نگاهداری: مراکز افکارسنجی از اجزای مهم زیست بوم حکمرانی مردمی هستند / آجورلو: افکارسنجی بخشی از روند تصمیم گیری است

کد خبر: 1233459

در نشست علمی «کاربست افکارسنجی در سیاستگذاری» بر لزوم توجه به افکارسنجی ها در حکمرانی مردمی تاکید شد.

نگاهداری: مراکز افکارسنجی از اجزای مهم زیست بوم حکمرانی مردمی هستند / آجورلو: افکارسنجی بخشی از روند تصمیم گیری است

به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، نشست علمی «کاربست افکارسنجی در سیاستگذاری» به میزبانی «افکارسنجی ملت» به مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در ساختمان شهید شیخ فضل الله مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

این نشست اولین جلسه از سلسله نشست‌های تخصصی «مطالعات افکار عمومی در ایران» بود که با حضور رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور و مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌های وزارت ارشاد برگزار شد.

دکتر بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در این نشست، با اشاره به ارتباط بین افکارسنجی و حکمرانی مردمی، گفت: حکمرانی مردمی نیازمند یک زیست‌بوم دائمی است و مراکز افکارسنجی یکی از اجزای مهم این زیست بوم هستند.

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس با استناد به آراء بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی و رهبر معظم انقلاب، نقش مردم و نظرات آنها را در نظام جمهوری اسلامی ارزشمند توصیف کرد و افزود: مشارکت و نظر مردم از جنبه حکمرانی مردمی و توسعه اهمیت دارد و نباید از آن غفلت کرد.

احمد نادری، عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی در ادامه این نشست، با تفکیک حکمرانی سنتی و مدرن و بیان ویژگی‌های هرکدام، به ضرورت استفاده از علم آمار و نظرسنجی‌ها در حکمرانی مدرن تاکید کرد.

عضو هیات رییس مجلس ضمن تاکید بر اهمیت جایگاه افکارعمومی در عرصه سیاست‌گذاری، مواجهه سلیقه‌ای برخی از سیاست‌گذاران با نتایج افکارسنجی‌ها را یکی از آسیب‌های جدی این حوزه برشمرد.

ابوالفضل عمویی نماینده مردم شهر تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت افکارسنجی‌ در امور سیاستگذاری به اهمیت انتشار نتایج نظرسنجی‌ها در سیاست‌های امنیتی و سیاسی تاکید کرد و با اشاره به برخی رخدادهای سیاسی کشور افزود: در یک نگاه کلان‌تر انتشار آزاد نتایج افکارسنجی به نهاد حکمرانی در کشور کمک می‌کند.

وی شرط انتشار نتایج افکارسنجی‌ها را انتشار مبانی روشی و علمی داده‌های نظرسنجی برشمرد.

محمد آقاسی، مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌های وزارت ارشاد در این نشست با اشاره به مهجور بودن مفهوم افکارعمومی در نظام دانشگاهی و سیاستگذاری کشور، بیان کرد: برخلاف دیدگاه‌های رایج، جامعه ایران یک جامعه پیش‌بینی‌پذیر است و علت غافلگیری تحلیلگران و مسئولین از عملکرد مردم را در وقایعی چون انتخابات یا مناسبت‌هایی مثل 22 بهمن را بی‌توجهی به نتایج افکارسنجی عنوان کرد.

وی افزود: توجه به افکار عمومی لزوماً به معنای اجرای هرآنچه مردم گفته‌اند نیست بلکه به معنای توجه به نظرات مردم و در نظر داشتن دیدگاه‌های آنان در امر سیاست‌گذاری است.

مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌های وزارت ارشاد، با اشاره به سیاست‌گذاری راهبردی و توضیح درباره آن، از این مدل به عنوان شیوه مطلوب کاربست افکارسنجی در سیاست‌گذاری یاد کرد.

سید مجید امامی دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور نیز در این نشست بر لزوم به‌روز شدن روش‌های افکارسنجی و بهره‌گیری از ظرفیت‌های فضای مجازی و هوش مصنوعی تأکید نمود و اهمیت تحلیل و پالایش داده‌ها را از موارد ضروری این حوزه دانست.

وی افزود: انبوه داده‌ها نه تنها کمکی به امر حکمرانی نمی‌کند بلکه سبب سردرگمی و بی‌اعتمادی مسئولان و سیاست‌گذاران می‌شود.

دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور پیشنهاد تأسیس یک مرکز ملی برای سنجش کیفیت داده‌های افکارسنجی از مرحله طراحی پرسشنامه تا تحلیل و انتشار نتایج را مطرح کرد و علاوه برآن خواستار قانونگذاری به منظور همکاری و هم‌افزایی مراکز مختلف افکارسنجی و ثبت داده در جهت افزایش کیفیت و بهره‌وری و پرهیز از موازی‌کاری شد.

سعید آجورلو مدیر افکارسنجی ملت با اشاره به فلسفه برگزاری این نشست اظهار داشت: هدف اصلی مجموعه افکارسنجی ملت، فهم مشترک میان سطح جامعه شناسی و سیاست است به نحوی که سیاست‌گذاران با درک افکار عمومی و جامعه توانایی اتخاذ تصمیم درست و دقیق را داشته باشند.

وی در ادامه افزود: افکارسنجی بخشی از روند تصمیم گیری است که از ابتدای فرآیند تصمیم‌گیری شروع می‌شود.

مدیر افکارسنجی ملت اظهار امیدواری کرد که این سلسله نشست‌ها موجب ارتقای افکارسنجی در کشور شود./منبع: مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی

 

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    نیازمندیها

    سایر رسانه ها