سردار جوانی: باید از غربی‌ها قطع امید کرد

کد خبر: 956978

معاون سیاسی سپاه گفت: ما امروزه از قدرت خنثی سازی تهدیدات برخوردار هستیم و در پرتو این قدرت دفاعی می‌توان بدون امتیاز دادن به بیگانه باتوجه به داشته‌های خودمان، در داخل کشور این مشکلات را حل کنیم.

سردار جوانی: باید از غربی‌ها قطع امید کرد

خبرگزاری تسنیم:منطقه غرب آسیا در چند سال اخیر دستخوش تحولاتی بوده است که شاید در تاریخ این منطقه بی سابقه باشد. از سال 1390 که جرقه‌های ایجاد داعش در سوریه و عراق زده شد، تا سال 94 که عربستان با راه‌ اندازی یک ائتلاف به یمن حمله کرد، منطقه غرب آسیا صورتی امنیتی به خود گرفته و بیشترین تحولات این منطقه حول محور مبارزه با تروریسم و مقابله با گروهک‌های تروریستی رقم خورده است.

در این میانه، جمهوری اسلامی اسلامی ایران و به تبع آن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به اذعان همگان نقش مهم و اساسی در مقابله با گروهک‌های تروریستی و پایان خلافت داعش و تقویت جبهه مقاومت در منطقه ایفا کرده است.

برای اطلاع از چند و چون تحولات امروز منطقه غرب آسیا و جایگاه ایران در این تحولات، با سردار یدالله جوانی معاون سیاسی نمایندگی ولی فقیه در سپاه گفت‌گو کردیم که متن کامل آن را در ادامه می خوانید:

** باید رویکردهای اقتصادی را تغییر داد

تسنیم: اگر اجازه بدهید گفتگو را با موضوعات داخلی آغاز کنیم. کشور ما در طول 4 دهه پس از انقلاب اسلامی با فراز و فرودهای زیادی روبرو بوده است. اکنون با ورود به دهه پنجم انقلاب، این موضوعات هم شکل‌های جدیدی به خود گرفته و در یک نمای کلی، ما با برخی چالش‌ها و فرصت‌های جدید هم روبرو هستیم. از نظر شما به عنوان کسی که که مسائل سیاسی را مورد بررسی و کنکاش قرار می دهید، اوضاع امروز ایران چطور است و راه حل برون‌رفت از برخی مشکلات پیش روی کشور چیست؟

سردار جوانی: بهترین منبع برای ترسیم وضعیت کشور در ابعاد مختلف و در شرایط کنونی، بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری است. ما وارد پنجمین دهه از انقلاب شده ایم و وقتی وضعیت کشور را بررسی می‌کنیم، می‌بینیم که وضعیت ما در حوزه اقتصادی به گونه‌ای است که علی رغم بسیاری از مشکلات، بسترهای خوبی در کشور فراهم شده و کشور قابلیت یک جهش اقتصادی را دارد.

یکی از معضلات اقتصادی ما به لحاظ ساختاری، وابستگی به فروش نفت خام است اما شرایط تحریم می‌تواند یک فرصت خوب فراهم کند که با اصلاح رویکردها و سیاست ها، این نقیصه را برطرف کنیم.

این مشکل اقتصادی با اصلاح رویکردها و سیاست ها قابل حل است و با افزایش رونق صادرات غیرنفتی می‌توان این مشکل را بر طرف کرد اما همه اینها در گرو اصلاح رویکردهای اقتصادی است.

ما سیاست‌های کلی و کلان را در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی داریم. با توجه به نوع رفتارهای غرب در موضوع برجام و استمرار تحریم‌ها این فکر در حال فراهم شدن است که باید مسیر دیگری را برویم که همان اقتصاد مقاومتی است.

** درگیر یک جنگ فرهنگی جدی هستیم

در حوزه اجتماعی نیز ما با آسیب‌هایی طرفیم که به خاطر غفلت‌هایی است که در سال گذشته صورت گرفته و برای حل آنها در حوزه‌هایی مانند اعتیاد و حاشیه نشینی و طلاق و سست شدن بنیان خانواده‌ها باید اقداماتی انجام داد.

در حوزه فرهنگی، علی رغم تهاجم دشمن، شاخصه‌ها و عناصر مقاوم فرهنگی ما مانند فرهنگ عاشورا موجب شده که کشور در حوزه فرهنگی در شرایط خوبی قرار بگیرد. برای مثال در همین ماه محرم و صفر، با برپایی هیئت‌های حسینی شاهد آن هستیم که خمیر مایه فرهنگی ما مستحکم و قوی است و ما می‌توانیم با استفاده از این ظرفیت‌ها اصلاحات فرهنگی لازم را انجام دهیم و اگر در سال‌های گذشته این کارها انجام می‌شد وضعیت ما بهتر بود.

دشمن هم در این حوزه تمرکز زیادی برای ترویج و سست کردن بنیان‌های دینی کرده است و ما درگیر یک جنگ فرهنگی جدی هستیم.

** وضعیت امنیتی کشور مطلوب است

در حوزه سیاسی، نگاهی که در داخل کشور ما وجود دارد به گونه‌ای است که امکان تقویت گفتمان انقلاب برای جریان ارزشی و انقلابی فراهم شده است. با توجه به نگاهی که در سال‌های گذشته بود و به نوعی عبور از انقلاب اسلامی و نزدیک شدن به غرب را راه حل مشکلات کشور می‌دانست، اما امروز مشخص شده که این روش غلط بوده است.

از طرف دیگر، با توجه به تهدیدات دشمن، یک وحدت و انسجام خوبی در حال شکل گیری در کشور است و ما در سال 98 بیشتر شاهد این وحدت و انسجام هستیم. وضعیت امنیتی کشور هم خوب و مطلوب است.

با توجه به برنامه‌های دشمن که طی این سال‌ها به دنبال اجرای سناریوی عراق و سوریه در ایران بودند -که نشانه‌هایی از تحرکات آنها را در مرزهای کشور دیدیم- اما امروز بهترین نوع امنیت که امنیت پایدار هست را در کشور داریم.

در حوزه علمی و تبدیل دانش به فناوری، وضعیت خوبی داریم و به رغم همه محدودیت‌ها از رشد مناسبی در این حوزه ها برخوردار هستیم.

در مجموع، وضعیت داخلی کشور در حوزه‌های مختلف خوب است اما در اقتصاد مشکلاتی داریم که امروز مشخص شده راه حل برون رفت از این مشکلات همان رهنمودهای مقام معظم رهبری مبنی و داشتن یک اقتصاد درون زای برون نگر است.

امروز با توجه به نوع رفتار آمریکایی‌ها، این ذهنیت در کشور ما در حال شکل گرفتن است که باید از غربی‌ها قطع امید کرد و راه‌های دیگری برای حل مشکلات در پیش گرفت.

در حوزه فرهنگی هم یک محاصره تبلیغاتی علیه ملت ما وجود دارد و دشمن درصدد است تا یک نوع بی اعتمادی ایجاد کند که راه حل آن ایجاد بصیرت، میدان دادن به جوان‌ها و پیاده سازی بیانیه گام دوم رهبر انقلاب است که در این بیانیه رهبر انقلاب با مخاطب قراردادن جوانان، موضوع امید آفرینی را مطرح می‌کنند.

در بحث امید آفرینی، رهبر انقلاب با یک نگاه واقع بینانه می‌گویند که ما مشکلاتی در کشور داریم اما با توجه به ظرفیت‌های کشور قدرت حل این مشکلات را داریم و باید مراقبت کنیم که تحت تاثیر جنگ روانی دشمن قرار نگیریم.

** می‌توان مشکلات را بدون امتیاز دادن به بیگانه حل کرد

با توجه به فضای کشور این موضوع قابل درک است که تمام مشکلات در حوزه‌های مختلف قابل حل است و باید مانند دهه اول انقلاب با ورود جدی جوانان به عرصه انقلاب و یک نگاه واقع بینانه کاستی‌ها و کمبودها را بر طرف کنند.

وقتی رهبر انقلاب می‌گویند ما مشکل غیر قابل حل نداریم، یعنی کشور از وضعیت خوبی برخوردار است و با توجه به اینکه که کمترین عامل حل مشکلات مبتنی بر توانمندی‌های داخلی خنثی سازی توطئه‌های امنیتی و دفاعی است، که ما امروزه از قدرت خنثی سازی این تهدیدات برخوردار هستیم و در پرتو این قدرت دفاعی می‌توان بدون امتیاز دادن به بیگانه باتوجه به داشته‌های خودمان در داخل کشور این مشکلات را حل کنیم.

** تحولات منطقه با ابتکار جبهه مقاومت در حال شکل گرفتن است

تسنیم: این مواردی که فرمودید بیشتر ناظر بر حوزه داخلی بود، در بعد بین المللی خصوصا در منطقه، امروز جمهوری اسلامی تبدیل به یک بازیگر فعال و تاثیرگذار شده که نمود آن را در کاهش بحران در کشورهایی نظیر سوریه و عراق بخوبی دیدیم و بسیاری از کارشناسان نیز معتقدند امروز هیچ مسئله ای در منطقه بدون حضور ایران حل نمی‌شود. این اثرگذاری از کجا نشات گرفته و ارزیابی شما از میزان تاثیر جمهوری اسلامی در منطقه چیست؟

منطقه راهبردی غرب آسیا از مختصاتی برخودار است که آینده درخشانی دارد. طی سالیان گذشته، این منطقه تحت نفوذ بیگانه بوده و نفوذی که غربی‌ها در ایران قبل از انقلاب داشتند و رژیم پهلوی کاملا در اختیار آمریکایی‌های بود، مانند همین نفوذ را بیگانگان در منطقه و کشورهای منطقه داشتند اما با انقلاب اسلامی، یک روند بیداری اسلامی در کشورها شکل گرفت و امروز تحولاتی در منطقه با ابتکار جبهه مقاومت در حال شکل گرفتن است و در این جبهه، موقعیت جمهوری اسلامی یک موقعیت بی بدیل است.

امروز مقاومت روند توسعه قدرت را دنبال می‌کند و نشانه‌هایی از قدرتمندی مقاومت را در کشورهایی نظیر عراق، سوریه، لبنان و یمن می بینیم. در مجموع می‌توان گفت که مقاومت یک پدیده مبارک در منطقه است که روند توسعه قدرت را طی می‌کند و به هیچ عنوان امکان متوقف کردن آن وجود ندارد.

سید حسن نصرالله هم بیان کرد که خیمه و نقطه کانونی محور مقاومت در منطقه که دشمن قصد محاصره آن را دارد، جمهوری اسلامی به رهبری آیت‌الله خامنه‌ای است و این نشان دهنده آن است که جمهوری اسلامی یک قدرت منطقه‌ای و در حال تبدیل شدن به قدرت بین المللی است.

** آمریکا ناچار به ترک منطقه است

این روند توسعه قدرت در منطقه با محوریت جمهوری اسلامی بدان معنی است که آمریکایی‌ها به ناچار باید منطقه را ترک کنند و ترک منطقه از سوی آمریکایی‌ها هم به معنی شتاب گرفتن قدرت مقاومت در منطقه و تبدیل شدن قدرت‌های موجود وابسته به بیگانه به قدرت‌های مردمی است. با این روندی که مشاهده می شود، در آینده نه چندان دور همه کشورهای منطقه برخوردار از دولت های مردمی خواهند بود.

اگر روزی استکبار با حضور در منطقه، کشورها را وابسته به خودش می‌کرد، با بیداری که در ملت‌ها بوجود آمده، این روند برعکس خواهد شد و اگر امروز کشورهای محور مقاومت هم‌افزا هستند، در ادامه این روند با تشکیل دولت‌های مستقل مردمی و غیر وابسته به بیگانه این هم‌افزایی‌ها بیشتر خواهد شد و در چنین مسیری است که رهبر انقلاب فرمودند در 25 سال آینده اسراییل وجود نخواهد داشت و با این روند در آینده، آل سعودی نیز در منطقه نخواهد بود.

اساسا با رفتن آمریکا از منطقه، این حکومت‌ها با این مختصات نمی‌توانند وجود داشته باشند و در آینده حکومت‌های وابسته به مردم امکان ادامه حضور خواهند داشت.

** آمریکا جرات حمله به ایران را ندارد

تسنیم: همزمان با این ظرفیت ها و پیشرفت‌ها، برخی حتی در داخل سعی می‌کنند با القائات گوناگون مثلا با بزرگ جلوه دادن مشکلات، اذهان را منحرف و افراد را ناامید کنند. از نظر شما راه مقابله با این مسائل چیست؟

سردار جوانی: برخی از جریانات سیاسی برای پیشبرد اهداف خودشان تحلیل‌های غلطی ارائه می‌دهند. این نوع تحلیل‌ها با واقعیت خیلی فاصله دارد. اینکه ما در کشور معضلات و مشکلاتی داریم، تردیدی در آن نیست و وجود مشکل را نمی‌شود انکار کرد اما این مشکلات در حدی نیست که برخی کشور را مثلا در آستانه فروپاشی معرفی کنند و بعد یک نسخه‌ای هم تجویز کنند. این نوع تحلیل‌ها به دوره دوم خرداد بر می‌گردد و اگر ما به آن زمان برگردیم می‌بینیم که آنها با تحلیلی‌های غلط نسخه‌های غلط برای کشور تجویز می‌کردند.

برای مثال در دوره اصلاحات شاهد این نگاه بودیم که آنها می‌گفتند کشور در آستانه فروپاشی است و باید در مقابل غرب و آمریکا از اصول خودمان عقب نشینی کنیم وگرنه آمریکا کشوری است که قدرت دارد و نمی‌شود با آن مقابله کرد. نایب رییس مجلس ششم این مطلب را بیان کرد که من از آمریکای سراپا مسلح می‌ترسم و حاضرم برای نجات کشور با آمریکایی‌ها دست هم بدهم.

در همین مجلس ششم، بعد از 11 سپتامبر، نامه‌ای به حضرت آقا نوشتند و گفتند هر آن ممکن است آمریکایی‌ها به کشور حمله کنند و ممکن است کشور اشغال شود و اگر لازم است تا جام زهری نوشیده شود شما این کار را بکیند تا این اتفاق نیفتد.

از آن موقع تا الان قریب به 20 سال می‌گذرد و مشخص شده که آمریکا جرأت حمله به ایران را ندارد. اگر آن زمان ما در مقابل آمریکا کوتاه آمده بودیم شرایطی فراهم می‌شد که آنها مجددا بر ما مسلط شوند. یعنی این آقایان تحلیل‌های غلط از وضعیت کشور ارائه می‌دهند و نسخه‌ای ارائه می‌دهند تا منویات خودشان پیاده شود اما غافل از اینکه پیاده شدن این منویات سلطه بیگانه را به همراه دارد.

نامه نمایندگان مجلس ششم یک سند تاریخی است و عقبه فکری این آقایان است. کسانیکه یادداشت می‌نویسند و تحلیل غلط ارائه می‌دهند عقبه فکری اینها همین نامه‌ها و نگاه‌ها است در حالی که امروزه مشخص شده نیرویی که در منطقه تعیین کننده است ایران بوده که امروز یک قدرت منطقه‌ای و درحال تبدیل شدن به یک قدرت بین المللی است.

ما امروز در نقطه‌ای قرار داریم که یک مقام نظامی آمریکایی می‌گوید من قدرت نظامی ایران را تمجید می‌کنم. امروز همه‌ می‌دانند که قدرت ایران یک قدرت واقعی است. لذا من معتقدم که برخی جریان‌های دگر اندیش با تحلیلهای غلط می‌خواهند زمینه را برای رسیدن به اهداف خودشان فراهم کنند.

تحلیل‌های ما باید مبتنی بر واقعیت باشد. ما مشکلاتی را داریم اما همه آنها قابل حل است.

دشمن و برخی جریان‌های غربگرا در کشور ابزار رسانه را دارند و سعی می‌کنند با استفاده از این ابزار، تحلیل‌های غلط خود را القا کنند.

ما دیدیم که جان بولتون در همایش منافقین گفت در سال 97 ایران چهل سالگی خود را نمی‌بیند اما امروز سال 98 است و آمریکا بیش از همیشه دچار شکست در منطقه شده است. منافقین و بنی صدر هم می‌گفتند که ما چندماه دیگر بر می‌گردیم اما الان چهل سال گذشته و آنها به هدف خود نرسیده‌اند.

** ایران به نقطه‌ مهار فشار تحریم‌ها رسیده است

تسنیم: علاوه بر برخی بدخواهان داخلی، دشمن خارجی هم سعی کرد با موضوعاتی مثل افزایش تحریم و متعاقب آن افزایش فشار به مردم، موجی از نارضایتی را در داخل ایجاد کرده و از آن بهره‌های خودش را ببرد. نظیر آنچه که می خواستند در دی ماه سال 96 اجرا کنند. چقدر دشمن در تحقق این راهبرد خود موفق بوده است؟

سردار جوانی: نظام ما یک نظام مردم سالار دینی است و از طرفی مردم ما هم بصیر و با ایمان هستند و دشمن را خوب می شناسند. وقتی در دی ماه سال 96 آن آشوب‌ها پیش آمد و مردم دیدند که دشمن قصد دارد بر موج نارضایتی آنها سوار شود، اگر درجایی 200 یا 300 نفر آمدند اغتشاش کردند روز بعدش چند هزار نفر از مردم آمدند و آن حرکت را محکوم کردند.

دشمن در سال 96 قصد داشت با بهره‌گیری از ابزار رسانه و شبکه‌های اجتماعی و سوار شدن بر موج نارضایتی مردم، یک جنگ داخلی را ایجاد کند اما خود مردم با بصیرت و آگاهی که اتفاقا مشکلات اقتصادی را هم داشتند، این حرکت را خنثی کردند. لذا در چهل سال گذشته دشمن همواره به دنبال برهم زدن آرامش کشور ما بوده است. در هر مقطعی که دشمن با برنامه‌ریزی خواسته کاری را انجام دهد، مردم با بصیرت خودشان نقشه دشمن را برهم زدند.

فتنه 88 و 96 را مردمی خنثی کردند که انقلاب و نظام را متعلق به خودشان می‌دانند اما از برخی مشکلات هم ناراضی هستند و این نارضایتی به این معنا نیست که مردم خواستار سرنگونی نظام هستند بلکه می‌خواهند این مشکلات حل شود.

دشمن به دنبال این بود که با تحریم‌های حداکثری و فشار حداکثری، مردم را ناراضی کند تا به خیابان بیایند و اعتراضات فراگیر شود. اما سال 97 فشارها بیشتر شد و فراخوان ها هم بیشتر ولی با اقبالی از ناحیه مردم مواجه نشد. دشمن امیدش به این بود که با تشدید فشارها این نارضایتی ها به نقطه انفجار برسد اما این اتفاق نیفتاد.

امروز همه به این نکته اذعان دارند که ایران به نقطه‌ مهار فشار تحریم‌ها رسیده و به سمت بی اثر کردن تحریم‌های حداکثری رفته است. امروز هم در جامعه یک امیدی بوجود آمده و آن دغدغه‌ها و نگرانی‌هایی که مردم در سال 97 برای خرید ارز و طلا و سکه داشتند را نمی‌بینیم و این معنایش آن است که مسئولان و دولتمردان تدابیری را در پیش گرفتند و به سمت اصلاح مشکلات و وضعیت می‌رویم.

امروز دیگر در عمل برای همه مشخص شده که نگاه به غرب می‌تواند حلال مشکلات ما باشد. وقتی برجام امضا شد برخی فکر می‌کردند با ورود سرمایه‌‌های خارجی کشور به رشد اقتصادی 8 درصد می‌رسد اما آمریکایی ها هم از برجام خارج شدند و بنا را بر فشار حداکثری گذاشتند و بعد از خروج آمریکا از برجام، اروپایی ها هم نشان دادند که به تعهدات برجامی خود عمل نمی‌کنند. لذا مشخص شد که با امتیاز دادن نمی‌شود مشکلات کشور را حل کرد. آنها با هویت دینی و اسلامی و آزادیخواهانه ملت ایران مشکل دارند.

** فرقی بین اوباما و ترامپ یا دموکرات‌ و جمهوریخواه نیست

بعد از برجام، اوباما گفت که زمانی ایرانی‌ها از منافع این قرارداد برخوردار می‌شوند که به روح برجام عمل کنند. تفسیر روح برجام هم یعنی ایرانی باید تغییر رفتار دهد. در دوره ترامپ این موضع صریح‌تر شد چراکه اساسا فرقی بین اوباما و ترامپ یا دولت دموکرات‌ها و جمهوریخواه ها نیست.

به نظر من مردم امروز در صحنه نسبت به گذشته شناخت بیشتری پیدا کرده‌اند و هرگاه شناخت مردم بیشتر شود دشمن در پیاده سازی نقشه‌اش ناکام می‌ماند.

** روند تحولات به ضرر رژیم صهیونیستی است

تسنیم: در طول ماه های اخیر ما شاهد مواضعی از سوی رژیم صهیونیستی بودیم که گاها زبان به تهدید علیه کشور ما باز می‌کنند. این تهدیدات گاه و بیگاه آنها را چطور ارزیابی می‌کنید و چقدر آن را در جهت انحراف افکار عمومی از نقاط ضعف این رژیم می دانید؟

سردار جوانی: اسرائیلی‌ها مثل آمریکایی‌ها شکست‌های راهبردی فراوانی متحمل شده‌اند چراکه در چهل سال گذشته روند تحولات به ضرر رژیم صهیونیستی بوده و هرچه جلو آمدیم در نهایت عکس آن چیزی بوده که آنها خواهانش بوده‌اند. آنها در جنگ 33 روزه دنبال نابودی حزب الله بودند اما حزب‌الله قویتر از گذشته شد. جنگ‌هایی علیه مقاومت اسلامی در غزه تحمیل کردند اما امروز یک مقاومت توانمند شکل گرفته و در چند جنگی که اتفاق افتاد اعتبار گنبد آهنین آنها هم زیر سوال رفت.

بعد جنگ‌های نیابتی را به راه انداختند و تصورشان این بود که سوریه سقوط می‌کند و جبهه مقاومت متلاشی می‌شود. در همان مقطع، صهیونیست‌ها خوشحال بودند که بشار اسد سقوط می‌کند و حزب الله نابود می‌شود و آنها سقوط بشار را شکست راهبردی برای حزب الله می‌دانستند اما روندی که در منطقه شکل گرفت، موجب ساقط شدن دولت تکفیری‌ها شد و مقاومت را قدرتمند تر از قبل کرد.

تصور آنها در آستانه انتخابات این بود که با یک سری حملات نقطه‌ای می‌توانند کسب آبرو کنند و از طرفی‌ هم می‌خواستند نوع واکنش ها را محک بزنند اما روند تحولات به گونه‌ای است که نتانیاهو می‌گوید ای کاش این کار را شروع نکرده‌ بودیم. برای مثال پاسخ حزب الله به حمله‌ای که اسراییل به یک ساختمان در لبنان انجام داد وضعیت را برای آنها کاملا متفاوت کرد چراکه پاسخ حزب الله یک پاسخ کاملا حساب شده، دقیق و به موقع بود.

** مقاومت اسلامی برای پاسخ به حملات رژیم صهیونیستی هیچ کمبودی ندارد

امروزه مقاومت اسلامی برای پاسخ به حملات رژیم صهیونیستی هیچ کمبود و تردیدی ندارد اما اقداماتش مبتنی بر برآوردهای دقیق و به هنگام است. ممکن است کسانیکه برآورد دقیقی از صحنه ندارد انتظار پاسخ متفاوت داشته باشند اما پاسخ باید موثر و به هنگام باشد. هم آمریکا و هم اسراییل و هم متحدانشان هر اقدامی برای تضعیف مقاومت انجام دهند مقاومت به موقع به آنها پاسخ می‌دهد. حالا این پاسخ‌ها ممکن است سریع و مستقیم یا طولانی و غیر مستقیم باشد اما آنها پاسخ این پیام‌ها را می‌گیرند.

** آمادگی ایران برای حفظ امنیت خلیج فارس با کمک کشورهای منطقه

تسنیم: پس از انهدام پهپاد آمریکایی در نزدیکی تنگه هرمز توسط نیروهای پدافندی سپاه در خرداد ماه و نیز توقیف نفتکش انگلیسی در خلیج فارس، ما شاهد یک سری تغییرات در سیاست برخی کشورهای منطقه در قبال ایران بودیم. شما این تغییرات را چطور ارزیابی می کنید؟

سردار جوانی: جمهوری اسلامی بارها اعلام کرده که سیاست منطقه‌ای اش حفظ امنیت و ثبات در منطقه است. جمهوری اسلامی حاضر است با کمک دولت ها و ملت ها امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز را تامین بکند و بارها هم اعلام کرده عامل اصلی برهم زدن امنیت در منطقه آمریکا و اسراییل و برخی کشورهای اروپایی هستند.

امنیت منطقه ما و خصوصا امنیت آبراه‌های این منطقه برای جهان از اهمیت بالایی برخودار است و جهان یک نوع وابستگی به نفت این منطقه دارد و نفت و انرژی منطقه ما به مثابه خونی در رگ‌های دنیای صنعتی و اقتصاد جهان است و زمانی این خون به دست آنها می‌رسد که این منطقه امنیت لازم را داشته باشد.

** توان ایران از بازدارندگی فراتر رفته و دارای قدرت ضربه متقابل است

برخی از دولت‌های منطقه تا زمان زدن پهپاد آمریکایی، به عمق توانمندی‌های جمهوری اسلامی پی نبرده‌ بودند اما وقتی که پهپاد زده شد و یا وقتی نیروهای ما اقدام به توقیف کشتی انگلیسی کردند،همه شاهد واکنش انفعالی آمریکا و انگلیس بودند که حقایقی را برایشان آشکار کرد، ازقبیل اینکه اولا جمهوری اسلامی در دفاع از امنیت خودش هیچ تردیدی ندارد و به محض اینکه پهپاد آمریکایی‌ها واردحریم هوایی ما می‌شود ایران واکنش نشان ‌می‌دهد و آن را با یک سامانه ساخت داخل شکار می‌کند و نکته دوم هم اینکه طرف مقابل ناتوان از واکنش است.

این نشان می‌دهد قدرت ایران از بازدارندگی فراتر رفته و دارای قدرت ضربه متقابل است. خوب کشورهای منطقه این قدرت جمهوری اسلامی و رفتار آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها را می‌بینند، اگرچه ترامپ یک سناریوی خنده دار را درباره انصراف از حمله به ایران مطرح کرد اما آنها به این دلیل عملیات خود را متوقف کردند که متوجه شدند اگر موشکی به سمت ایران شلیک کنند باید کشته های خود را از سراسر جغرافیای غرب آسیا جمع کنند و حیات اسراییل به خطر می‌افتد و در هیچ جایی پایگاه‌های آمریکایی‌ها امنیت نخواهد داشت.

وقتی این مسائل آشکار شد، ما شاهد نوعی تغییر رویکرد در دولت‌های منطقه بودیم مانند آنچه اماراتی ها انجام دادند.

هر دولتی اگر سیاست‌ها و رویکردهایش را تغییر دهد و از آمریکا فاصله بگیرد، به سیاستهای اصولی ایران نزدیک می‌شود اما برخی از دولت‌های منطقه از بنیان به گونه‌ای هستند که نمی‌توانند چنین رویکردی را داشته باشند. باید منتظر ماند و دید که در آینده این دولت‌ها می‌توانند تغییری در سیاست‌های خود انجام دهند و بند نافشان را از آمریکا قطع کنند یا خیر.

مثلا بنیانگذار آل سعود، انگلیسی‌ها هستند و وابستگی این جریان به غرب و آمریکا محرز است و هرقدر آمریکایی ها اینها را تحقیر می‌کنند به رگ غیرتشان برنمی‌خورد. این نشان می‌دهد که حیات اتاق شیشه‌ای آنها به دست آمریکایی‌ها است.

جمهوری اسلامی بر اساس سیاست‌های اصولی خودش عمل می‌کند و این کشورها هم باید بدانند که بالاخره دوران حضور غربی ها در منطقه به پایان خواهد رسید و آنچه ماندگار است جمهوری اسلامی و مقاومت است.

چند سال قبل، دبیر شورای روابط خارجی آمریکا گفت که دوران آمریکا در منطقه رو به پایان است. آنها نمی‌توانند با پول خرج کردن دوره حضور خود در منطقه را تجدید کنند و در آینده با سرشکستگی بیشتری از منطقه خواهند رفت لذا به نفع آنها است که هرچه زودتر منطقه را ترک کنند.

آمریکایی‌ها تصور می‌کردند در مذاکره با طالبان به نتیجه‌ می‌رسند اما ترامپ دستور توقف این مذاکرات را داد. دلیل این اقدام آن بود که واقعیت‌های منطقه با تصور آمریکایی‌ها متفاوت است. واقع بینی در منطقه به نفع آمریکایی‌ها و متحدان آنهاست و آنها باید بدانند که منطقه با یک روند اسلامی شدن و مردمی شدن روبرو است.

انتهای پیام/

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها