واکنش‎نجفی به ادعای‎آمانو درباره‎درزاطلاعات

کد خبر: 417322

نماینده دائم ایران در آژانس انرژی اتمی گفت: آمانو در صحبت‌های خصوصی ادعا می‌کند که در زمینه درز اطلاعات تمام اقدامات را اتخاذ کرده و به نوعی می‌خواهد رفع مسئولیت کند و بگوید کسان دیگری هستند که از داخل آژانس جاسوسی می‌کنند.

فارس: رضا نجفی سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر در خصوص اظهارات اخیر آمانو و بازرسی از تأسیسات نظامی ایران و در پاسخ به این سؤال که این امکان دارد آژانس در توافق جامع و در قبال اقدامات ایران اعلام کند که برنامه هسته‌ای ایران صلح آمیز است و هیچ فعالیت اعلام نشده‌ای وجود ندارد؟ گفت: بین اینکه آژانس اعلام کند که هیچ سایت و فعالیت اعلام نشده‌ای در ایران وجود ندارد و اینکه اقدامات ایران در چارچوب توافق جامع هسته‌ای را راستی آزمایی کند تا توافق به اجرا در بیاید، تفاوت وجود دارد.

وی که در نیویورک و در اجلاس بازنگری معاهده NPT حضور داشت در این باره عنوان کرد: اینکه آژانس اعلام کند که می‌تواند تأیید کند در ایران هیچ فعالیت و سایت هسته‌ای اعلام نشده وجود ندارد، بحثی است که به اجرای پروتکل مربوط می‌شود و زمانبر است و در کشورهای مختلف بسته به حجم و نوع تأسیستشان چندین سال طول کشیده است. آنچه در توافق لوزان هست مربوط به این امر نیست و آنجا گفته نشده که آژانس اعلام کند که در ایران هیچ برنامه اعلام نشده‌ای وجود ندارد و بعد تحریم‌ها برداشته شود.

نجفی ادامه داد: وظیفه‌ای که به آژانس سپرده شده، تکنیکی و فنی است و اینکه اعلام کند اقداماتی که قرار است در توافق نهایی تدوین شود، مثلا تعداد سانتریفیوژهایی که قرار است در نطنز کم شود و ایران با آن به غنی سازی ادامه دهد. آژانس فقط در روز اجرای توافق اعلام می‌کند که از این روز تعداد سانتریفیوژهایی که در نطنز کار می‌کند، این تعداد است.

وی درباره اینکه آمانو گفته ایران باید راجع به همه فعالیت‌های هسته‌ای خود شفاف سازی کند و بعد آژانس بررسی‌های خود را به شورای امنیت می‌دهد نیز عنوان کرد: نه چنین نیست؛ در توافق آمده است که آژانس تأییدیه بدهد. مثلا ایران غنی سازی بالای ۵ درصد نداشته و این تأییدیه آژانس به معنای این است که تحریم‌ها باید همزمان برچیده شود.

نماینده دائم ایران در آژانس ادامه داد: پاسخ به سؤالات گذشته آژانس بحثی جداگانه است که در مذاکرات در حال بحث است و باید برای آن حتما راه‌حلی پیدا شود و موضوع ایران به صورت موضوع عادی در شورای حکام دربیاید و بدون آن اصلا امکان و اجرای توافق وجود ندارد که آن در مذاکرات در حال بحث است که ما برای حل موضوعات گذشته به چه نحوی عمل کنیم و آیا اقداماتی لازم است، انجام دهیم یا نه.

نجفی گفت: ولی آن چیزی که برای رفع تحریم‌ها در لوزان توافق شده این است که اقداماتی که ایران برای مدت محدودی (۱۰ ساله، کمتر یا بیشتر) می‌پذیرد، زمانی که شروع به اجرای آن اقدامات می‌کند، همزمان باید تحریم‌ها رفع شود.

وی در توضیح بیشتر و درباره تحریم‌ها گفت: تحریم‌هایی که در قالب اتحادیه اروپاست همه لغو می‌شود. تحریم‌هایی که توسط آمریکا به صورت یکجانبه تحمیل شده و تحریم‌های بانکی و اقتصادی همه رفع می شود و می‌ماند مصوبات کنگره که نیاز به زمان دارد و دولت آمریکا موظف است به تعهد خود عمل کند و آن تحریم‌ها را بردارد.

وی تصریح کرد: ما نمی‌پذیریم دولت آمریکا این امر را منوط و موکول کند به اینکه این تصمیم در اختیار کنگره هست یا نیست.

نجفی درباره اظهارنظر اخیر آمانو و اینکه آیا او برنامه‌ریزی را درباره ایران در ذهن خود دارد و آیا می‌توان به آژانس اعتماد کرد؟ گفت: همیشه در طول مذاکرات این روند ادامه داشته و فضاسازی و جوسازی قبل از مذاکرات به عنوان اهرمی که در مذاکره فشار روانی ایجاد کند و بر میز مذاکرات تأثیر بگذارد، بوده است.

وی ادامه داد: قبل از شروع جلسات فصلی شورای حکام اخباری منتشر می‌شد که بیشتر توسط رژیم صهیونیستی و گروه‌های تروریستی بود که برای جوسازی و اعمال فشار و اعمال نظر است، ولی مذاکره کنندگان ما در میز مذاکره قطعا به این فشارها بی توجه خواهند بود و آن چیزی که در میز مذاکره، مورد مذاکره قرار می‌گیرد، قبلا کلیات آن مورد توافق قرار گرفته و دوستان ما در وین برای نوشتن جزییات مشغول مذاکره هستند.

*عباسی: مطالباتی که مذاکره کنندگان داشته باشند

فریدون عباسی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی نیز در این برنامه درباره اصرار آژانس برای بازدید از سایت‌های نظامی از جمله پارچین نیز گفت: آنها قبلا آمدند و بازدید کردند و گفتیم مهمترین جایی که شک دارید کجاست دست گذاشتند و بازدید کردند. اینها دیدند اطلاعاتی که سرویس‌های جاسوسی و گروه‌های معاند نظام به آنها داده‌اند غلط است و در برهه‌ای قانع شدند، ما یک کشور و حکومت هستیم، اینگونه نیست که هر کسی گفت هر نقطه کشور را بخواهد ببیند ما بگوییم بفرما چون می‌خواهیم شفاف باشیم.ما باید سر این موضوع خیلی محکم بایستیم و اجازه بحث‌های دیگر را ندهیم.

وی گفت: از دوستان درگیر مذاکرات و مسئولان کشور این را می‌توانم بخواهم که شما هم در دوران مذاکرات یکسری مطالبات داشته باشید. مثلا راکتور اراک را راه‌اندازی کنیم. چون تا وقتی سوخت هسته‌ای بخواهد در راکتور اراک قرار بگیرد یک سال و نیم تا ۲ سال طول می‌کشد. ما این مسیر را برویم. سوخت مجازی آن را داریم ۱۵۰ مجتمع سوخت مجازی به جای اورانیوم در آن سرب است، ما آن را تکمیل کنیم و آنها بروند مسئله خود را با کنگره‌شان حل کنند. با آژانس اراده سیاسی‌اشان را اعمال کنند که آژانس‌ حرف‌هایشان را پس بگیرند.

عباسی ادامه داد: اگر این شعارها را دادند غنی سازی ۲۰ درصد که هیچ اورانیوم ۵۶ درصد را از آژانس مطالبه می‌کنیم. می‌گوییم برای زیردریایی نیاز به اورانیوم ۵۶ درصد داریم.آن‌ها باید تضمین دهند که این کار را در آینده برای ما انجام می‌دهند و این باید در بندهای توافق باشد.

رئیس سابق سازمان انرژی اتمی گفت: باید در توافق موضوع مطالعات ادعایی تمام شود و این گونه نباشد که این موضوع رها شود و در قبال اقداماتمان این را از آن‌ها بخواهیم.

*نجفی: آمانو می‌خواهد به نوعی رفع مسئولیت کند

به گزارش فارس، رضا نجفی هم در ادامه و درباره نگرانی ایران از جاسوسی‌های بازرسان آژانس در ایران و اصرار آژانس برای بازدید مجدد گفت: در توافقی که آبان ۲ سال گذشته در تهران صورت گرفت، یکی از بندهای توافق این بود که آژانس نگرانی‌های امنیتی ایران را لحاظ کند و این موارد را در بیانیه‌های عدم تعهد که در شورای حکام قرائت می‌شود، گنجانده‌ایم و بارها از مدیرکل آژانس خواسته‌ شده ترتیباتی اتخاذ شود که اطلاعات از درون آژانس به بیرون درز نکند.

نجفی ادامه داد: آمانو در صحبت‌های خصوصی ادعا می‌کند که تمام اقدامات را اتخاذ کرده و به نوعی می‌خواهد رفع مسئولیت کند و بگوید کسان دیگری هستند که از داخل آژانس جاسوسی می‌کنند، ولی هنوز به آن حد نرسیده که اعلام کند..

وی اضافه کرد: ما نگران هستیم بخصوص با توافقاتی که قرار است انجام شود آژانس اطلاعات و دسترسی‌های بیشتری خواهد داشت و این نگرانی هست که این اطلاعات از داخل آژانس به بیرون درز کند و امیدواریم جلوی این کار گرفته شود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها