شرط حل اختلافات ترکیه و سوریه

کد خبر: 1220477

یک کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه آمریکایی‌ها به دنبال تشکیل گروه تروریستی جدید در سوریه هستند، عنوان کرد که در صورتیکه ایالات متحده از سوریه اخراج نشود، اختلافات دو کشور ترکیه و سوریه حل نخواهد شد.

شرط حل اختلافات ترکیه و سوریه

 نشست چهار جانبه وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه، ترکیه و سوریه دیروز چهارشنبه 20 اردیبهشت‌ماه در مسکو پایتخت روسیه برگزار شد. پس از پایان نشست در بیانیه‌ای نقشه راهی برای پیشبرد روابط میان ترکیه و سوریه ترسیم شد.

روح الله مدبر کارشناس مسائل اوراسیا درباره این نشست و راهکارهای پیشنهادی برای برطرف شدن اختلافات میان ترکیه و سوریه به خبرنگار توانا گفت: نشست مسکو برای میانجگیری میان سوریه و ترکیه از چند بعد دارای اهمیت است. نخست، آنکه روسیه نقش ویژه و محوری در منطقه غرب آسیا در جلوگیری از بحران گسترش تروریسم با مساعدت و همکاری جمهوری اسلامی ایران برعهده دارد. به عبارتی هرچه همکاری ایران و روسیه گسترش پیدا کند و عمیق‌تر شود، مبارزه با گسترش تروریسم دستاورد موثرتری خواهد داشت. به همین دلیل است که آمریکایی‌ها و عوامل نزدیک به غرب همواره از توسعه و تعمیق روابط بین ایران و روسیه همواره نگران بوده و هستند و خواهند بود.

وی افزود: یکی از کلاف‌های سردرگم موضوع بحران سوریه اختلافاتی است که میان دو کشور سوریه و ترکیه وجود دارد. البته نظر سوریه بر حفظ تمامیت ارضی این کشور، نظر برحقی است. آمریکایی‌ها در این اختلاف‌افکنی نقش قابل مشاهده‌ای داشته‌اند. امروز دو رکن فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران برای رفع این اختلاف به طور فعال عمل می‌کنند.

این پژوهشگر مسائل اوراسیا با اشاره به صحبت‌های وزیر امور خارجه روسیه عنوان کرد: صحبت‌هایی که سرگئی لاووروف دیروز مطرح کرد، صحبت‌های کلیدی و مهمی بود. او تأکید کرد که آمریکایی‌ها برای بحران‌آفرینی جدید در منطقه و سوریه به دنبال احیای ارتش آزاد (گروه معاند با نظام فعلی سوریه) و تقویت گروه‌های تروریستی در آنجا هستند. این نکته بسیار مهم است که طرف روسی در این نشست هشداری را نسبت به تشکیل یک گروه جدید تروریستی و تقویت گروه‌های گذشته تروریستی در سوریه مطرح می‌کند. جمهوری اسلامی ایران و روسیه همواره در این سال‌ها تلاش کرده‌اند که گروه تروریستی جدیدی به وجود نیاید.

مدبر ابراز امیدواری کرد که این نشست شروعی برای پایان اختلافات میان ترکیه و سوریه باشد و گفت: برای رفع این اختلافات از ترکیه انتظار می‌رود که‌ تمامیت ارضی سوریه را مورد توجه قرار دهد. از طرف سوری هم انتظار می‌رود که نگرانی‌های امنیتی آنکارا را در نظر گرفته تعهد دهد که نسبت به رفع آن اقدام کند. این موضوع مهمی است که اگر اجرایی شود برای دو طرف نتیجه برد-برد خواهد داشت. بر طرف شدن اختلاف میان این دو کشور می‌تواند شیطنت‌ها و اختلاف‌افکنی آمریکایی‌ها را از میان بردارد.

وی با اشاره به محتوی این نشست چهار جانبه تصریح کرد: در این نشست درباره بازگشت پناهجویان سوری هم مدلی مطرح شد که قرار شد در این مدل جمهوری اسلامی ایران و ترکیه نسبت به این موضوع کمک کنند. موضوع بعدی قابل توجه که در این نشست توسط طرف روسی مطرح شد، موضوع ترانزیت بود. لاوروف این موضوع را مطرح کرد که در رسانه‌های داخلی ایران کمتر مورد توجه قرار گرفت. موضوع حمل و نقل ترانزیتی نه تنها میان ترکیه و سوریه قرار است برقرار و تقویت شود، بلکه راه‌اندازی این موضِوع برای سایر کشورها حائز اهمیت است و منافع جدی هم برای ایران دارد. اگر این مسیر میان دو کشور روسیه و ترکیه برقرار شود، ثبات را برای منطقه به همراه خواهد داشت.

این کارشناس مسائل اوراسیا با پربار دانستن نشست چهارجانبه مسکو عنوان کرد: نشست مسکو پربار بود و نقشه راه امنیتی و جلوگیری از حضور سایر گروه‌های تروریستی نیابتی تحت حمایت آمریکا می‌تواند، در ثبات این کشور و منطقه موثر باشد و سوریه را به سمت آینده‌ای روشن پیش برد.

پژوهشگر مسائل روسیه با اشاره به پیشنهادهای ایران و روسیه به طرف ترک، عنوان کرد: آنچه دیروز طرف روسی و ایرانی به طرف ترک پیشنهاد داد، در صورت اجرا یک بازی برد-برد برای همه طرف‌ها خواهد بود. طبق دستور رهبر معظم انقلاب اسلامی آمریکایی‌ها باید از سوریه خارج شوند. اگر خللی در این موضوع به وجود آید، آن‌ها دوباره به ابتدای اختلافات میان دو کشور سوریه بر می‌گردند و به این اختلافات دامن  خواهند زد. مقامات روسی و ایرانی تلاش خود را برای رفع این اختلاف‌ها میان این دو کشور انجام  می‌دهند. من معتقد هستم که طرف ترکیه‌ای با رویکرد واقع‌گرایی در پیشبرد این مسیر حرکت خواهد کرد.

مدبر اظهار کرد: مقامات ایرانی به نقل از مقامات سوری اعلام کرده‌اند که سوریه می‌تواند امنیت مرزهای میان خود با ترکیه را تامین کند. مشکل ترکیه با سوریه مرزهای این کشور است. ترکیه می‌گوید اگر ما در قسمتی از مرزهای سوریه حضور پیدا کرده‌ایم، به این دلیل است که در مرزهای خود احساس خطر می‌کنیم. این در حالی است که این موضوع مغایر با تمامیت ارضی در سوریه است. با خروج ترکیه از سوریه، این کشور می‌تواند امنیت این مناطق را تأمین کند. این موضوع به نفع همه است. امروز روسیه و ایران به عنوان برادران دلسوز در حال کمک به سوریه و ترکیه هستند که یک بحران چند ساله را رفع کنند قطعا آمریکایی ها و غربی‌ها از این نشست خرسند نیستند، چرا که منافع آنها این است که وضعیت سوریه با بی‌ثباتی ادامه پیدا کند. چرا که در شرایط بی‌ثبات است که جمله آقای لاروروف درباره تقویت گروه‌های تروریستی قدیم و به وجود آوردن گروه‌های تروریستی جدید ادامه پیدا می‌کند./فارس

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها