«فردا» گزارش می‌دهد

مواضع مبهم تهران – واشنگتن

کد خبر: 1155019

طرف‌های اصلی برجام یعنی ایران و آمریکا همچنان توافق را در دسترس می‌دانند و البته برایش شرط و شروط‌هایی دارند. مواضع مبهم و خواسته‌های طرفین که با هم خیلی فاصله دارد اما مانع خوشبین شدن به این بارز امیدواری‌ها است.

مواضع مبهم تهران – واشنگتن

گروه سیاست سایت فردا- تعارف را کنار بگذاریم، باید گفت که مذاکرات هسته‌ای در ماه‌های اخیر خوب پیش نرفته است. دلیلش هم حداقل برای ما در تهران مشخص است و چیزی غیر از زیاده‌خواهی و سیاسی‌کاری‌های طرف غربی نیست. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تحت فشار لابی صهیونیستی و برای امتیازگیری بیشتر آمریکا از ایران به اهرم فشاری علیه ما تبدیل شده و قطعنامه هم صادر کرده است. ایران اما بر مواضع خود ایستاده و با جمع کردن دوربین‌های آژانس نشان داده که با این رویکردها نمی‌توانند کاری پیش ببرند.

این وضعیت اما به معنی ناامیدی از مذاکره نیست. شاهد آنکه طرف‌های ایرانی و آمریکایی همچنان از در دسترس بودن توافق می‌گویند، البته به شرط آنکه طرف مقابل دست از انتظارات خود بردارد و طبق مواضع آنان عمل کند!

اظهارنظرها و ابراز امیدواری‌های متعددی هم در راستای آینده این مذاکرات می‌شود. مثلا وزیرخارجه کشورمان اخیرا در نشست خبری با همتای پاکستانی خود از بسته‌های پیشنهادی و انتقال پیام‌های غیرمستقیم بین ایران و آمریکا گفته بود. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز همچنان طبق روال قبلی سخن گفته و ضمن تهدیدات همیشگی، از در دسترس بودن توافق می‌گوید.

روزنامه اعتماد اما اظهارات طرفین را مبهم می‌داند و معتقد است که بسته‌های پیشنهادی مورد اشاره کارگشا نیست. این روزنامه اصلاح‌طلب در گزارش امروز خود نوشته: « درحالی‌که تحولات بین‌المللی مانند حمله نظامی روسیه به اوکراین این گمانه را تقویت کرده بود که جهان حداقل از حیث نیاز به انرژی به رفع تحریم‌های ایران بیش از پیش فکر می‌کند، این روزها بسیاری از تحلیلگران همزمان با اذعان به اینکه جو بایدن نتوانست در زمان طلایی توافق هسته‌ای با ایران را احیا کرده و مانع از توسعه برنامه هسته‌ای ایران شود، ادعا می‌کنند که برجام با مختصات تصویب‌شده آن در سال 1394 (2015 میلادی) دیگر مطلوب ایالات متحده نیست.»

این گزارش افزوده است: «در حالی که سطح تنش میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی فعلا در نتیجه گزارش رافائل گروسی، مدیرکل آژانس به شورای حکام، صدور قطعنامه و واکنش‌های تهران متشنج گزارش می‌شود باید دید که فوریت تحمیل‌شده به این روند تا چه اندازه تهران و واشنگتن را به اتخاذ تصمیم سیاسی نهایی نزدیک و ایران و آژانس را به مسیر گفت‌وگو برای حل‌وفصل اختلاف‌ها نزدیک می‌کند؟ در حال حاضر موافقان احیای برجام در جبهه غرب مهم‌ترین خطر شکست مذاکرات را توسعه بیش از پیش برنامه هسته‌ای ایران می‌دانند و مدافعان توافق در داخل ایران معتقدند که تهران باید با توجه به بحران اقتصادی در داخل و مهیا شدن فضای بین‌المللی برای ورود به بازار ایران به خصوص در حوزه انرژی در سایه جنگ اوکراین، یک روز هم رفع تحریم را به تعویق نیندازد و از فرصت احیای برجام استفاده کند. در این میان سوالی که در پایتخت‌های ایران، ایالات متحده و کشورهای عضو 1+4 باید به آن پاسخ داده شود، این است که جایگزین برجام در صورت شکست مذاکرات چه خواهد بود؟ شاید پاسخ منطقی و غیرشعاری همه به این پرسش، قفل احیای توافق هسته‌ای و رفع تحریم را باز کند. » 

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    نیازمندیها

    سایر رسانه ها