کیهان:آمریکا برای مذاکره لَه لَه می‌زند اما از آن برای تهدید ایران استفاده می‌کند

کد خبر: 1399831

آمریکایی‌ها در حالی که به معنای واقعی کلمه به مذاکره نیاز دارند و برای آن لَه لَه می‌زنند، از همین ابزار مذاکره، به عنوان کریدور تهدید و تغییر محاسبات ایران استفاده می‌کنند.

کیهان:آمریکا برای مذاکره لَه لَه می‌زند اما از آن برای تهدید ایران استفاده می‌کند

آمریکا برای مذاکره لَه لَه می‌زند اما از آن برای تهدید و تغییر محاسبات ایران استفاده می‌کند

جنگ، امروز وارد هشتاد و پنجمین روز و سیزدهمین هفته شد. روز هشتاد و چهارم جنگ دیروز در حالی به پایان رسید که آمریکا ناتوان از دستیابی به اهداف اعلامی جنگ، با فشار اقتصادی و سیاسی ناشی از انسداد تنگه هرمز مواجه است و هر روز و هفته که سپری می‌شود، فشار ناشی از قیمت سوخت و کالا در بازارهای جهانی و بازارهای آمریکا، فشار دردناک‌تری را بر وی تحمیل می‌کند.

به گزارش رویتر، با کاهش حمایت جمهوری‌خواهان از ترامپ، محبوبیت وی در آمریکا به ۳۵ درصد تنزل یافت. بر اساس نظرسنجی رویترز/ ایپسوس، نارضایتی در درون حزب ترامپ رو به گسترش است.

در این وضعیت بحرانی که مستندات آن در ادامه مرور می‌شود، دولت ترامپ تقلا می‌کند تا نیاز راهبردی خود را به عنوان امتیاز بفروشد و آنچه را در جنگ نتوانست به دست بیاورد، از طریق مذاکره کسب او کند. آمریکایی‌ها در حالی که به معنای واقعی کلمه به مذاکره نیاز دارند و برای آن لَه لَه می‌زنند، از همین ابزار مذاکره، به عنوان کریدور تهدید و تغییر محاسبات ایران استفاده می‌کنند.

طی دو روز گذشته گمانه‌زنی‌هایی‌ در رسانه‌های بیگانه درباره توافق و جزئیات آن مطرح شد که از سوی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تکذیب شد.

گزافه‌گویی‌های ترامپ و روبیو

دونالد ترامپ در ادامه لفاظی‌های بیهوده چند هفته اخیر گفت: «ایران یک کشور شکست‌خورده است و ما امیدواریم بتوانیم با آنها توافق کنیم که این برای همه عالی خواهد بود. من هیچ تحریمی را علیه ایران تا زمانی که به توافق برسیم رفع نخواهم کرد. تا زمانی که ایران توافق را امضا نکند به ایران هیچ معافیت نفتی نخواهم داد و پیشنهادی هم برای انجام این کار نداده‌ایم.

همان‌طور که می‌دانید، ما کنترل کامل بر تنگه هرمز داریم. محاصره ما به‌سرعت، صددرصد مؤثر بوده است. هیچ‌کس نتوانسته از آن عبور کند.

ناوگان ما بزرگ‌ترین نیروی نظامی دنیا را دارد. نیروی دریایی آنها را از بین بردیم، نیروی هوایی‌شان را از بین بردیم.

ما عوارض‌گیری در تنگه هرمز را قبول نداریم. ایران نمی‌تواند اورانیوم با غنای بالای خود را نگه دارد. زمانی که آن را به دست‌آوریم، احتمالاً آن را منهدم خواهیم کرد. ما آن را نمی‌خواهیم.

ما در حال مذاکره هستیم و خواهیم دید که اوضاع با ایران چگونه پیش می‌رود، اما به هر طریقی به آنچه می‌خواهیم خواهیم رسید».

همچنین مارکو روبیو وزیر امور خارجه آمریکا اظهار کرد ما در مذاکرات با ایران پیشرفت‌هایی داشته‌ایم، اما با یک رژیم از هم پاشیده روبه‌رو هستیم و به دنبال دستیابی به توافق هستیم.

ترامپ از اینکه بسیاری از کشورهای ناتو از انجام هر کاری در مورد ایران خودداری کردند، ناامید شد.

ترامپ از آنها نمی‌خواهد که نیرو کمکی بفرستند، نمی‌خواهد که جنگنده بفرستند، اما آنها از انجام هر کاری خودداری می‌کنند.

ایران در تلاش است تا یک سیستم عوارض‌گیری ایجاد کند. ضمناً، سعی دارد عمان را قانع کند که در این سیستم عوارض‌گیری، به آنها بپیوندد. هیچ کشوری در جهان نباید چنین چیزی را بپذیرد».

ارتش آمریکا، ناتوان از بازگشایی تنگه هرمز

اما فراتر از این مهمل‌گویی‌ها، واقعیت چیست؟ دریاسالار دَریل کادِل، فرمانده عملیات‌های دریایی ارتش آمریکا بر خلاف دعاوی ترامپ گفت: ارتش، از بازگشایی تنگه هرمز ناتوان است. ما نمی‌توانیم کاری برای اسکورت کشتی‌ها انجام دهیم و به غیر از آتش‌بس کامل نمی‌توانیم تنگه هرمز را باز کنیم و به محاصره ادامه بدهیم. اسکورت دریایی در تنگه هرمز، فراتر از ظرفیت نیروی دریایی آمریکا است. اگر بخواهیم اسکورت انجام دهیم ما این موضوع را بررسی کرده‌ایم. این یک مأموریت بسیار چالش‌برانگیز در آن تنگه باریک است، زمانی که مورد مناقشه است. ما باید به جایی برسیم که آن تنگه با یک آتش‌بس عمومی پذیرفته شده باز باشد. به نظر نظامی من، ارائه خدمات اسکورت از طریق یک تنگه مورد مناقشه، فراتر از ظرفیت نیروی دریایی برای انجام مؤثر این کار خواهد بود.

روزنامه انگلیسی تلگراف هم خاطرنشان کرد: بستن تنگه هرمز توسط ایران، یک شکاف جدی در برنامه‌ریزی نظامی آمریکا را آشکار کرده است. این مشکل ناشی از برآورد نادرست از واقعیت مین‌های پیشرفته‌ای است که ایران، ۸۳ روز پس از آغاز جنگ آمریکا و اسرائیل علیه آن، کار گذاشته است. این مشکل ریشه در دهه‌ها بی‌توجهی آمریکا به توانایی‌های جنگ ضد مین پس از پایان جنگ سرد دارد و اشاره می‌کند. در حالی که واشنگتن بر ناوهای هواپیمابر، زیردریایی‌های هسته‌ای و ناوشکن‌های موشکی متمرکز شده بود.

در همین زمینه، نشریه نیویورک پست، فاش کرد که بازگشایی تنگه هرمز، ریسک بسیار بالایی دارد: با وجود تلاش کوتاه‌مدت آمریکا در قالب «پروژه آزادی» برای بازگشایی تنگه هرمز، کشتی‌های تجاری همچنان از عبور خودداری می‌کنند. پیش از جنگ، روزانه بیش از ۱۳۰ کشتی و حدود ۲۰درصد نفت جهان از این مسیر عبور می‌کرد، اما تهدید پهپادهای انتحاری و مین‌های دریایی ایران، ریسک را در سطحی «بسیار بالا» نگه داشته است. کارشناسان هشدار می‌دهند حتی با اسکورت نظامی، ناوهای آمریکایی در معرض حملات پهپادی، موشکی و عملیات مین‌گذاری قرار دارند.

همچنین تسوی برئیل، تحلیلگر نظامی روزنامه صهیونیستی ‌هاآرتص گفت: تهدیدهای ترامپ هیچ تأثیری بر دستاورد استراتژیک ایران در هرمز ندارد. به رغم تهدیدهای ترامپ، ایران توانسته است کارت هرمز را اعمال کند و معادله جدیدی در خلیج‌فارس اعمال کند و آن را به اهرم سیاسی و امنیتی در سطح جهان تبدیل کند.

با شکست عملیات بازگشایی تنگه فشار علیه آمریکا کمانه کرد

همچنین روزنامه ژاپنی «نیکی» با تأکید بر این موضوع که «آمریکا شکست خورده است»، افزود: بیش از ۱۶۰ نفتکش در خلیج‌فارس گیر افتاده‌اند، زیرا ایران کنترل خود را بر  تنگه هرمز افزایش داده است. عملیات نظامی پرهزینه ایالات متحده در بازگرداندن عبور و مرور پایدار در این آبراه مهم شکست خورده است.

نشریه انگلیسی دیلی میل، یکی از دلایل نگرانی ترامپ را توضیح می‌دهد و می‌گوید که اگر جنگ علیه ایران ادامه یابد، رکوردهای بی‌سابقه‌ای در قیمت بنزین ثبت خواهد شد: تحلیلگران آمریکایی هشدار دادند اگر تنگه هرمز، آبراه مهمی که یک پنجم عرضه نفت جهان را مدیریت می‌کند، همچنان توسط ایران مسدود باشد، میانگین قیمت بنزین در آمریکا می‌تواند به بالای ۵ دلار در هر گالن برسد و رکوردهای جدیدی را ثبت کند. پاتریک دی‌هان، رئیس بخش تحلیل نفت GasBuddy گفت: این بی‌ثبات‌ترین تابستان در پمپ بنزین‌های آمریکا در سال‌های اخیر است.

این رویداد در حالی است که ترامپ در انتخابات وعده کاهش قیمت بنزین به زیر دو دلار را داده بود اما در برخی ایالت‌ها قیمت تا 8 دلار هم صعود کرده است.

از طرف دیگر، روزنامه اقتصادی فایننشال تایمز هشدار داد: از اواخر ماه فوریه دیگر کشتی‌های حاوی نفت، گاز طبیعی مایع، مشتقات نفتی، اوره، هیدروژن، هلیوم و... از تنگه عبور نکرده‌اند. تا به امروز، کمبودها عمدتاً ذهنی و فرضی بوده‌اند؛ اما با کاهش و تخلیه ذخایر انبارها کمبودها واقعی می‌شوند. از این پس، جای خالی محموله‌هایی که حرکت نکردند، به شکلی فزاینده‌ای احساس خواهد شد.

پریشان و آشفته از محاسبات به‌هم‌خورده

از سوی دیگر، فیلیپ گوردون مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا درباره واقعیت میدان تأکید کرد: «ترامپ حتماً عمیقاً پشیمان است که به نصیحت نتانیاهو وارد عمل شد. او در ماه فوریه معامله‌ای با ایران را از دست داد که می‌توانست ادعا کند بهتر از معامله اوباما است، و همه‌چیز را بر سر جنگی قمار کرد که کاملاًً نتیجه عکس داد و همزمان به اقتصاد و چشم‌اندازهای سیاسی خودش آسیب جدی زد.

«بری مک‌کافری» ژنرال چهارستاره بازنشسته ارتش آمریکا نیز گفته است: ترامپ گمان می‌کرد در عرض چند روز در جنگ علیه ایران پیروز می‌شود، اما با گذشت سه ماه، اکنون ما حتی نمی‌توانیم تنگه هرمز را باز کنیم! تهدیدهای ترامپ و تعیین چندباره زمان حمله به ایران، یک نمایش مسخره است.

هفته‌نامه فرانسوی «کوریه انترنسیونال» در تحلیلی خاطر نشان کرد: آمریکا تصور می‌کرد می‌تواند با برتری هوائی و فناوری پیشرفته سریعاً ایران را مهار کند، اما جنگ طولانی‌تر و پیچیده‌تر از انتظار شد. نیروهای آمریکایی در منطقه، مخصوصاً پایگاه‌ها و ناوهای‌شان، در برابر حملات موشکی و پهپادی آسیب‌پذیر نشان داده شدند. هزینه جنگ و نیاز به اعزام تجهیزات و نیروهای بیشتر هم فشار زیادی روی ارتش آمریکا وارد کرد. این درگیری نشان داد که آمریکا دیگر مثل گذشته نمی‌تواند بدون پیامدهای سنگین، جنگی بزرگ در خاورمیانه را مدیریت کند.

ایران در حال تثبیت کنترل بر تنگه است

خبرگزاری رویترز هم در گزارشی خبر داد: ایران با ایجاد ایست‌های بازرسی، توافق‌های دیپلماتیک و بعضاً دریافت «هزینه»، کنترل خود بر تنگه هرمز را تثبیت می‌کند. ایران در حال اجرای یک سیستم چند لایه‌ای برای عبور کشتی‌ها از طریق تنگه هرمز است، آن هم در شرایطی که کشورها تلاش می‌کنند ذخایر رو به کاهش انرژی خود را که به دلیل جنگ به شدت محدود شده است، تأمین کنند. آمریکا نسبت به تبعیت کشورها از کنترل‌های ایران هشدار داده است، اما برخی دولت‌ها و شرکت‌های کشتیرانی این خطر را می‌پذیرند. مکانیزم جدید ایران شامل یک سیستم اولویت‌بندی است. وضعیت به شکلی است که تنگه هرمز تنها با تأیید ایران بسته یا باز خواهد شد. 

بر خلاف فضاسازی دولت ترامپ برای آرام کردن بازارها و اطمینان دادن به کشورها درباره پایان قریب‌الوقوع جنگ، روزنامه فیگارو گزارش داد: دولت فرانسه معتقد است که بحران جنگ در خاورمیانه طولانی‌تر از آن چیزی خواهد بود که سایر کشورها تصور می‌کنند. کمک مالی دولت فرانسه به سوخت صنایع ماهیگیری و کشاورزی ۳ ماه تمدید شد. فرانسه ۷۱۰ میلیون یورو کمک عمومی اضافی را برای کاهش اثرات بحران سوخت آزاد پرداخت کرده است.

ایران چند برابر قوی‌تر از قبل از جنگ

 رابرت کیگن، پژوهشگر ارشد مؤسسه بروکینگز و از سران جریان نومحافظه‌کار‌، در نشریه آتلانتیک تأکید کرد: ترامپ در تماس تلفنی با نتانیاهو فاش کرده که در حال مذاکره بر سر «یادداشت تفاهم» با ایران است تا جنگ را به طور رسمی پایان دهد و مذاکرات ۳۰ روزه درباره برنامه هسته‌ای و تنگه هرمز آغاز شود. هدف روشن است. آمریکا در حال فرار از بحران است. ترامپ ممکن است یک حمله محدود نمایشی انجام دهد، اما این فقط یک ژست خواهد بود. بازی نهائی در این‌جا تعبیر ملایمی برای «تسلیم» است. تهدیدهای مکرر او برای ازسرگیری حملات، لاف‌های توخالی از آب درآمده‌اند. تهران هیچ امتیازی نداده است. برعکس، شرایط آنها برای حل و فصل، شرایط یک پیروز است: غرامت جنگی، بدون محدودیت در غنی‌سازی اورانیوم، کنترل رسمی بر تنگه هرمز و پایان تحریم‌ها. جنگ ایران ممکن است به عنوان مخرب‌ترین ضربه به امنیت اسرائیل در تاریخ آن تمام شود. ایران چندین برابر قوی‌تر و با نفوذتر از قبل از جنگ ظاهر خواهد شد و با ده‌ها کشور ثروتمند جهان اهرم فشار خواهد داشت. ترامپ امیدوار است بدون اینکه آمریکایی‌ها متوجه ابعاد شکست شوند، از صحنه خارج شود. او سعی دارد با تغییر موضوع به کوبا، توجه رسانه‌ها را منحرف کند. اما وضعیت عادی جدید در خلیج‌فارس، بی‌ثباتی مزمن و اختلالات مکرر در کشتیرانی خواهد بود.

ایران نه تنها از هم نپاشید بلکه ستون و معمار خاورمیانه شد

نشریه میدل ایست مانیتور در یادداشتی با عنوان «نقشه‌های جهانی شکست‌خورده در افسانه مهار ایران» نوشت: غرب چند دهه تصور می‌کرد ایران با فشار از هم می‌پاشد، اما حالا جمهوری اسلامی به ستون و معمار خاورمیانه تبدیل شده است. علی‌رغم چند دهه فشار حداکثری و تحریم‌های فلج‌کننده، واقعیت ژئوپلیتیک کنونی نشان‌دهنده یک پارادوکس عمیق است: هرچه غرب و متحدانش در منطقه بیشتر از «مهار» ایران سخن گفتند، تهران نقش محوری‌تری در نظم منطقه‌ای پیدا کرده است. جمهوری اسلامی اکنون از شامات تا خلیج عدن، به یکی از ستون‌ها و معماران اصلی خاورمیانه تبدیل شده است. راهبرد مهار ایران عمدتاً بر پایه این فرض عمل کرده که می‌توان ایران را آن‌قدر در تنگنا قرار داد که یا تسلیم شود یا فرو بپاشد. اما این رویکرد نتوانست «عمق استراتژیک» تهران را در نظر بگیرد که‌آمیزه پیچیده‌ای است از اتحادهای نامتقارن، قدرت نرم ایدئولوژیک و یک صنعت دفاعی بومی تاب‌آور. اگر جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران فقط یک چیز را نشان داده باشد، این است که جمهوری اسلامی قادر است خود را تحت فشارهای شدید بازسازی 

کند.

ایران با اهرم انرژی و جغرافیا معادله جنگ را تغییر داد

روزنامه صهیونیستی «معاریو» می‌گوید: اهرم انرژی و جغرافیا موجب شده تا ایران ورق جنگ را برگرداند. ایران با تهدید امنیت انرژی خلیج‌فارس و تنگه هرمز، عملاً بازار جهانی نفت، دولت‌های عربی منطقه و در نهایت خود واشنگتن را وارد متن بحران کرد؛ اقدامی که موجب شد کاخ سفید بیش از پیش نگران پیامدهای اقتصادی و ژئوپلیتیکی ادامه جنگ شود. با توجه به ناکامی آمریکا در بازگشایی کامل تنگه هرمز و توقف عملیات موسوم به «پروژه آزادی»، ایران توانسته است از جغرافیا، انرژی و وابستگی اقتصاد جهانی به خلیج‌فارس، به‌عنوان ابزار بازدارندگی استفاده کند. این روند تصور سنتی را به چالش می‌کشد که برتری مطلق نظامی الزاماً به معنای توانایی تحمیل اراده سیاسی است؛ موضوعی که می‌تواند پیامدهایی فراتر از جنگ فعلی و حتی فراتر از خاورمیانه داشته باشد.

اعتراف به اصابت موشک‌ها پس از 12 هفته

در همین حال، روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» و برخی نشریات دیگر با اجازه اداره سانسور اسرائیل، تصاویر ماهواره‌ای محدودی را منتشر کردند که تایید می‌کند پایگاه‌های هوائی استراتژیک «رامات دیوید» و «نواتیم» و همچنین شهرک صهیونیست‌نشین «شمشون» بر اثر اصابت موشک‌های ایران آسیب دیده‌ و دچار آتش‌سوزی شده‌اند. این حملات همچنین دقیقاً نقاط حساسی مانند بخش سوخت‌رسانی و پشتیبانی جنگنده‌ها و همچنین پایگاه اطلاعاتی (واحد ۸۲۰۰) در نزدیکی صفد را هدف قرار داده است.

شایل بن-افرایم افسر سابق بخش اطلاعات ارتش اسرائیل نوشت: انتخاب این پایگاه‌های خاص نشان‌دهنده تلاش عمدی برای تضعیف «چشم‌ها و دندان‌های» اسرائیل است. با ضربه زدن به رمات دیوید (نیروی هوایی) و واحد ۸۲۰۰ (اطلاعات)، مهاجمان قصد داشتند هم پروازهای تهاجمی و هم سیگنال‌های لازم برای هشدار زودهنگام را مختل کنند.

از طرف دیگر، اسکات ریتر، افسر سابق آمریکایی با اشاره به نقش اسرائیل در انداختن ترامپ به تله جنگ گفت: نتانیاهو و موساد با روایتِ «ایرانِ ضعیف» ترامپ را وارد بازی کردند، اما حالا واشنگتن فهمیده تمام آن تصویرسازی‌ها و وعده‌ها بر پایه فریب و دروغ بوده است. ایران نه‌تنها تحت فشار نرفت، بلکه اسرائیل و حامیانش را وارد مرحله‌ای از سردرگمی و استیصال کرد. اسرائیل مثل بطری شیری است که مدت‌ها از تاریخ انقضایش گذشته، دیگر قابل تحمل نیست، فاسد شده و باید دور ریخته شود.

روایت معاون سابق موساد از مهمل‌گویی‌ها درباره ایران

اعتراف مهم دیگر، متعلق به «رامی ایگرا»، معاون پیشین سرویس جاسوسی موساد است که گفت: ما به هیچ‌یک از اهدافی که در جنگ داشتیم، دست نیافتیم. رویای براندازی در ایران و مغلوب کردن سپاه پاسداران مهملی بیش نیست! نمی‌دانم چه کسی این مهملات را در ذهنش بافته که ۱۰ هزار نیرو می‌توانند با سپاه و بسیج مقابله کنند و آنها را مغلوب کنند. کسی که فکر کند با جنگ هوائی می‌توان حکومت را تغییر داد درست نفهمیده قابلیت‌های حمله هوائی چیست و تاریخ را درک نکرده است

وی افزود: جنگ باعث گرایش بیشتر مردم ایران به کشورشان شد. اگر وضعیت قبل و بعد از این جنگ را مقایسه کنید، می‌بینید که شرایط راهبردی، اکنون بسیار بدتر شده و بحران‌هایی مانند تنگه هرمز ایجاد شده است. حمله آمریکا و اسرائیل، ایرانی‌ها را به هم نزدیک کرد. اگر از من بپرسید که هدف و راهبرد این جنگ چه بود و ما چه به‌دست آوردیم، باید بگویم آن اهداف اشتباه تعیین شدند و یا دست‌نیافتنی بودند و ما به آن اهداف دست نیافتیم. 

آمریکا صلح نمی‌خواهد جهان به مقاومت ایران احترام می‌گذارد

در همین حال، جفری ساکس، تحلیلگر و اقتصاددان برجسته آمریکایی تأکید کرد: آمریکا نمی‌تواند با ایران به توافق صلح دست یابد و بهترین گزینه، پایان دادن به جنگ است. ایران دست از بازدارندگی برنمی‌دارد و تسلیم خواسته‌های آمریکا نمی‌شود، زیرا هر امتیاز بزرگی را مقدمه‌ای برای حمله بعدی آمریکا و اسرائیل می‌داند.

ساکس همچنین گفت: جمهوری اسلامی در این جنگ هر تلاشی برای نجات خود انجام دهد از نظر افکار عمومی پذیرفتنی است. چه تنگه را ببندد، چه تحریم اینترنتی را رقم بزند. جهان به تکاپوی یک تمدن هفت هزار ساله برای نجات خودش از دست جنایت‌کارانی مثل ترامپ و نتانیاهو، احترام خواهد گذاشت.

پروفسور رابرت پیپ، استاد علوم سیاسی دانشگاه شیکاگو نیز درباره مفهوم جنگ فرا منطقه‌ای مد نظر ایران گفت: ایران، تهدید به تلافی برای حمله بعدی ترامپ فراتر از خاورمیانه می‌کند. ‌‌بر اساس حمله موشکی ۲۱ مارس به دیگو گارسیا، این موضوع پایگاه نیروی هوائی سلطنتی بریتانیا در قبرس، پایگاه‌های آمریکا/ناتو در رومانی و مجارستان و کمپ لمونیر در جیبوتی را در معرض خطر قرار می‌دهد.

کیهان

۰

دیدگاه تان را بنویسید