های امنیتی و اطلاعاتی نیز با سوریه باز بماند.

9. در صورت سرایت تنش به خلیج فارس، ترکیه باید با کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه قطر تماس‌های مشورتی نزدیک برقرار کند و در شورای همکاری خلیج فارس، بر ایجاد ابتکار عمل تاکید کند.

10. یک گشت منطقه‌ای فوری در سطح وزیر امور خارجه برای تماس مستقیم انجام شود.

11. در مورد احتمال افزایش تنش بین اسراییل و ایران، باید به صراحت تاکید کرد که ترکیه به عنوان تنها کشور عضو ناتو در منطقه، نباید تحت تاثیر این وضعیت قرار گیرد. لذا ناتو نباید وارد این موضوع شود. علاوه بر این، باید در مورد خطراتی که ترکیه ممکن است با آن مواجه شود، بررسی لازم صورت بگیرد.

12. جلسات منظم در همه سطوح با اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل برای آتش بس فوری در غزه برگزار شود.

13. فشار عمومی بین‌المللی باید با ایجاد «گروه ابتکاری آتش بس» با کشورهایی که در قبال نسل کشی غزه موضع فعالی اتخاذ کرده‌اند، به ویژه آفریقای جنوبی، برزیل، ایرلند و نروژ افزایش یابد.

14. تدابیر امنیتی فوری باید در پایگاه‌های ترکیه در عراق، قطر و سومالی اتخاذ شود.

15. ترکیه باید موقعیت خود را به عنوان کشوری حفظ کند که ضمن حفظ اولویت‌های امنیتی خود، به حمایت از آرمان عادلانه مردم فلسطین ادامه می‌دهد و برای صلح منطقه‌ای و جهانی تلاش می‌کند.

اعتراض داوود اوغلو به انفعال دولت اردوغان

روزنامه قرار چاپ آنکارا در گزارشی ویژه نوشت: «در تلافی حمله روز گذشته اسراییل به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق، ایران با حدود 290 موشک از جمله 100 موشک بالستیک و هواپیماهای بدون سرنشین انتحاری موسوم به کامیکازه به اسراییل حمله کرد. در حالی که واکنش‌ها به این حمله از سراسر جهان ادامه دارد، هنوز هیچ بیانیه‌ای از سوی ترکیه صادر نشده است.

احمد داوود اوغلو، رهبر حزب آینده به این وضعیت اعتراض کرده و گفت: آنکارا بیدار شو، بیدار شو.

داوود اوغلو در ادامه نوشت: «دیروز شبی طولانی برای منطقه ما و جهان بود. در حالی که همه پایتخت‌ها با بیانیه‌ای موضع خود را اعلام می‌کردند، تنها آنکارا ساکت و منفعل بود. در طول شب نه بیانیه‌ای داده شد و نه جلسه بحران تشکیل شد. تاکنون هیچ توضیحی ارائه نشده است. فکر کنم دو احتمال وجود دارد: اول: نهادهای مرتبط، بیانیه‌ای تهیه کردند اما نتوانستند از رئیس جمهور اردوغان تاییدیه بگیرند. دوم: آقای رئیس جمهور قبل از سفر آتی خود به ایالات متحده از بیان اظهاراتی که باعث تشویش محافل در واشنگتن شود اجتناب کرده است. دلیل اول، پیامد جدی تضعیف ترکیه توسط نظام ریاست جمهوری با ناکارآمد ساختن نهادهای دولتی است. اگر دلیل دوم معتبر باشد، وضعیت از این هم بدتر است. ترکیه نباید موضع خود را در مورد مسائل منطقه‌ای بر اساس خواسته‌های یک قدرت جهانی دیگر تنظیم کند. برخورد منفعلانه، اعتبار و نفوذ کشور ما را از بین می‌برد!»

سخنان داوود اوغلو نشان دهنده این واقعیت است که او به عنوان یک نظریه‌پرداز روابط بین الملل و آگاه به مناسبات قدرت در خاورمیانه و جهان، پی به این واقعیت برده که پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی، موجب تثبیت هر چه بیشتر جایگاه ایران به عنوان مهمترین حامی مردم فلسطین است و در عین حال به عنوان کشوری شناخته می‌شود که حمله به اماکن دیپلماتیک خود را بر نمی‌تابد.

پیداست که این سطح از قدرت، برای همسایه‌ای همچون ترکیه که همواره ایران را رقیب خود پنداشته و با اسراییل روابط سیاسی و تجاری گسترده دارد، قابل تحمل نیست./تسنیم

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت